LiteraBlog Black Friday 2021 pe Litera.ro: 10 cărți de non-ficțiune pe care să ți le pui în wishlist

Black Friday 2021 pe Litera.ro: 10 cărți de non-ficțiune pe care să ți le pui în wishlist

Doar câteva zile ne mai despart de Black Friday 2021! Începând cu 12 noiembrie 2021, pe Litera.ro te așteaptă cele mai mari reduceri la carte din an! Te poți pregăti din timp pentru Vinerea Neagră adăugând în wishlist toate titlurile tale preferate. Acest lucru te va ajuta să plasezi mai repede o comandă pe Litera.ro și să îți cumperi cărțile favorite la cel mai mic preț. Pentru a veni în ajutorul tău, ți-am pregătit o listă cu top 10 cărți de non-ficțiune pe care trebuie să le ai în bibliotecă.

Descoperă cele mai captivante cărți de non-ficțiune pe care să ți le pui pe lista de lectură!

Extraterestru. Primul semn de viață inteligentă dincolo de Pământ, Avi Loeb

Cel mai important astronom de la Harvard își prezintă teoria controversată potrivit căreia sistemul nostru solar a fost vizitat recent de o tehnologie avansată de pe o stea îndepărtată.

La finele anului 2017, savanții de la un observator din Hawaii au zărit un obiect trecând prin sistemul nostru solar, mișcându-se atât de rapid încât nu putea să vină decât de pe o altă stea. Astrofizicianul Avi Loeb a dovedit că nu a fost un asteroid; se mișca prea repede, urmând o orbită ciudată, și nu a lăsat nici o urmă de gaz și nici un deșeu în urma lui. Era o singură explicație convingătoare: obiectul aparținea unei tehnologii avansate, creată de o civilizație extraterestră îndepărtată.

Citește un fragment în avanpremieră din bestsellerul „Extraterestru. Primul semn de viață inteligentă dincolo de Pământ” de Avi Loeb

În această carte, Loeb îl poartă pe cititor prin fascinanta poveste a primului vizitator interstelar văzut în sistemul nostru solar. Își expune ipoteza neconvențională despre obiect, cunoscut ca „Oumuamua“, și descrie implicațiile profunde ale vizitei: pentru știință, religie și viitorul speciei și al planetei noastre. O călătorie uluitoare prin cele mai complexe teorii științifice, spațiu-timp și imaginația umană, Extraterestru îi provoacă pe cititori să țintească spre stele și să se gândească critic la ce se află în univers, oricât de ciudat ar părea.

Înconjurat de idioți, Thomas Erikson

Cu toții am dat peste idioți cel puțin o dată în viață – oameni enervanți pe care nu îi putem înțelege indiferent ce am face sau ce am zice. Dar adesea, acești așa-ziși „idioți“ sunt doar oameni care gândesc și comunică altfel decât noi. Cartea Înconjurat de idioți curăță câmpul minat al comunicării interpersonale, folosind patru profiluri comportamentale: profilul roșu, galben, verde și albastru.

Roșii sunt curajoși și impulsivi, lideri înnăscuți, cu țeluri ambițioase. Galbenii sunt creativi și optimiști, adevărați fluturași sociali. Cei mai altruiști dintre toți, Verzii sunt relaxați, prietenoși și loiali. Iar Albaștrii sunt analitici, mereu cu mintea în alertă, orientați spre detalii.

Citește și: Interviu VIDEO cu Thomas Erikson, autorul volumelor „Înconjurat de idioți” și „Înconjurat de psihopați”

Scopul acestei cărți este acela de a demonstra că niciun grup alcătuit din indivizi de aceeași culoare nu poate funcționa optim și ca diversitatea este cea mai bună alegere. Cel mai util, spune Thomas Erickson, este să combini tipologii diferite căci numai așa se poate obține o dinamică. Această concluzie pare intuitivă, dar cu toate acestea, majoritatea organizațiilor ignoră această cerință fundamentală în procesul de recrutare, iar managerii aduc oameni noi, doar pentru că se ințeleg între ei.

Incluzând ponturi despre cum să interacționăm cu fiecare culoare – de la cum să oferim feedback, la cum să comunicăm prin e-mail – acest sistem simplu de profiluri comportamentale va schimba modul în care comunicăm cu cei din jurul nostru.

Despre timp și apă, Andri Snær Magnason

Dacă previziunile oamenilor de ştiinţă cu privire la viitorul oceanelor, al atmosferei, al sistemelor climatice, al gheţarilor şi al ecosistemelor din zona litorală se vor dovedi corecte, atunci va trebui să ne întrebăm ce cuvinte ar putea cuprinde aceste probleme de o asemenea amploare? Prin prisma cărei ideologii ar putea fi abordate? Cum să ne stăvilim aceste dorinţe, consumerismul şi materialismul care ameninţă să copleşească biosistemele fundamentale ale planetei?

Citește și: Interviu video cu Andri Snær Magnason, autorul volumului „Despre timp și apă”: „Voiam ca într-o zi să spun poveşti despre bunicii mei şi despre gheţari”

Secolul XXI va fi martorul unor schimbări fundamentale în natura apei de pe planeta noastră. Gheţarii se vor topi. Nivelul oceanului planetar va creşte. Temperatura la nivel global va creşte, ceea ce va aduce secete şi inundaţii. Aciditatea oceanelor va atinge un nivel fără precedent în cincizeci de milioane de ani. Toate acestea în timpul vieţii unei persoane care se naşte acum şi va ajunge la nouăzeci de ani.

Citește un fragment în avanpremieră din volumul „Despre timp și apă” de Andri Snær Magnason

Schimbări care se petreceau într-o sută de mii de ani se desfăşoară acum într-un secol. O asemenea viteză ţine de domeniul mitologiei; influenţează toată viaţa de pe Pământ, rădăcinile a tot ce gândim, alegem, producem şi credem. Are un impact asupra tuturor celor pe care îi cunoaştem şi îi iubim.

Litera2469.jpg
Credit foto: Cristina Venedict

Gândește ca un astronaut, Ozan Varol

Un fost astrofizician dezvăluie obiceiurile, ideile și strategiile care îți vor permite să faci din ceea ce este aparent imposibil posibil.

Astrofizica este adesea lăudată ca reprezentând triumful final al tehnologiei. Dar nu este. Mai degrabă este apogeul unui anume proces de gândire – o modalitate de imaginare a inimaginabilului și de rezolvare a nerezolvabilului. Exact același proces de gândire care i-a permis lui Neil Armstrong să facă acel pas uriaș pentru omenire este cel care face navetele să călătorească mii de kilometri prin spațiu și să aterizeze la punct fix și acest lucru ne aduce mai aproape de colo nizarea altor planete.

Din fericire nu trebuie să fii astronaut ca să gândești ca unul.

În această carte accesibilă și practică, Ozan Varol dezvăluie nouă strategii simple din astrofizică pe care le poți folosi pentru a face propriul „pas uriaș“ în muncă și în viață – fie că este vorba de obținerea unei slujbe de vis, de relansarea afacerii, de a învăța un lucru nou sau de a crea un produs revoluționar. Azi, să gândești ca un astronaut este o necesitate. Cu toții ne confruntăm cu probleme complexe și necunoscute. Cei care pot să le abordeze – fără instrucțiuni precise și contracronometru – se bucură de un avantaj extraordinar.

Gândește ca un astronaut te va inspira să țintești către stele și te va ajuta să te lansezi cu succes.

Ca două picături de apă: Puterile, perversiunile și potențialul eredității, Carl Zimmer

Ca două picături de apă prezintă o perspectivă profund originală asupra a ceea ce transmitem de la o generație la alta. Charles Darwin a jucat un rol crucial în transformarea eredității într-o problemă științifică, dar, cu toate acestea, tentativa sa de a oferi un răspuns s-a soldat cu un eșec spectaculos. Nașterea geneticii la începutul anilor 1900 a părut să facă exact asta. Treptat, oamenii și-au tradus vechile noțiuni despre ereditate în limbajul genelor. Pe măsură ce tehnologia de studiere a genelor a devenit mai ieftină, milioane de oameni și-au comandat teste genetice care să îi aducă aproape de părinți lipsă, de strămoși îndepărtați, de identități etnice…

Citește și: Bestsellerul săptămânii pe Litera.ro: „Ca două picături de apă: Puterile, perversiunile și potentialul eredității” de Carl Zimmer

Dar, ne spune Zimmer, ereditatea nu se referă doar la genele care trec de la părinte la copil. Ereditatea continuă în corpul nostru, pe măsură ce o singură celulă se transformă în miliarde de celule care ne formează trupul. Spunem că moștenim gene de la strămoșii noștri – folosind un cuvânt care se referea pe vremuri la moșii și regate –, dar moștenim și alte lucruri care înseamnă la fel de mult sau mai mult pentru viața noastră, de la microbi la tehnologiile pe care le folosim pentru a ne face viața mai ușoară. Avem nevoie de o nouă definiție a eredității și, prin intermediul explicațiilor elocvente și al talentului de povestitor al lui Carl Zimmer, acest volum, adevărat tur de forță, ne-o oferă.

Împletind cercetări științifice vechi și actuale, propria experiență cu cele două fiice ale sale și tipul de relatare jurnalistică de așteptat de la unul dintre cei mai buni ziariști de știință, Zimmer dezvăluie întrebări referitoare la bioetică ce au nevoie urgentă de răspunsuri de la noile tehnologii biomedicale, dar și ipoteze cunoscute despre cine suntem cu adevărat și despre ce putem transmite viitoarelor generații.

Litera2747.jpg
Credit foto: Cristina Venedict

Cum să evităm un dezastru climatic, Bill Gates

Bill Gates a petrecut un deceniu investigând cauzele și efectele schimbărilor climatice. Cu ajutorul experților în fizică, chimie, biologie, inginerie, științe politice și finanțe, el s-a concentrat asupra măsurilor necesare pentru a opri cursul planetei noastre către un dezastru ecologic. În paginile acestui volum, nu numai că explică de ce trebuie să facem eforturi pentru a ajunge la emisii nete zero de gaze cu efect de seră, dar vine și cu informații despre ce ar trebui să facem pentru a atinge acest obiectiv extrem de important.

Citește un fragment în avanpremieră din volumul „Cum să evităm un dezastru climatic” de Bill Gates

Bill Gates ne oferă o descriere clară a provocărilor cu care ne confruntăm. Bazându-se pe înțelegerea sa despre inovație și măsurile necesare pentru a introduce idei noi pe piață, autorul prezintă domeniile în care tehnologia contribuie deja la reducerea emisiilor, unde și cum putem face tehnologiile actuale să funcționeze mai eficient, unde sunt necesare tehnologii inovatoare și cine lucrează la aceste inovații esențiale. În cele din urmă, stabilește un plan concret și practic pentru atingerea obiectivului zero emisii – sugerând nu numai politici pe care guvernele ar trebui să le adopte, dar și ceea ce putem face noi ca indivizi pentru a menține guvernul, angajatorii și pe noi înșine angrenați în această întreprindere crucială.

Așa cum arată Bill Gates, reducerea la zero a emisiilor poluante nu va fi simplă sau ușor de realizat, dar, dacă urmăm planul pe care îl stabilește aici, acesta este un obiectiv ferm la îndemâna noastră.

Economie utilă pentru vremuri dificile, Abhijit Banerjee și Esther Duflo

În această carte revoluționară, economiștii premiați Abhijit V. Banerjee și Esther Duflo ne arată cum economia, când este practicată corect, ne poate ajuta să rezolvăm cele mai spinoase probleme sociale și politice ale zilei. De la imigrație la inegalitate, de la creșterea lentă la accelerarea schimbărilor climatice, avem resursele să abordăm provocările cu care ne confruntăm, dar suntem adesea orbiți de ideologie.

Originală, provocatoare și imperios necesară, Economie utilă pentru vremuri dificile oferă noul tip de gândire de care avem nevoie. Bazându-se pe cercetări de ultimă oră în economie – și pe ani de explorare a celor mai eficiente soluții pentru reducerea sărăciei extreme –, construiește un caz convingător în favoarea intervenționismului inteligent și a unei societăți clădite pe compasiune și respect. Un antidot atât de necesar la un discurs polarizat, această carte ne ajută să apreciem și să înțelegem lumea în echilibru precar în care trăim.

Citește și: O carte pe zi: „ Economie utilă pentru vremuri dificile. Soluții mai bune pentru cele mai mari probleme”

În această carte revoluționară, economiștii premiați Abhijit V. Banerjee și Esther Duflo ne arată cum economia, când este practicată corect, ne poate ajuta să rezolvăm cele mai spinoase probleme sociale și politice ale zilei. De la imigrație la inegalitate, de la creșterea lentă la accelerarea schimbărilor climatice, avem resursele să abordăm provocările cu care ne confruntăm, dar suntem adesea orbiți de ideologie.

Originală, provocatoare și imperios necesară, Economie utilă pentru vremuri dificile oferă noul tip de gândire de care avem nevoie. Bazându-se pe cercetări de ultimă oră în economie – și pe ani de explorare a celor mai eficiente soluții pentru reducerea sărăciei extreme –, construiește un caz convingător în favoarea intervenționismului inteligent și a unei societăți clădite pe compasiune și respect. Un antidot atât de necesar la un discurs polarizat, această carte ne ajută să apreciem și să înțelegem lumea în echilibru precar în care trăim.

Utopie pentru realști, Rutger Bregman

Pare prea frumos ca să fie adevărat? Unul dintre cei mai importanţi tineri gânditori europeni ne arată cum putem construi lumea ideală astăzi.

După ce lucrăm o zi întreagă la un serviciu care cel mai adesea ne displace, cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie. Rutger Bregman, un istoric olandez, ne aduce aminte că viaţa nu trebuie să fie aşa – şi că în unele locuri nici nu este astfel.

Ideile lui Rutger Bregman despre venitul de bază universal au părut radicale până la extrem în 2014, când şi le-a făcut publice. După câţiva ani, subiectul este serios luat în considerare de economiştii de frunte şi de liderii de guvern din toată lumea. Este doar una dintre numeroasele idei utopice pe care Bregman le-a dovedit a fi posibile în prezent.

Citește și: Bedros Horasangian: „Homo Sapiens” sau ce trebuie să facem ca să nu ne suim pe pereți

Utopie pentru realişti este una dintre acele cărţi rare care te iau prin surprindere şi te provoacă să te gândeşti ce s-ar putea întâmpla. De la un oraş canadian care a eradicat la un moment dat complet sărăcia, la Richard Nixon şi la ideile lui de a implementa venitul de bază pentru milioane de americani, Bregman ne poartă într-o călătorie prin istorie, ştergând graniţele ideologice dintre stânga şi dreapta şi prezentându-ne idei a căror vreme poate a venit.

Europa. O istorie naturală, Tim Flannery

În Europa – O istorie naturală, omul de știință, exploratorul și conservaționistul Tim Flannery aplică și istoriei Europei abordarea interdisciplinară elocventă pe care a folosit-o la istoriile ecologice dedicate Australiei și Americii de Nord. El începe acum 100 de milioane de ani, când continentele Asia, America de Nord și Africa au interacționat pentru a crea un arhipelag de insule care va deveni ulterior Europa pe care o cunoaștem azi. Tocmai pe aceste vechi tărâmuri tropicale au evoluat primele organisme distinct europene, de la broasca-mamoș, care a rezistat de la începuturile existenței continentului, la elefanții, crocodilii și rechinii gigantici care au apărut pentru a dispărea ulterior. Explorează schimbările monumentale aduse de impactul devastator al cometelor și ne arată cum au transformat schimbările atmosferice rapide Arhipelagul European într-o singură masă de pământ în timpul Eocenului.

Pe măsură ce povestea traversează milioane de ani de istorie evoluționistă, Flannery își îndreaptă, în cele din urmă, atenția asupra propriei noastre specii, descriind impactul imens pe care l-au avut oamenii asupra florei și faunei continentului – la 30 000 de ani de la sosirea noastră în Europa, rinocerul lânos, ursul de peșteră și elanul gigant, printre altele, aveau să dispară complet. Povestea continuă până în prezent, Flannery descriind rolul conducător al Europei în prezervarea vieții sălbatice, gândindu-se și la viitorul continentului: ajutându-se de progresul în tehnologia de editare genetică, oamenii de știință europeni lucrează pentru a recrea unele dintre creaturile dispărute ale continentului, precum marele bivol din pădurile primordiale ale Europei sau chiar mamutul lânos.

Scrisă cu combinația caracteristică lui Flannery de proză elegantă și expertiză științifică, Europa – O istorie naturală narează istoria naturală dramatică și evoluția dinamică a unuia dintre cele mai cunoscute locuri de pe Pământ.

Traind cu zeii, Neil MacGregor

Trăind cu zeii tratează un aspect central al existenței umane, anume că nu există nici o societate ai cărei membri să nu împărtășească o sumă de credințe și de convingeri de bază – o credință comună, o ideologie sau o religie – care depășesc viața fiecărui individ și reprezintă o componentă esențială a unei identități comunitare. Aceste credințe au nemăsurata pu­tere de a defini – și de a dezbina – popoare. Mai mult, reprezintă o forță propulsoare în sistemele politice din multe părți ale lumii de azi. Uneori sunt de natură seculară, exemplul cel mai evident fiind acela al naționalismului, dar, de-a lungul timpului, au fost de cele mai multe ori de natură religioasă, în sensul cel mai larg al termenului.

Trăind cu zeii nu este nici pe departe o istorie a religiilor, nici o pledoarie în favoarea credinței, și cu atât mai puțin o apărare a unui anumit sistem de credință. De înțelegerea modului în care trăim cu zeii noștri depinde și modul în care alegem să trăim cu semenii noștri.

Litera2318.jpg
Credit foto: Cristina Venedict

Pregătește-te de Black Friday pe Litera.ro!

În perioada 12 – 14 noiembrie 2021, cel mai mare târg de carte online te așteaptă de Black Friday pe Litera.ro, unde beneficiezi de cele mai mari reduceri din an. Ai promoții de nerefuzat la peste 3.500 de cărți în format fizic și peste 3.000 de titluri în format digital (ebooks), titluri vedetă și bestselleruri cu prețuri de chilipir, pachete cu cărți cadou la fiecare comandă, transport rapid și gratuit prin curier.

De Black Friday 2021 pe Litera.ro găsești cărți la prețuri de producător. Cele mai bune oferte din piața de carte ajung la tine rapid, cu livrare în 24-48 ore. Experiența Editurii Litera, cu peste 30 de ani în industrie, îi garantează calitatea produselor achiziționate pe Litera.ro!

Pentru a fi la curent cu toate noutățile, reducerile și produsele vedetă, abonează-te la newsletterul Litera și bucură-te de cele mai bune promoții, disponibile exclusiv la cel mai așteptat eveniment de cumpărături al anului!

Cum a apărut Black Friday?

Conceptul de Black Friday sau Vinerea Neagră a apărut pentru prima dată în Statele Unite ale Americii. În prezent, reprezintă ziua cu cele mai mari reduceri din an, fiind cel mai așteptat eveniment de shopping.

Inițial, termenul de Black Friday provine din 1961, când poliția din orașul Philadelphia a folosit această noțiune pentru a descrie traficul intens din vinerea ce a precedat Ziua Recunoștinței, sărbătorită anual în joi a lunii noiembrie. De Ziua Recunoștinței, familiile se reunesc pentru a celebra împreună în jurul unei mese festive, fapt ce provoacă busculade în trafic în zilele ce o urmează, când toți americanii se întorc la casele lor.

La începutul secolului XXI, însă, marii retaileri americani au încercat introducerea acestui concept și în afara Statelor Unite, luând astfel naștere cel mai mare eveniment de reduceri din an. Pentru Statele Unite, Black Friday este cea mai aglomerată zi de cel puțin trei decenii. Cu toate acestea, în România conceptul de Black Friday este prezent din 2011, iar în ultimul deceniu tot mai mulți comercianți au importat acest concept.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.