Ascultă cartea-fenomen „Gândește ca un călugăr”, în lectura actorului Mihai Călin, exclusiv pe citește.ro
Actorul Mihai Călin dă voce cărții-fenomen Gândește ca un călugăr de Jay Shetty, exclusiv în biblioteca digitală citește.ro. Într-un interviu acordat citește.ro, actorul ne-a povestit ce înseamnă pentru el a fi „călugăr urban“ și ce lecții a învățat în timpul înregistrării acestui audiobook căruia i-a împrumutat vocea lui.
„Unul din lucrurile cele mai importante este să-ți pui niște întrebări despre tine însuți, despre viața pe care o duci, despre familie, despre profesia ta, despre cum îți petreci timpul. […] Dacă ne punem întrebări, cu toate că răspunsurile nu vin imediat, ceva se schimbă în noi și, mai devreme sau mai târziu, găsim răspunsul. Mi se pare primordial să-ți pui întrebări”, a răspuns actorul, întrebat fiind cum înțelege el că gândește un călugăr.
Urmăriți interviul integral aici:
Când vei gândi ca un călugăr, vei înțelege:
- • De ce negativismul este contagios;
- • Cum să-ți controlezi tendința de a gândi prea mult;
- • De ce comparațiile omoară dragostea;
- • Cum să-ți folosești frica;
- • De ce nu poți găsi fericirea atunci când o cauți;
- • Cum să ai câte ceva de învățat de la toți cei pe care-i întâlnești;
- • De ce nu ești același lucru cu gândurile tale;
- • Cum să-ți găsești scopul;
- • De ce bunătatea este esențială pentru succes.
Despre cartea Gândește ca un călugăr, apărută la Editura Litera
În cartea Gândește ca un călugăr, Shetty se inspiră din perioada când a fost călugăr ca să ne arate cum putem elimina obstacolele din drumul către realizarea deplină a potențialului nostru și către stăpânirea de sine.
Combinând o înțelepciune străveche cu bogăția experiențelor personale trăite în ashram, Gândește ca un călugăr ne învață cum putem să înlăturăm gândurile și obiceiurile negative și să atingem starea de calm și de convingere interioară pe care toți o avem, de fapt, înăuntrul nostru.
Shetty transformă lecții abstracte în sfaturi și exerciții concrete, pe care le putem aplica pentru a reduce stresul, a ne îmbogăți relațiile cu alții și a aduce lumii drept prinos ceea ce descoperim bun și valoros în adâncul nostru. Ne dovedește că toată lumea poate – și ar trebui – să gândească asemenea unui călugăr.
Ce spun criticii despre Gândește ca un călugăr
„Superputerea lui Jay Shetty este că face înțelepciunea accesibilă și relevantă. Cartea sa este profundă, practică și atrăgătoare. Credem că îi va ajuta pe mulți să-și creeze noi obiceiuri, noi practici și să dobândească o înțelepciune de viață ce-i va ajuta să ducă existența pe care și-o doresc cu adevărat.“ (Will Smith & Jada Pinkett Smith)
„Jay Shetty îți arată pas cu pas cum să-ți construiești puterea interioară mutând accentul de la imaginea de sine la respectul de sine. Această carte te eliberează de hipnoza condiționării sociale și te ajută să devii arhitectul propriei vieți.“ (Deepak Chopra, profesor de medicină, Universitatea din California, San Diego și autor de bestselleruri New York Times)
„Jay a făcut o călătorie fascinantă de la sala de clasă în ashram, apoi în domeniul finanțelor și acum în lumea antreprenorilor. Îmi place cum a reușit să aducă experiența, învățăturile și dragostea lui pentru o viață conștientă, cu un scop clar, în atenția a milioane de oameni din întreaga lume. Această carte este un ghid limpede și convingător care te ajută să ajungi la un stil de viață echilibrat.“ (Novak Djoković)
„Faceți rost de carte, găsiți-vă un fotoliu comod și lăsați-l pe Jay Shetty să vă poarte într-o călătorie care vă va schimba viața. Jay ne conduce pe calea spre bucurie și scop în viață cu sfaturi limpezi și pline de căldură, cu o înțelepciune care poate fi pusă în practică fără întârziere. O să-ți vină s-o împărtășești cu toți cei dragi.” (Robert Waldinger, profesor de psihiatrie, Harvard Medical School, director al Harvard Study of Adult Development, sensei și preot, Boundless Way Zen)
„Cine te-ar putea ajuta mai bine să-ți găsești scopul în viață decât un călugăr? Experiența și înțelepciunea lui Jay sunt inestimabile pentru oricine caută să-și îmbunătățească viața și să-și atingă potențialul maxim.“ (Ellen DeGeneres)
Despre Jay Shetty, autorul cărții-fenomen Gândește ca un călugăr
Shetty a crescut într-o familie ai cărei membri aveau trei variante de carieră: să devină medici, să ajungă avocați sau să se rateze. Rudele lui au fost convinse că el alesese a treia opțiune: în loc să participe la ceremonia de absolvire a colegiului, a plecat în India, unde s-a făcut călugăr, a meditat în fiecare zi între patru și opt ore și și-a închinat viața ajutorării altora.
După trei ani, unul dintre mentorii săi i-a spus că ar avea mai multă influență asupra lumii dacă ar părăsi calea călugăriei pentru a împărtăși din experiența și înțelepciunea dobândită și altora. Cum avea datorii mari, dar nu și un CV care să impresioneze, Shetty s-a mutat din nou în nordul Londrei, cu părinții săi.
A reluat legătura cu foști colegi de școală – mulți lucrau deja în corporații de prim rang – și a descoperit că trăiau chinuiți de stres, într-o veșnică tensiune, fără să fie fericiți. Oamenii aceștia l-au invitat să le fie life coach, să-i învețe ce înseamnă starea de bine, un scop în viață și cum să trăiască ancorați în prezent. De atunci, Shetty a devenit unul dintre cei mai populari lideri de opinie din lume.
În prezent, Jay Shetty este povestitor, autor de podcasturi și… fost călugăr. Ceea ce-și propune este să-și „facă înțelepciunea virală“. În 2017 a fost inclus în topul „Forbes 30 Under 30“ pentru aportul lui semnificativ la schimbarea lumii media.
Și-a asumat misiunea de a împărtăși înțelepciunea fără vârstă a lumii într-un mod accesibil, relevant și practic. A creat mai mult de 400 de clipuri video virale, care au fost vizionate de peste 5 miliarde de ori, și este gazda celui mai popular podcast de sănătate și wellness din lume, On Purpose.
Despre actorul Mihai Călin:
S-a născut la București pe 16 august 1968. A urmat cursurile liceului de matematică-fizică de la Măgurele, a făcut parte din trupa de teatru a școlii și a jucat în numeroase spectacole desfășurate în aula Facultății de Fizică. A fost remarcat încă de pe atunci de actorul Ovidiu Iuliu Moldovan, care fusese invitat la unul dintre spectacole.
A dat examen de admitere la Facultatea de Fizică și n-a intrat, dar după un an a fost admis la Facultatea de Energetică din cadrul Universității Politehnice bucureștene. O vreme a lucrat ca electronist, însă în timpul facultății a descoperit teatrul studențesc de amatori Podul.
Sub îndrumarea regizorului Cătălin Naum a început să joace, și din nou nu mai avea timp pentru cursuri, așa că a renunțat la Facultatea de Energetică și s-a înscris la Academia de Teatru și Film, pe care a absolvit-o în 1994. A jucat pe scena Teatrului Național din București încă din timpul facultății.
Pentru interpretarea personajului Caliban în montarea Furtunii shakespeariene regizată de Alexander Morfov a primit în 2005 Premiul UNITER pentru Cel mai bun actor în rol secundar.
În 2012, la Festivalul de Dramaturgie Contemporană desfășurat la Brașov a fost desemnat drept Cel mai bun actor pentru rolul German interpretat în spectacolul cu piesa Băiatul din ultima bancă de Juan Mayorga, regizat de Cristian Theodor Popescu.