LiteraBlog Bestsellerul săptămânii pe Litera.ro: „Ca două picături de apă: Puterile, perversiunile și potentialul eredității” de Carl Zimmer

Bestsellerul săptămânii pe Litera.ro: „Ca două picături de apă: Puterile, perversiunile și potentialul eredității” de Carl Zimmer

Ca două picături de apă: Puterile, perversiunile și potentialul eredității de Carl Zimmer este bestsellerul săptămânii pe Litera.ro.

Ca două picături de apă prezintă o perspectivă profund originală asupra a ceea ce transmitem de la o generație la alta. Charles Darwin a jucat un rol crucial în transformarea eredității într-o problemă științifică, dar, cu toate acestea, tentativa sa de a oferi un răspuns s-a soldat cu un eșec spectaculos. Nașterea geneticii la începutul anilor 1900 a părut să facă exact asta. Treptat, oamenii și-au tradus vechile noțiuni despre ereditate în limbajul genelor. Pe măsură ce tehnologia de studiere a genelor a devenit mai ieftină, milioane de oameni și-au comandat teste genetice care să îi aducă aproape de părinți lipsă, de strămoși îndepărtați, de identități etnice…

Dar, ne spune Zimmer, ereditatea nu se referă doar la genele care trec de la părinte la copil. Ereditatea continuă în corpul nostru, pe măsură ce o singură celulă se transformă în miliarde de celule care ne formează trupul. Spunem că moștenim gene de la strămoșii noștri – folosind un cuvânt care se referea pe vremuri la moșii și regate –, dar moștenim și alte lucruri care înseamnă la fel de mult sau mai mult pentru viața noastră, de la microbi la tehnologiile pe care le folosim pentru a ne face viața mai ușoară. Avem nevoie de o nouă definiție a eredității și, prin intermediul explicațiilor elocvente și al talentului de povestitor al lui Carl Zimmer, acest volum, adevărat tur de forță, ne-o oferă.

Împletind cercetări științifice vechi și actuale, propria experiență cu cele două fiice ale sale și tipul de relatare jurnalistică de așteptat de la unul dintre cei mai buni ziariști de știință, Zimmer dezvăluie întrebări referitoare la bioetică ce au nevoie urgentă de răspunsuri de la noile tehnologii biomedicale, dar și ipoteze cunoscute despre cine suntem cu adevărat și despre ce putem transmite viitoarelor generații.

CE SPUN CRTICII DESPRE CA DOUĂ PICĂTURI DE APĂ: PUTERILE, PERVERSIUNILE ȘI POTENTIALUL EREDITĂȚII

„Minunat scrisă… O carte fascinantă.“ (The Times)

„Nuanțată, antrenantă și oferind un echilibru perfect între povestire și știință… Cine este interesat în parcursul lui prin istorie și de ce poate lăsa în urmă va găsi multe lucruri interesante în aceste pagini.“ (New Scientist)

„Fascinantă… Inteligent convingătoare.“ (Observer)

„Extraordinară… Această carte îl reprezintă pe Zimmer cu ce poate face cel mai bine: să combată concepțiile greșite despre știință cu blândețe, prin proză.“ (New York Review of Books)

„De ce seamănă copiii cu părinții și cu frații lor, dar, cu toate acestea, sunt diferiți unul de altul?… Fascinant… Cartea lui Zimmer este o modalitate excelentă de a te pune rapid la curent cu ultimele noutăți.“ (Washington Post)

DESPRE CARL ZIMMER

CARL ZIMMER este scriitor și editorialist cunoscut de știință popularizată, relatând despre cercetările avansate din biologie. Din 2013 este editorialist la New York Times. Ține prelegeri la universități, școli medicale, muzee și festivaluri și este o prezență obișnuită în programe radio. În 2016, Zimmer a câștigat Premiul Stephen Jay Gould, decernat anual de Societatea pentru Studiul Evoluției ca modalitate de recunoaștere a indivizilor ale căror eforturi susținute au dus la creșterea înțelegerii publicului în ceea ce privește știința evoluționistă. Zimmer este autorul a 12 cărți despre știință, pe subiecte de la virusuri la neuroștiință și evoluție.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.