LiteraBlog Bedros Horasangian despre „Cum să evităm un dezastru climatic” de Bill Gates: „O carte foarte tare pentru toată lumea”

Bedros Horasangian despre „Cum să evităm un dezastru climatic” de Bill Gates: „O carte foarte tare pentru toată lumea”

În timp ce undeva prin lume, la o conferință internațională pe teme de mediu, se dezbat subiecte fierbinți legate de protecția mediului și se atrage atenția asupra dezastrelor climatice, în timp ce juna suedeză Greta Thunberg ia peste picior, la Milano, pe 28 septembrie 2021, mărimile lumii că dau doar din gură – 30 years of blah-blah-blah, cum clamează cunoscuta militantă la Youth4Climate Conference – fără să și facă mare brânză (oare de unde provine expresia asta și de ce nu „cașcaval“ sau „urdă“?) –, la București citim de zor despre câte s-au făcut și mai ales ce se poate face concret ca să apărăm planeta și omenirea.

Citește un fragment în avanpremieră din volumul „Cum să evităm un dezastru climatic” de Bill Gates

„Omenimea“, cum îi plăcea să spună omenosului scriitor ardelean Romulus Rusan, autorul unei faimoase Americi a ogarului cenușiu, uitată azi de contemporani care mai iute călătoresc decât citesc. Fără să fim foarte atrași de problemele de mediu/climă/ecologie/politicile împinse la deal de cei numiți „verzi“, nu avem cum să nu ne lovim de ele. Și să le dăm atenția cuvenită. Că este vorba despre încălzirea globală, poluare, diminuarea resurselor de apă, spectrul foametei care bântuie, câte și mai câte probleme grave la care încearcă să găsească soluții (și) Bill Gates. Cine? Bill Gates. Parcă a divorțat, are trei copii… Nu contează. Pune la bătaie nu doar sume imense de gologani, dar mai scrie și o carte foarte-foarte tare – pe bune! –, amănunțită și pe înțelesul tuturor, unde devoalează – contrar criticilor dure ale duduii scandinave, fără blah-blah-blah, ci concret și la obiect – temele grave ale unei actualități în veșnică schimbare. Bill Gates face lucruri minunate fără să prea știm de ce face și cum procedează. Două vorbe despre autor și trei despre carte.

Americanul Bill Gates este printre cele mai cunoscute, apreciate și mai ales invidiate nume din timpul nostru. De ce? Pentru că are parale – cu toptanul; nu e chiar simplu să duci în spate titlul de „cel mai bogat om din lume“ pe anul… nici nu contează care, în 2018, să zicem, iar în 2020 să fii pe locul patru; tare de tot, nu? – și a reușit în viață. Cofondatorul Microsoft și inventatorul a ceea ce numim azi Windows – nu-mi cereți explicații, sunt cam ageamiu în IT –, Bill Gates este una dintre vocile ascultate din lumea de azi. Și mai ales dacă abordează un subiect precum ecologie, protecția mediului, schimbările climatice, energia curată și poluare, e limpede că interesul nostru crește.

Bestsellerul săptămânii pe Litera.ro: „Cum să evităm un dezastru climatic” de Bill Gates

Combinația dintre Bill Gates și provocarea emisiilor de carbon care afectează întreaga planetă și au deja consecințe inimaginabile – dar cu efecte concrete te miri unde și când – se găsește într-un incitant volum pe care îl avem azi sub ochi, Cum să evităm un dezastru climatic. Soluții la îndemână și inovațiile necesare (Editura Litera, 2021, traducere din limba engleză de Doru Valentin Căstăian). De unde până unde Bill Gates și interesul pentru tot ce e legat de schimbările climatice și destinul omenirii? Sigur că la banii lui putea să colecționeze timbre, opere de artă, să joace tenis cu Djokovici – și ne aducem aminte cum juca premierul României Ion Gheorghe Maurer tenis cu Ion Țiriac pe terenurile de la Dinamo etc. –, ar fi putut să stea degeaba și, fără să-l doară capul, să o ducă bine. Să frece menta, la banii lui. Cum e idealul pe la noi. Să ai cămara plină și să nu te doară capul. Pentru nimeni și nimic. Fiecare cu a mamei lui, cum spune vorba din popor. Aspră. Punct. Doar că nu toți suntem la fel. Idealul american e că, dacă e să faci bani mulți, apoi să-i dai înapoi societății din care te-ai ridicat. Filantropie, generozitate, donații, sponsorizări. Sigur că apar și scutiri de taxe, dar una peste alta e și larghețe de buzunar la mijloc. Acțiuni de binefacere, proiecte sociale, generozitatea ca formă de expresie a umanismului. Cam așa procedează și Bill Gates. Plecând de la mai nimic – doar propria inteligență –, reușește să acumuleze o avere uriașă. Pentru că a dat dovadă de o abilitate sclipitoare – și aici putem spune fără ezitări că și românii posedă așa ceva, doar că se alege praful de cele mai multe ori de marile noastre visuri și năzuințe – și a știut să valorifice oportunitățile pe care, de cele mai multe ori, tot el le-a creat. Și ne aducem aminte de o glumă care circula cândva, legată de dorința unui anume Gigel. Care se ruga la Bunul Dumnezeu să facă și pentru el ceva să câștige o sumă mare de bani, ca să-și schimbe viața în bine. Bine, bine, ar fi zis echivalentul Ursulei Van Den Leyen în ierarhia cerească, o să te ajut să câștigi la LOTO. Gigel, fericit, tot aștepta momentul cu pricina, care tot nu venea. Nedumerit, se duce la Bunul Dumnezeu și se plânge că a tot așteptat să câștige la LOTO, dar nu s-a întâmplat nimic. Iar Bunuțul l-a căinat cu duioșie pe Gigel – care poate fi oricare dintre noi – și i-a spus sec: „Eu am zis că te ajut să câștigi la LOTO, dar cumpără-ți și tu măcar o dată bilet!“

Cartea lui Bill Gates investighează și panoramează pas cu pas problemele – multe și grave – ce afectează omenirea. De la emisiile de carbon și încălzirea globală la creșterea nivelului mărilor și dezastrele provocate de calamitățile ce tot vin unele după altele. Bill Gates oferă și soluții. Cum să ajungem la emisii zero de carbon. Ne ține la curent cu tot ce a făcut el însuși – printr-o fundație unde combate alături de consoarta Melinda – și, mai ales, ne oferă un dosar cvasicomplet al situației pe plan mondial. Cifre, date statistice, grafice, măsuri ale unor guverne și organisme, interesele politice și economice puse în joc, multe dintre ele de semn contrar.

Bedros Horasangian: „Viața, banii, drogurile și moartea din jurul lui Pablo Escobar”

Când vedem la televizor, desigur, cum în China sunt demolate cu zecile blocuri imense nelocuite în care s-au investit nu doar sume uriașe de bani, ci și cantități enorme de ciment și oțel – deja Gates ne atrăsese atenția asupra costurilor energetice și poluării în consecință –, rămânem muți. Fără blah-blah-blah, asta e lumea în care trăim. Bună, rea, o vom lăsa moștenire urmașilor. Putem contribui la ea fiecare după posibilități. Și Bill Gates ne dovedește că se poate. Ridicându-se deasupra intereselor partizane economice, financiare, nu în ultimul rând politice, și oferind – alături de o puzderie de experți în variate domenii, care fac lucruri minunate pentru omenire, fără prea mult tam-tam – un exemplu. Acel agronom, tot suedez, Norman Borlaug (1909–2014, Premiul Nobel pentru Pace 1970, nu-i așa că nu ați auzit de el?) care a inventat un nou soi de grâu pitic ce a permis creșterea exponențială a recoltelor și a salvat viața a 245 de milioane de oameni etc. – iată soluții practice și proiecte fezabile. Nu e singurul om de știință despre care se vorbește prea puțin. Sau deloc. Cumva, Bill Gates ni-i aduce în actualitate.

Bedros Horasangian: „Umorul ca mod de viață sau câte ceva despre Woody Allen și Autobiografialui de la Litera”

Nu sunt pe lumea asta doar vedete de cinema și fotbaliști de geniu. O carte extrem de interesantă, pentru cetățeanul emotionally involved în problemele umanității. Dar și un îndreptar pentru clasa politică și decidenții acestei lumi. În care, vrem nu vrem, ne place sau nu, trăim laolaltă. Și cu Bill Gates, oricât l-am invidia pentru banii lui și inteligența lui sclipitoare. Dovedită cu prisosință într-un studiu ce depășește cu mult problemele climatice. O carte care i-ar fi de folos și Gretei Thunberg, care tot bombăne la fiecare pas. Blah-blah-blah, în limbajul propus chiar de dumneaei.

Despre Bedros Horasangian

Bedros Horasangian este fiul lui Ovanes Horasangian, inginer, și al Nadiei Horasangian. După absolvirea Liceului „Spiru Haret” (1965), urmează Facultatea de Echipament Tehnic a Institului Politehnic din București (1965-1970). Începe să lucreze ca inginer, dar renunță pentru a se dedica scrisului. Colaborează la revistele România literarăTribunaViața româneascăObservator cultural. A fost atașat cultural la Ambasada României în Grecia (1997-2000) și director al Centrului Cultural Român din New York (2002-2004). Debutul literar în 1984 cu două volume de povestiri: Curcubeul de la miezul nopții și Închiderea ediției.

DESPRE BILL GATES

Bill Gates este tehnolog, important om de afaceri și filantrop. În 1975, a cofondat Microsoft cu prietenul său din copilărie, Paul Allen; astăzi, el și Melinda Gates sunt copreședinți ai Fundației Bill & Melinda Gates. De asemenea, a înființat organizația Breakthrough Energy, în efortul său de a ajuta piața să comercializeze energie curată și alte tehnologii legate de climă. El și Melinda au împreună trei copii.

„Pentru a opri încălzirea globală și a evita efectele negative ale schimbărilor climatice, oamenii ar trebui să nu mai elibereze gaze cu efect de seră în atmosferă. Pare dificil, și așa va fi. Omenirea nu a mai contribuit niciodată la ceva de o asemenea amploare. Toate țările vor trebui să-și schimbe obiceiurile, deoarece practic toate activitățile ce țin de viața modernă – cum creștem culturile, cum fabricăm diverse lucruri, cum ne deplasăm dintr-un loc într-altul – presupun eliberarea de gaze cu efect de seră.

Dacă nu se modifică nimic și lumea va produce în continuare gaze cu efect de seră, schimbările climatice vor fi din ce în ce mai severe, iar impactul asupra oamenilor va fi, cel mai probabil, catastrofal. Dar lucrurile se pot schimba. Avem deja câteva dintre instrumentele necesare – iar în privința celor pe care nu le avem încă, tot ce am învățat despre climă și tehnologie mă face să fiu optimist că le putem inventa, implementa și, dacă acționăm suficient de repede, putem evita o catastrofă climatică. Această carte este despre ce va fi nevoie pentru a face asta și de ce cred eu că putem reuși.“ (BILL GATES)

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.