LiteraBlog Bestsellerul „Lasă lumea în urmă”, dezbătut la ediția din martie a Clubului de carte Litera

Bestsellerul „Lasă lumea în urmă”, dezbătut la ediția din martie a Clubului de carte Litera

Joi, 25 martie 2021, va avea loc cea de-a 76-a ediție a Clubului de carte Litera. În cadrul ediției online din această lună, jurnalista Cristina Stănciulescu va discuta, alături de cititori, despre volumul Lasă lumea în urmă de Rumaan Alam, ce spune povestea unor necunoscuți forțați de circumstanțe să petreacă împreună câteva zile.

DESPRE LASĂ LUMEA ÎN URMĂ

Amanda și Clay pleacă în vacanță împreună cu copiii lor, departe de agitația din New York, într-un colț îndepărtat din Long Island, unde urmează să stea într-o casă luxoasă, închiriată pentru o săptămână. În prima zi, adulții cumpără cantități enorme de mâncare, dulciuri și băuturi scumpe și profită din plin de piscină. Copiii stau cu ochii lipiți de televizor și de telefoane. Noaptea, însă, paradisul lor se destramă odată cu bătăile în ușă ale unui cuplu în vârstă, de culoare: Ruth și G.H., proprietarii casei, pe care nu-i întâlniseră niciodată personal, aduc vestea că în New York a avut loc o pană de curent, care a lăsat orașul în beznă. În împrejurări tot mai alarmante, cele două familii sunt puse la încercare: Câtă încredere să aibă unii în alții? Este casa de vacanță, izolată de civilizație, un loc în care să se simtă în siguranță? Și, în definitiv, ce s-a întâmplat în lumea de afară, pe care au vrut să o lase în urmă?

Citește și: Top cărți Litera pentru lista ta de lectură în 2021

Rumaan Alam scrie un roman provocator și plin de suspans despre complexitatea misiunii de părinte, despre rasă și clase sociale, despre relevanța unor principii și valori în situații de criză extremă.

CE SPUN CRITICII DESPRE LASĂ LUMEA ÎN URMĂ, TITLU ÎN CURS DE APARIȚIE LA EDITURA LITERA

„Cea mai bună carte pe care o puteți citi în acest moment… Cursă teribilă, perfect construită, și, în același timp, roman de idei, Lasă lumea în urmă combină tehnica narativă inteligentă, o perspectivă nemiloasă asupra culturii consumeriste și câteva momente cu adevărat șocante… O lectură excepțională, care vă va urmări multă vreme după ce veți parcurge în goană ultimele pagini.“ (USA Today)

„Atât de inteligentă și de subtilă, încât dă cititorului o falsă impresie de siguranță și stăpânire a situației… Inițial, cartea pare să fie despre căsătorie și familia modernă, despre priorități și alegeri, despre felul în care se măsoară succesul în secolul XXI… și cam atât. Dar este mult mai mult de atât… Perfect sincronizată cu incertitudinea lumii în care trăim.“ (Library Journal)

„Portretul spiritual incisiv pe care îl face Rumaan Alam claselor privilegiate americane a fost întotdeauna comic, dar în cea mai recentă carte a sa, în spatele satirei există o umbră sinistră care devine din ce în ce mai apăsătoare și mai neliniștitoare. Alam a reușit o performanță rară: un roman comic, dar, în același timp, cu adevărat înfricoșător.“ (Dan Chaon)

„De departe cea mai bună carte pe care am citit-o anul acesta, un roman cu un ritm perfect, inteligent și care te bântuie… Una dintre acele povești care te fac să dai paginile cu febrilitate.“ (Kiley Reid)

Lasă lumea în urmă este o carte rară, frumos scrisă și care trezește emoții puternice. Alam analizează idei complexe despre privilegii și soartă cu înțelepciune și grație.“ (Jenny Offill)

„E imposibil să lași deoparte această carte, să-ți îndrepți atenția către altceva… Uneori e nevoie de un povestitor talentat ca să ne arate ceea ce imaginația noastră nu poate să îndure. Lasă lumea în urmă ne spune, cu o insistență sufocantă, că acum e momentul să reparăm ceea ce am stricat.“ (Los Angeles Times)

„O analiză excepțională a problemelor legate de rasă și clasă și a felului în care arată lumea atunci când se sfârșește – deloc altfel decât lumea în care ne aflăm acum.“ (Roxane Gay)

„O apariție literară de senzație, Lasă lumea în urmă este un thriller deconcertant, scris cu deosebită măiestrie.“ (NJ.com)

„O lectură acaparantă despre izolare, rasă și clase sociale.“ (Guardian)

„O carte croită pe măsura timpului nostru.“ (The Times)

„Probabil veți simți nevoia s-o citiți dintr-o suflare.“ (Sunday Times)

DESPRE RUMANN ALAM

Rumaan Alam a studiat scrierea creativă la Oberlin College. Este autorul romanelor Rich and Pretty (2016), That Kind of Mother (2018) și Lasă lumea în urmă (Leave the World Behind, 2020), finalist la National Book Award. Alte scrieri ale sale au apărut în The Wall Street JournalThe New York TimesNew York Magazine, pe Buzzfeed și în The New Republic. Este, de asemenea, gazda a două podcasturi pentru Slate. Locuiește în New York.

Alătură-te și tu discuțiilor literare online, moderate de jurnalista Cristina Stanciulescu și spune-ne ce impresii post lectură ți-a lăsat cartea lunii! Detalii aici!

Partener de lectură > Idea::Bank România (https://www.facebook.com/ideabankromania)

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.