LiteraBlog Ascultă playlistul inspirat din romanul „Colibri” de Sandro Veronesi

Ascultă playlistul inspirat din romanul „Colibri” de Sandro Veronesi

Volumul Colibri de Sandro Veronesi a apărut la Editura Litera în colecția „Clasici contemporani”, în traducerea Oanei Boșca-Mălin și a Cristinei Gogianu. Cartea spune povestea lui Marco Carrera, un oftalmolog de profesie, care are o capacitate aproape supranaturală de a rămâne mereu pe loc, în timp ce lumea din jurul lui se află în permanentă schimbare.

Dar, la fel ca pasărea colibri, care are nevoie de șaptezeci de bătăi de aripi pe secundă ca să rămână acolo unde este deja, și Marco își folosește toată energia pentru a rămâne în același punct fix, iar efortul pe care-l presupune această mișcare-n nemișcare este mistuitor.

Pe măsură ce înfruntă provocările vieții – trebuie să facă față morții surorii lui și absenței fratelui; să aibă grijă de părinți când li se apropie sfârșitul; să-și crească nepoata după ce mama acesteia, fiica lui Marco, nu o mai poate face; să se împace în sufletul lui cu iubirea de-o viață pentru enigmatica Luisa –, Marco Carrera ajunge să reprezinte eroismul tacit care ne marchează profund existența cotidiană.

Un roman fascinant, despre nevoia de a privi cu speranță spre viitor și de a trăi cu înflăcărare până la final.

Credit foto: Cristina Venedict

Vă invităm să descoperiți mai jos un playlist cu melodii prezente în volumul lui Veronesi, realizat și recomandat de unul dintre traducătorii cărții, Oana Boșca-Mălin:

Ce spun criticii despre Colibri de Sandro Veronesi

 „Magistral: un cabinet de curiozități plin cu mici minunății.“ (Ian McEwan)

„Înflăcărat, fascinant și ingenios până în miezul său.“ (Jhumpa Lahiri)

„O realizare remarcabilă, un adevărat dar oferit lumii.“ (Michael Cunningham)

„Veronesi reușește performanța extraordinară de a te face să crezi că scrie doar pentru tine.“ (Howard Jacobson)

„O experiență fascinantă: un roman inteligent, amuzant și profund răvășitor.“ (Roddy Doyle)

„Colibri este un roman plin de inspirație, scris de unul dintre cei mai inspirați scriitori ai noștri.“ (Alessandro Piperno)

Despre Sandro Veronesi

Considerat unul dintre cei mai importanți scriitori italieni contemporani, Sandro Veronesis-a născut la Florența în 1959. Este licențiat în arhitectură. Printre primele sale scri­eri se numără: Per dove parte questo treno allegro (1988), Gli sfiorati (1990), Venite venite B-52 (1995), Forța trecutului (La forza del passato, 2000, Premiul Viareggio și Premiul Campiello), Ring City (2001).

Romanul Haos calm (Caos calmo, 2005) a câștigat Premiul Strega în 2006, iar în 2008, Prix Femina étranger și Prix Méditerranée, fiind tradus în 20 de țări. Au urmat alte volume, printre care: Arde Troia (Brucia Troia, 2007), XY (2010, Premiul Superflaiano), Viaggi e viaggetti (2013), Terre rare (2014, Premiul Bagutta), Non dirlo. Il Vangelo di Marco (2015), Un dio ti guarda (2016), Cani d’estate (2018). Cel mai recent roman al său, Colibri (Il colibrì, 2019), a fost distins, la rândul său, în 2020, cu Premiul Strega.

Cartea urmează să fie ecranizată, în regia talentatei Francesca Archibugi.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.