LiteraBlog Breaking News: recomandări de top pe Litera.ro

Breaking News: recomandări de top pe Litera.ro

Cristina Stănciulescu, Laura Frunză, Marius Constantinescu și Radu Găvan se alătură campaniei „Breaking News”, desfășurată în perioada 17 – 21 februarie 2021 pe Litera.ro.

Descoperă recomandările lor de lectură:

„Puține lucruri sunt mai plăcute decât a prezenta cărți sau a recomanda cărți, atunci când o faci însă, înseamnă și o asumare a unei responsabilități pentru că atunci când recomanzi o carte, setul tău de valori și felul tău de a fi, transpar în titlurile sau în titlul pe care îl recomanzi. Astăzi, recomand Apeirogon, o carte scrisă de Colum McCann, una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit.” (Cristina Stănciulescu)

Ascultă recomandarea Cristinei Stănciulescu:

Despre Apeirogon de Colum Mcann

Rami Elhanan și Bassam Aramin trăiesc aproape unul de celălalt – și totuși sunt complet diferiți. Rami e israelian. Bassam e palestinian. Plăcuța de înmatriculare a lui Rami e galbenă. Plăcuța de înmatriculare a lui Bassam e verde. Rami face cincisprezece minute cu mașina până în Cisiordania. Același drum îi ia lui Bassam o oră și jumătate.

Ambii bărbați și-au pierdut fiicele. Fata de treisprezece ani a lui Rami, Smadar, a fost ucisă într-un atentat sinucigaș în timp ce se ducea să-și cumpere cărți împreună cu prietenele ei. Fiica lui Bassam, Abir, în vârstă de zece ani, a fost ucisă cu un glonț de cauciuc de un membru al poliției de frontieră în fața școlii. În buzunar avea o brățară de dropsuri pe care nu apucase să le mănânce.

Rami și Bassam au fost crescuți să se urască unul pe celălalt. Și totuși devin cei mai buni prieteni.

În acest roman epic – numit după un poligon cu un număr de laturi infinit numărabil –, Colum McCann străbate secole și continente, realizând o țesătură în care timpul, arta, istoria, natura și politica alcătuiesc o tapiserie de prietenie, dragoste, pierdere și apartenență. Muzical, plin de forță, delicat și ambițios, Apeirogon este romanul vremurilor noastre.

Citește și: BEDROS HORASANGIAN DESPRE ROMANUL „APEIROGON”: „O RELATARE CARE ÎMPLETEȘTE ELEMENTE DE SPECULAȚIE, AMINTIRE, FAPT ȘI IMAGINAȚIE”

O viață măruntă este un roman teribil de dur dar în același timp definit de o frumusețe bizară și tristă. O carte de pe urma căreia poți să îți vezi cu alți ochi propria viață și să fii recunoscător pentru ea.” (Marius Constantinescu)

Ascultă recomandarea lui Marius Constantinescu:

Despre O viață măruntă de Hanya Yanagihara

Patru absolvenţi ai unui mic colegiu din Massachusetts – debusolaţi, fără un ban în buzunar şi susţinuţi doar de prietenia şi ambiţia lor – se mută la New York pentru a-şi face o situaţie. Cei patru sunt chipeşul Willem, care-şi doreşte să devină actor; JB, un pictor născut în Brooklyn care încearcă să pătrundă în lumea artei; Malcolm, un arhitect frustrat angajat la o firmă importantă; şi Jude, o minte sclipitoare, dar un individ retras şi enigmatic, în jurul căruia gravitează toţi ceilalţi.

De-a lungul anilor, relaţiile dintre ei se adâncesc şi se complică, însă provocarea cea mai mare pentru ei rămâne Jude, ajuns cu timpul un avocat extrem de talentat, însă din ce în ce mai instabil, cu mintea şi trupul însemnate de o copilărie cumplită, de o traumă pe care se teme că nu o va putea depăşi niciodată. O viaţă măruntă este un roman de o extraordinară forţă şi emoţie despre legăturile indisolubile ale prieteniei şi despre limitele rezistenţei.

Citește și: MARIUS CONSTANTINESCU DESPRE HANYA YANAGIHARA: „PARFUMUL TARE AL SUFERINȚEI”

Aleea cu licurici este un roman extraordinar despre multiplele fațete ale prieteniei, despre capacitatea sufletului de a se regenera iar și iar în fața provocărilor vieții.” (Laura Frunză)

Ascultă recomandarea Laurei Frunză:

Despre Aleea cu licurici de Kristin Hannah

În vara agitată a anului 1974, Kate Mularkey pare că s-a împăcat cu faptul că viața nu are să-i ofere nimic special. Dar, spre uimi­rea ei, „cea mai grozavă fată din lume“ se mută pe aceeași stradă și vrea să-i fie prietenă. Tully Hart pare să aibă totul: frumusețe, inteligență, ambiție. La prima vedere, cele două fete sunt cât se poate de diferite: Kate, condamnată să fie veșnic o ființă obișnu­ită, cu o familie iubitoare care o umilește în permanență; Tully, plină de strălucire și mister, dar cu un secret care o distruge. Ele fac un pact pentru a fi cele mai bune prietene pe vecie, iar până la sfârșitul verii devin de nedespărțit.

Timp de treizeci de ani, Tully și Kate se sprijină una pe alta, trecând printr-o mulțime de evenimente și stări care le pun la încercare prietenia: gelozie, furie, durere, resentimente. Și cred că au supraviețuit tuturor încercărilor vieții – până când un singur act de trădare le va despărți… și le va supune curajul și prietenia unui test final.

Citește și: DOSAR DE AUTOR: KRISTIN HANNAH, AUTOAREA CU PESTE 20 DE BESTSELLERURI INTERNAȚIONALE

Paturi oculte este o poveste frumoasă, magică, scrisă pe o hârtie vrăjtă, și mă gândesc la o hârtie născută chiar din inima acelor copaci despre care se tot vorbește în carte, acei roșcovi magici.” (Radu Găvan)

Ascultă recomandarea lui Radu Găvan:

Despre Paturi oculte de Doina Ruști:

Doi studenți de la Litere se îndrăgostesc în mod straniu, după ce intră în contact cu niște paturi mistice. Aventura lor generează un șir de întâmplări, care duc spre proprietarii anteriori ai paturilor și chiar mai departe, în dumbrava crepusculară.

Scris alert, în decupaje care mențin tensiunea pe tot parcursul cărții, noul roman are în prim-plan o poveste contemporană, cu ramificații nu doar în trecut, ci și în lumea subtilă, a cauzelor și a marilor întrebări. Un roman ontologic într-un stil simplu, etalat pe un background erudit.

Citește și:

VIDEO. LANSAREA ROMANULUI „PATURI OCULTE” ÎN CADRUL TÂRGULUI DE CARTE GAUDEAMUS

CONFESIUNE DE AUTOR: DOINA RUȘTI, DESPRE SEMNIFICAȚIA CREIOANELOR DE ROȘCOV ÎN „PATURI OCULTE”, CEL MAI RECENT ROMAN AL SĂU

INTERVIU VIDEO. DOINA RUȘTI DESPRE ROMANUL PATURI OCULTE: „ȘI ÎN CAZUL PATURILOR OCULTE EXISTĂ ACEL SPAȚIU ONIRIC CARE MĂ DUCE DIN NOU SPRE EPOCA FANARIOTĂ“

Vezi ofertele în direct pe litera.ro!

Primești gratuit bestsellerul Vânătoarea de vrăjitoare de Max Seeck la orice comandă de peste 99 de lei. Ai și transport gratuit pentru comenzile de peste 149 de lei.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.