LiteraBlog 10 cărți pe care să le dăruiești celor dragi de Crăciun

10 cărți pe care să le dăruiești celor dragi de Crăciun

Au mai rămas doar câteva săptămâni până la Crăciun. Goana după cadouri poate fi copleșitoare dar, în același timp, reprezintă un moment la care privim cu bucurie, în căutarea darului potrivit pentru cei dragi.

Editura Litera vă recomandă o 10 titluri pentru toate gusturile și pentru toate vârstele: de la cărți de dezvoltare personală la biografii, titluri de ficțiune și nonficțiune și până la literatură pentru copii și alte materiale educaționale, pe care să le oferiți în dar celor dragi cu prilejul sărbătorilor de iarnă.

10 cărți pe care să le dăruiești celor dragi de Crăciun

1. Gândește ca un călugăr, Jay Shetty

Jay Shetty, superstar social media și gazdă a podcastului #1 On Purpose, transformă înțelepciunea atemporală pe care a acumulat-o pe când era călugăr în pași practici pe care îi poate face oricine în fiecare zi pentru a duce o viață mai puțin anxioasă și mai plină de sens.

Shetty a trăit într-o familie în care puteai deveni fie medic, fie avocat, fie un ratat. Rudele sale au fost convinse că el alesese a treia opțiune: în loc să participe la ceremonia de absolvire a colegiului, a plecat în India și s-a făcut călugăr, a meditat în fiecare zi între patru și opt ore și și-a închinat viața ajutorării altora. După trei ani, unul dintre mentorii săi i-a spus că ar avea mai mult influență asupra lumii dacă ar părăsi calea călugăriei pentru a împărtăși din experiența și înțelepciunea dobândită și altora. Pentru că avea datorii mari, dar nu și un CV, Shetty s-a mutat din nou în nordul Londrei, cu părinții săi.

A reluat legătura cu vechi colegi de școală – mulți lucrau deja în câteva dintre cele mai mari corporații din lume –, care trăiau copleșiți de stres, într-o veșnică tensiune, fără să fie fericiți. Ei l-au invitat pe Shetty să le fie life coach, să-i învețe ce înseamnă starea de bine, un scop în viață și cum să trăiască ancorați la prezent. De atunci, Shetty a devenit unul dintre cei mai populari lideri de opinie din lume.

În cartea Gândește ca un călugăr, Shetty se inspiră din perioada în care a fost călugăr pentru a ne arăta cum putem elimina obstacolele de pe drumul care ne duce către realizarea deplină a potențialului nostru și către stăpânirea de sine. Combinând o înțelepciune străveche cu bogăția experiențelor trăite în ashram, Gândește ca un călugăr ne dezvăluie cum putem să ne depășim gândurile și obiceiurile negative și să atingem starea de calm și de convingere interioară pe care toți le avem în noi. Shetty transformă lecții abstracte în sfaturi și exerciții concrete pe care le putem aplica pentru a reduce stresul care ne afectează, a ne îmbogăți relațiile cu alții și a aduce lumii drept prinos ceea ce descoperim bun și valoros în adâncul nostru. Ne dovedește că toată lumea poate – și ar trebui – să gândească asemenea unui călugăr.

2. Malorie, John Malerman

La doisprezece ani după ce Malorie și-a găsit salvarea fugind pe râu împreună cu cei doi copii ai săi, bentița pe care fiecare dintre ei o poartă la ochi rămâne singura barieră dintre rațiune și nebunie. E de ajuns o privire aruncată uneia dintre creaturile care bântuie lumea pentru ca oricine să fie împins la fapte de o violență extremă. Și nu există încă nicio explicație. Nicio soluție.

Tot ce poate face Malorie e să supraviețuiască – și să se asigure că și copiii ei, ajunși la vârsta adolescenței, respectă întocmai regulile supraviețuirii. Nu vă leneviți, le spune ea. Nu vă scoateți bentița. Și nu priviți.

Dar apoi primesc o veste ce pare de necrezut. Și, odată cu ea, pentru prima oară după multă vreme, Malorie își îngăduie o mică speranță. Niște persoane foarte dragi, despre care credea că au murit cu mult timp în urmă, ar putea fi încă în viață.

Ca să-și recapete existența, Malorie trebuie să se avânte din nou într-o lume plină de primejdii necunoscute – și să riște încă o dată viețile copiilor ei. Căci Malorie nu se teme numai de creaturi, ci și de oamenii care pretind că le-ar fi capturat, de invențiile monstruoase și de ideile noi și periculoase, precum și de zvonurile potrivit cărora creaturile ar fi devenit și mai înfricoșătoare.

3. Trei zile, Anders Roslund

Cinci lumânări roșii pe un tort. Așteptare. Cum ar fi putut să știe Zana că această zi avea să schimbe viața atâtor oameni? Tot ce-și dorea era să cânte „Mulți ani trăiască!“. Atunci când Ewert Grens intră în apartamentul acela din Stockholm, îl izbește mirosul de mâncare stricată și încă ceva, iar ceea ce vede îl va urmări multă vreme.

Au trecut aproape douăzeci de ani, și Grens ajunge iar în același apartament. Un incident nou reînnoadă firul vechii istorii, de al cărui capăt nu reușise să dea la vremea respectivă. Cineva s-a întors și o caută pe Zana. Pentru polițist, va fi o cursă contra cronometru s-o găsească înaintea bărbatului misterios.

Trei zile este o poveste teribilă despre trădare și răzbunare, care îi reunește pe Ewert Grens și Piet Hoffmann – două dintre personajele emblematice ale lui Anders Roslund – într-un roman de acțiune alert și tensionat. În trei zile ies la iveală secrete păstrate cu sfințenie timp de două decenii, iar în final cortina cade, dezvăluindu-l pe ultimul și cel mai neașteptat.

4. Zbor în trecut, Kate Quinn

Îndrăzneață și neînfricată, Nina Markova a visat întotdeauna să zboare. Când naziștii atacă Uniunea Sovietică, ea riscă totul pentru a se alătura legendarelor Vrăjitoare ale Nopții, un regiment exclusiv feminin care face raiduri nocturne și distruge orașele nemțești. Blocată în spatele liniilor inamice, Nina este urmărită de o ucigașă nazistă cunoscută sub numele de Prădătoarea, și numai vitejia și viclenia reușesc să o țină în viață.

Transformat de ororile la care a asistat în al Doilea Război Mondial, de la plaja Omaha până la procesele de la Nürnberg, corespondentul de război britanic Ian Graham a devenit vânător de naziști. Cea mai dorită țintă, însă, Prădătoarea, îi scapă mereu printre degete. Așa că își unește forțele cu singura martoră care i-a scăpat asasinei: Nina cea arogantă și obraznică.

În Bostonul postbelic, Jordan McBride, în vârstă de șaptesprezece ani, este hotărâtă să devină fotograf. Când tatăl ei, văduv de multă vreme, vine pe neașteptate acasă cu o nouă logodnică, Jordan este încântată. Dar văduva sosită din Germania are un aer ciudat, iar Jordan, sigură că familia ei este în pericol, începe să scormonească trecutul noii sale mame vitrege, descoperind fapte incredibile.

5. Construiește globul pământesc. Enciclopedie ilustrată și glob pentru copii

Descoperă planeta pe care trăiești prin intermediul acestei enciclopedii ilustrate unice!

Construiește-ți propriul glob pământesc, apoi rotește-l și află totul despre continente, țări, natură, animale, istorie.

Folosește simbolurile din carte ca să descoperi o mulțime de lucruri de pe glob.

6. Darul stelelor, Jojo Moyes

Anglia, sfârșitul anilor ’30. Alice Wright – neliniștită, sufocată de conveniențe – ia hotărârea impulsivă de a se căsători cu bogatul american Bennett van Cleve și de a-și lăsa casa și familia în urmă. Dar Baileyville, Kentucky, este un oraș insipid în care lumea îi dezaprobă purtarea, soțul ei preferă munca tovărășiei conjugale și este dominat de tatăl lui, așa că viața aici nu-i oferă aventura – sau scăparea – de care spera să aibă parte.

Asta până când o întâlnește pe Margery O’Hare – fiica unui infractor celebru și a unei femei nonconformiste, pe care orașul dorește să o uite. Margery are misiunea de a împărtăși miracolul lecturii celor săraci și pierduți și are nevoie de ajutorul lui Alice.

Străbătând singure potecile pe sub cerul liber, prin păduri, în sălbăticia muntelui, Alice, Margery și colegele lor descoperă libertatea, prietenia și un mod de viață care li se potrivește. Dar, când Baileyville se întoarce împotriva lor, va fi suficientă încrederea lor una în cealaltă – și puterea cuvântului scris – pentru a le salva?

Inspirat dintr-o remarcabilă poveste adevărată, Darul stelelor prezintă cinci femei incredibile, care se vor dovedi la fel de ușor de îndrăgit ca Lou Clark, eroina de neuitat din Înainte să te cunosc.

7. Mica enciclopedie Hygge, Meik Wiking

Despre Danemarca se spune adesea că ar fi cea mai fericită țară din lume. Faptul acesta e sintetizat într-un concept unic: hygge.

Afli ce este hygge atunci când simți hygge. Când te ghemuiești comod pe canapea alături de persoana iubită sau când savurezi timpul petrecut cu cei mai apropiați prieteni. Tot hygge sunt și diminețile albastre și limpezi cu lumină perfectă.

Și cine ar putea să-ți fie un ghid mai bun în lumea hygge decât Meik Wiking? Meik este directorul Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga și și-a petrecut ani din viață studiind magia stilului de viață danez, de la alegerea corpului de iluminat ideal la planificarea unei cine sau de la crearea unei truse hygge de urgență până la felul în care trebuie să te îmbraci.

8. Vinovat fără vină, Agatha Christie

În timp ce executa pedeapsa pentru uciderea mamei sale – o crimă pe care nu a comis-o, după cum susține el –, Jacko Argyle moare de pneumonie în închisoare.

Doi ani mai târziu, un bărbat care suferise o amnezie își face apariția pe neașteptate și confirmă alibiul lui Jacko.

Se pare că tânărul era de fapt nevinovat… iar adevăratul ucigașul face parte tot din familie. Suspiciunea cade acum asupra fiecăruia dintre membrii ei.

9. Pinch of Nom. 100 de rețete simple și gustoase pentru a slăbi, Kate Allison, Kay Featherstone

De la mic dejunuri rapide la ospețe de duminică, Pinch of Nom îți prezintă tot ce trebuie să știi ca să te bucuri în fiecare zi a săptămânii de o mâncare sănătoasă.

O carte care te ajută să slăbești.

10. 100 de lucruri de învățat în viață, Heike Faller, Valerio Vidali

Vrei să știi care e mersul vieții? Găsești totul în această carte. Și, în plus, dovada că oamenii învață cât trăiesc. O pagină, un an, de la zero la o sută.

O carte pentru întreaga familie, pentru copii și adulți, pentru cei care vorbesc și pentru cei care nu au învățat încă să vorbească.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.