LiteraBlog 10 ani de „Noaptea Cărților Deschise“!

10 ani de „Noaptea Cărților Deschise“!

Tu ce faci pe 23 aprilie? Vino alături de noi să celebrăm cultura într-o ediție aniversară!

Sâmbătă, 23 aprilie 2022, are loc o nouă ediție Noaptea Cărților Deschise! De-a lungul unei frumoase decade, ne-am dat întâlnire la cel mai mare eveniment de încurajare a lecturii, în universul minunat al cărților. De Ziua Internațională a Cărții continuăm tradiția și sărbătorim cuvântul scris împreună cu cititorii care au ales să se alăture acestei comunități extraordinare.

Anul acesta, în ediția aniversară de 10 ani, suntem din nou alături de voi cu evenimente deosebite, cu 24 de ore de reduceri extraordinare pe litera.ro și cu un mega kit literar cadou! 

Credit foto: Cristina Venedict

SURPRIZE LITERARE DE NERATAT, LA PREȚURI ANIVERSARE

De Noaptea Cărților Deschise, litera.ro îți va fi reper pentru cele mai bune titluri ale momentului, la prețuri pe care nu ai cum să le ratezi. Toți cititorii, mari și mici, entuziaști ai lecturii, prieteni ai cărților își vor putea completa biblioteca personală sau vor putea face daruri de neprețuit la prețuri reduse cu până la 90%. Spune că nu te încântă ideea! Atunci pune-ți alarma și intră pe site pentru a-ți comanda cărțile mult dorite! 

KIT LITERAR CADOU – EXCLUSIV PE LITERA.RO!

Și pentru că un cadou nu vine niciodată singur, ne-am gândit să îți oferim în dar, pe lângă reducerile fabuloase, și un kit literar, în semn de apreciere pentru tine, cititorule! Kitul este format din bestsellerul Tot ce am iubit, de Pam Jenoff, o poveste plină de suspans despre iubire și trădare, și o cană aniversară în ediție limitată, minunat ilustrată de artista Mura, care să-ți completeze momentele frumoase oferite de Noaptea Cărților Deschise. Valoarea kitului este de 99,90 lei, iar acesta îl veți primi pentru comenzi de peste 149 lei plus transport gratuit (promoție valabilă până la 24 aprilie, ora 07:00, în limita stocului disponibil).

Credit foto: Critina Venedict

#CuVoceTare – NADINE VLĂDESCU ÎN DIALOG CU PĂRINTELE NECULA 

În această ediție specială a podcastului #CuVoceTare, dedicată sărbătorilor pascale, Editura Litera vă oferă un dar de suflet. O întâlnire cu Constantin Necula, părintele sibian care face lumea mai bună prin puterea cuvântului. Nu ratați ediția de sâmbătă, 23 aprilie, a podcastului #CuVoceTare, a cărui temă va atinge inima fiecărui cititor: „Biblia, cea mai citită carte din toate timpurile“. 

Eveniment organizat de Editura Litera. Sponsor: Fan Courier.

RETROSPECTIVA CELOR 10 EDIȚII „NOAPTEA CĂRȚILOR DESCHISE“ LA EDITURA LITERA

  • În 2021 v-am dat întâlnire în mediul online la cea de-a noua ediție a celui mai așteptat eveniment de încurajare a lecturii din România. Situația specială în care ne găseam ne-a permis să sărbătorim alături de cititori printr-o serie de lecturi online pline de emoție și speranță pentru vremuri mai bune. Ne-au fost alături prieteni buni precum Daniela Nane, Monica Davidescu, Marius Vizante, Marian Râlea, Laura Câlțea, Anca Rucăreanu, Marius Constantinescu, Elvira Deatcu, Ioana Mărcoiu, Ruxandra Maniu și alți promotori ai culturii. 
  • 23 aprilie 2020 ne-a găsit într-o situație cu totul specială, în plină pandemie. Acesta este și motivul pentru care cea de-a 8-a ediție „Noaptea Cărților Deschise“ s-a desfășurat sub îndemnul de a sărbători cărțile de #acasă. 

Așadar, de #acasă, scriitori bine-cunoscuți din Europa și de peste ocean, dar și mari actori ai scenei teatrului românesc ne-au încântat cu lecturi, povești și mesaje de încurajare a lecturii. Monica Davidescu, Maia Morgenstern, Daniela Nane, Dorina Chiriac, Marian Râlea, Marius Vizante, Lisa Taddeo, Meik Wiking, Carolina Rabei și Stefan Ahnhem au fost câțiva dintre invitații acestei ediții la Noaptea Cărților Deschise #Acasă.

  • În anul 2019, Noaptea Cărților Deschise a triumfat într-o ediție cu totul specială. Astfel, Arcul de Triumf și-a deschis porțile și a devenit gazda extraordinară a cărților și a cititorilor. Monumentul-simbol a fost amenajat cu spații inedite de lectură, biblioteci, cărți pentru toate vârstele și zone multimedia de informare culturală. 
Credit foto: Cristina Venedict

La căderea serii, un spectacol de video mapping a transformat exteriorul Arcului de Triumf într-o imensă bibliotecă virtuală. Opere celebre ale omenirii, cărți rare sau noutăți, cele mai frumoase biblioteci de pretutindeni, toate au fost îmbinate într-o magie interactivă de culoare, lumină și sunet.

  • 2018. Editura Litera a creat pentru cititori Magic Library, o bibliotecă urbană în aer liber în centrul Bucureștiului, cu un design special, din cuburi supradimensionate, pline cu cărți și spații de lectură inedite. Biblioteca a fost deschisă, în toate cele trei zile, pentru citit și împărțit păreri despre autorii și cărțile preferate, pentru schimb de cărți, dar și pentru lecturi publice, ateliere de colorat și cluburi de lectură.
Credit foto: Cristina Venedict
  • 2017. A fost anul în care Noaptea Cărților Deschise a stat sub semnul generozității între cititori: v-am invitat în cadrul acestei ediții să oferiți o carte din biblioteca voastră în schimbul altei cărți noi, de la Editura Litera. Am inițiat cu această ocazie cel mai mare schimb de cărți, care a avut ca scop final schimbarea destinului unor volume și, implicit, al unor oameni. Cărțile strânse în cadrul campaniei, în data de 23 aprilie 2017, în Parcul Colțea din București, au fost donate către cinci biblioteci școlare din zone defavorizate ale țării.

Noaptea Cărților Deschise a continuat la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“ care și-a deschis porțile pentru cititori, iar aceștia au putut privi cerul și stelele prin telescopul Observatorului și la îndrumarea specialiștilor. 

  • 2016 a fost anul în care iubitorii cărților au fost invitați să participe la o întâlnire specială cu trei din cele șapte arte – literatura, teatrul și cinematografia! 

În Parcul Lumea Copiilor din Tineretului, iubitorii de carte au fost așteptați cu 10.000 de cărți-cadou, un spectacol de statui vivante realizat în parteneriat cu Teatrul Masca, precum și vizionare de film în aer liber, ecranizare după un roman celebru. Cele 10.000 de cărți oferite în cadrul evenimentului au reprezentat o selecție a celor mai bune romane din colecțiile consacrate ale Editurii Litera.

  • 2015. Campania din acest an s-a desfășurat simultan în București și în Cluj, reprezentând cel mai mare manifest pro-cultură din România. Iubitorii de carte au fost invitați să formeze lanțuri umane în jurul clădirilor-simbol din cele două orașe. Fiecare participant a ținut în mâini câte o carte deschisă, oferită de Editura Litera.

I-am provocat atât pe bucureșteni, cât și pe clujeni să vină în număr cât mai mare, pentru a forma cel mai mare lanț uman în onoarea cărții. Și ce credeți? Am reușit, iar pentru asta vă mulțumim încă o data!

  • 2014. Am ales să celebrăm lunga și frumoasa istorie a CĂRȚII, din care și Litera face parte, în Piața Universității din București, unde scuarul cu statui a fost pavat cu cărți deschise și flori așezate între pagini. A fost felul nostru de a încuraja lectura, iar mii de iubitori de carte ne-au fost alături cu entuziasm și bucurie. 
  • 2013 a fost primul an al evenimentului „Noaptea Cărților Deschise“, un proiect care a pornit din dorința de a alinia România la inițiativele creative de celebrare a cărții pe care alte țări le organizau de decenii. În această primă ediție, un perimetru important din strada Lipscani a fost pavat cu cărți deschise pe care au fost așezate mici obiecte de iluminat. Bucureștenii au fost întâmpinați, astfel, de mii de cărți deschise și desfășurate pe toată strada Lipscani din Capitală, de la intersecția cu strada Smârdan până la Calea Victoriei. Trecătorii au avut ocazia de a-și alege câte o carte dintre cele peste 3.000 dăruite de Editura Litera.

După zece ediții consecutive, Noaptea Cărților Deschise este la ora actuală cea mai mare campanie de încurajare a lecturii din România, un eveniment prin care dorim să atragem atenția asupra importanței cititului, mai ales în rândul tinerilor. Fiecare cititor câștigat este un pas către o repoziționare favorabilă a țării noastre pe harta culturală europeană.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.