LiteraBlog Cărți Litera ecranizate. Descoperă cele mai captivante povești transformate în filme (II)

Cărți Litera ecranizate. Descoperă cele mai captivante povești transformate în filme (II)

Fie că vorbim de romane deja considerate ca făcând parte din literatura clasică, cum ar fi Pe aripile vântului, de povești de dragoste contemporane, precum O zi, Jurnalul unei iubiri sau Ultima scrisoare de dragoste, fie că vorbim de thrillere ce ne țin cu sufletul la gură, cum ar fi Femeia de la fereastră, subiectele cărților au devenit tot mai atractive pentru regizorii și scenariștii de la Hollywood, care le adaptează sub formă de filme de lung-metraj sau seriale.

Unele dintre ele au ajuns să fie distinse cu prestigioase premii, precum Oscarul sau Globurile de Aur.

Vă prezentăm 10 cărți de ficțiune și non-ficțiune traduse la Editura Litera, care au fost ecranizate:

Malorie, Josh Malerman

 Malorie este continuarea îndelung așteptată a bestsellerului Bird Box și are acțiunea plasată la 12 ani după ce personajul principal și-a găsit salvarea fugind pe râu împreună cu cei doi copii ai săi, în încercarea de a scăpa de creaturile care bântuie lumea.

Traducătorul Liviu Szoke despre romanul „Malorie” de Josh Malerman: „L-am cerut la tradus, l-am primit, am crezut în el, iar el s-a bucurat de un real succes și la noi”

Filmul regizat de Susanne Bier, cu Sandra Bullock, Trevante Rhodes, John Malkovich și Sarah Paulson, a stârnit controverse în rândul criticilor încă de la premiera mondială, din 12 noiembrie 2021, fiind preluat o lună mai târziu de Netflix. Doar în prima săptămână de la lansarea în Statele Unite, Bird Box a fost vizualizat de aproape 26 milioane de persoane, iar în prima lună, 89 de milioane de persoane din întreaga lume văzuseră acest film.

Jurnalul unei iubiri, Nicholas Sparks

Povestea de dragoste dintre Noah și Allie – un cuplu cu o relație profundă și statornică – a cucerit inimile cititorilor încă din 1996, când a fost publicată inițial de Nicholas Sparks. A fost ecranizată opt ani mai târziu, având în rolurile principale actori de primă mână de la Hollywood: Ryan Gosling și Rachel McAdams.

„Trusa cititorului” pentru fanii scriitorului Nicholas Sparks. Cum să intri în atmosfera cărților lui

Iubește oamenii, folosește lucrurile, Joshua Fields Millburn și Ryan Nicodemus

În Iubește oamenii, folosește lucrurile, Joshua Fields Millburn și Ryan Nicodemus trec peste etapa organizării și a curățeniei pentru a ne arăta cum minimalismul face loc pentru reevaluarea și vindecarea celor șapte relații esențiale din viața noastră: lucruri, adevăr, sine, bani, valori, creativitate și oameni. Ei ne prezintă propriile experiențe – și pe cele ale oamenilor pe care i-au întâlnit de-a lungul călătoriei minimaliste –, ca să ne ofere un model pentru a trăi o viață mai plină, mai semnificativă.

O carte pe zi: „Iubește oamenii, folosește lucrurile” de Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus

Documentarul Less in Now, regizat de Matt D’Avella, va fi disponibil la nivel global în ziua de Anul Nou, pe 31 decembrie 2021.

Sticletele, Donna Tartt

Sticletele spune povestea lui Theo Decker, un adolescent de treisprezece ani din New York, care supraviețuiește ca prin minune unei explozii care îi omoară mama într-un muzeu de artă și intră fără voia lui în posesia unui mic tablou fascinant, preferatul mamei sale.

Opt ani mai târziu, Theo lucrează într-un magazin de antichități, iar tabloul ascuns cu grijă devine pe neașteptate poarta de acces către lumea subterană a traficului cu opere de artă.

Alina Purcaru: „Planeta Donna Tartt”

Această poveste plină de suspans, meșteșugită meticulos, a fost ecranizată de Warner Bros. Pictures în 2019, avându-i în roluri principale pe Ansel Elgort, Oakes Fegley, Aneurin Barnard, Finn Wolfhard, Sarah Paulson, Luke Wilson, Jeffrey Wright și Nicole Kidman.

Ultima scrisoare de dragoste, Jojo Moyes

Cu Shailene Woodley, Joe Alwym, Felicity Jones, Callum Turner și Nabhaan Rizwan în rolurile principale, ecranizarea romanului lui Jojo Moyes a apărut în vara lui 2021 pe Netflix și spune povestea lui Ellie Haworth, o jurnalistă aflată în căutarea unui subiect inedit și emoționant care găsește în arhiva ziarului la care lucrează o scrisoare datând din anul 1960, scrisă de un bărbat care-i cere iubitei să-și părăsească soțul.

Astfel, Ellie se vede prinsă în hățișurile unei povești de dragoste din trecut, iar impactul asupra ei este cu atât mai puternic cu cât ea însăși are o legătură cu un bărbat însurat.

Citește un fragment în avanpremieră din „Ultima scrisoare de dragoste” de Jojo Moyes, roman ecranizat de Netflix

În 1960, Jennifer Stirling se trezește în spital, unde a ajuns în urma unui accident de mașină. Nu-și poate aminti nimic: nici de soț, nici de prieteni, nici cine este. La înapoierea acasă, descoperă o scrisoare de dragoste și începe să-și amintească de iubitul ei, pentru care fusese dispusă să riște totul. Povestea din trecut a lui Jennifer și cea actuală a lui Ellie, ambele implicând o dragoste pătimașă și interzisă, se împletesc într-o dramă de mare intensitate emoțională, în care scrisorile de dragoste readuc la viață o iubire care sfidează timpul.

Femeia de la fereastră, A. J. Finn

Ecranizarea romanului lui A. J. Finn, autor american care scrie sub pseudonim, a apărut în 2021 pe Netflix, fiind regizat de Joe Wright și avându-i în roluri principale pe Amy Adams, Gary Oldman, Fred Hechinger și Julianne Moore.

Au trecut zece luni de când Anna Fox a ieșit ultima dată din casă. Zece luni în care a bântuit ca o fantomă prin camerele vechii sale locuințe din New York, pierdută în amintiri, prea înspăimântată ca să-și părăsească siguranța propriului cămin. Singura punte de legătură a Annei cu lumea reală este fereastra camerei sale, unde stă zi de zi, urmărindu-și vecinii. Când familia Russell se mută peste drum, Anna este imediat atrasă de aceasta. O familie perfectă cu trei membri, un ecou al vieții pe care și ea a dus-o cândva.

Bestsellerul „Femeia de la fereastră”, apărut la Editura Litera, într-o ecranizare de excepție marca Netflix. VIDEO

Dar într-o seară, un țipăt teribil rupe tăcerea, iar Anna este martora a ceva ce nimeni nu trebuia să vadă. Acum trebuie să facă tot ce poate pentru a descoperi adevărul despre ceea ce s-a întâmplat în realitate. Însă, chiar dacă îl va afla, o va crede cineva? Și poate să aibă încredere în ea însăși?

Unde ai dispărut, Bernadette?, Maria Semple

Când Bee, fiica de cincisprezece ani a lui Bernadette, îi cere mamei ei să plece în excursia cu familia pe care i-a promis-o dacă obține rezultate bune la școală, aceasta din urmă începe să facă pregătiri frenetice pentru călătorie. Agorafobă și extenuată de viața în Seattle pe care nu și-a dorit-o niciodată, Bernadette este în pragul unei crize de nervi până când, într-o bună zi, dispare de acasă. Iar lui Bee nu-i rămâne decât să pună cap la cap e-mailuri, documente oficiale și scrisori pentru a dezvălui trecutul secret pe care Bernadette l-a ascuns timp de zeci de ani…

Ecranizarea romanului Unde ai dispărut, Bernadette? o are în rolul principal pe Cate Blanchett, actriță nominalizată și multiplu premiată la Premiile Academiei Americane de Film. Este un film antrenant despre o familie ai cărei membri ajung să se accepte așa cum sunt și despre puterea iubirii unei fiice pentru mama ei nu tocmai perfectă.

Cartea pierdută a vrăjitoarelor, Deborah Harkness

În inima Bibliotecii Bodleiene din Oxford, profesorul universitar Diana Bishop descoperă în cursul cercetărilor ei un manuscris alchimic – Ashmole 782 –, aflat sub o vrajă. Deși se trage dintr-un neam vechi și celebru de vrăjitoare, Diana a renunțat de mult la moștenirea familiei sale în favoarea cercetării universitare și a unei vieți obișnuite, așa că, după o analiză sumară, returnează manuscrisul.

Dar descoperirea ei pune în mișcare o întreagă lume fantastică, atrăgând pe urmele sale deopotrivă demoni, vrăjitoare și vampiri. Printre ei se află și Matthew Clairmont, un vampir genetician pasionat de teoriile lui Darwin, pe cât de periculos, pe atât de enigmatic. Relația care se înfiripă între cei doi amenință să spulbere pacea fragilă care domnește de secole în lumea lor.

O carte pe zi: „Cartea pierdută a vrăjtoarelor” de Deborah Harkness

O poveste romantică, sofisticată și plină de suspans îi unește în încercarea de a descoperi secretele manuscrisului, între ale cărui pagini se află cheia unui trecut misterios și a unui viitor nesigur. Această trilogie a autoarei Deborah Harkness a fost transformată într-un serial britanic de televiziune, cu Teresa Palmer, Matthew Goode, Edward Bluemel, Louise Brealey, Malin Buska, Aiysha Hart, Owen Teale, Alex Kingston și Valarie Pettiford în rolurile principale. Primele două sezoane sunt disponibile pe platformele de streaming.

Mici focuri pretutindeni, Celeste Ng

În Shaker Heights, o suburbie liniștită din Cleveland, totul este planificat – de la culoarea caselor până la viețile oamenilor. Și nimeni nu întruchipează mai mult spiritul orașului decât Elena Richardson, al cărei principiu călăuzitor este să respecte regulile. Atunci când Mia Warren – o artistă enigmatică și mamă singură – ajunge în oraș cu fiica ei adolescentă, Pearl, și închiriază o casă de la familia Richardson, Mia și Pearl devin mai mult decât chiriașe: toți cei patru copii Richardson sunt atraşi de perechea mamă-fiică. Dar Mia are un trecut misterios și o lipsă de respect față de reguli, care amenință să distrugă această comunitate ordonată.

O carte pe zi: „Mici focuri pretutindeni” de Celeste Ng

Când prietenii apropiați ai familiei Richardson încearcă să adopte o fetiță de origine chineză, se dezlănțuie o bătălie pentru custodie care împarte în mod dramatic orașul, Mia și Elena aflându-se în tabere opuse. Însă Elena este hotărâtă să descopere secretele din trecutul Miei, iar obsesia ei va avea urmări devastatoare…

Mici focuri pretutindeni explorează povara secretelor, natura artei și a identității, atracția irezistibilă a maternității și falsa credință că respectarea regulilor poate preveni dezastrul. A fost ecranizat în 2018, într-o miniserie cu 8 episoade, ce are în rolurile principale actrițe de top de la Hollywood, precum Reese Witherspoon și Kerry Washington.

La cinci pași de tine, Rachael Lippincott, Mikki Daughtry și Tobias Iaconis

Stella Grant simte nevoia să-și planifice viața pas cu pas – poate pentru că plămânii ei bolnavi, pe care nu-i poate controla, i-o guvernează oricum, trimițând-o periodic în spital, încă din copilărie. În momentul de față, Stella trebuie să se concentreze asupra obținerii unui loc pe lista beneficiarilor unui transplant de plămâni, care-i va asigura cinci ani de existență fără probleme. Dar asta o obligă să stea în permanență la șase pași de oricine i-ar putea transmite o infecție pulmonară. Șase pași! Fără excepție!

Will Newman este exact persoana de care Stella trebuie să se ferească. Lui Will nu-i pasă de reguli, de tratamente și abia așteaptă să împlinească optsprezece ani ca să-și decidă singur soarta. Vrea să plece să vadă lumea – nu doar spitalele ei. Mai mult, Will o poate infecta pe Stella cu o bacterie mortală.

Lecții de pandemie din „La cinci pași de tine”, cartea și filmul

Și totuși, dintr-odată, cei șase pași dintre ei nu mai par un spațiu de siguranță, ci o pedeapsă. Oare n-ar putea să fure măcar o mică parte din această distanță, în schimbul a tot ceea ce plămânii lor defecți le-au furat din viață? Cât de periculoși ar putea fi numai cinci pași între ei, dacă asta îi ajută sufletește?

La cinci pași de tine este o poveste de dragoste emoționantă, perfectă pentru fanii lui John Green, despre doi tineri care se îndrăgostesc, deși nu se pot apropia unul de altul fără să-și riște viața. Filmul a apărut în cinematografe pe 15 martie 2021, obținând profituri de peste 91 milioane de dolari la nivel global.

Cărți Litera ecranizate. Descoperă cele mai captivante povești adaptate pentru micul sau marele ecran (I)

BONUS: Editura Litera îți recomandă o serie de filme emblematice ce vor fi difuzate în luna decembrie pe postul AMC.

E ușor să stai în casă și să te uiți la AMC, pentru că o mulțime dintre lungmetrajele programate fac parte din campania „AMC – Filme emblematice pe bandă rulantă. Stories with impact”, povești memorabile din toate genurile, cu actori în rolurile principale pe care e imposibil să nu-i știi. Printre ele se numără „Ted”, „Diamantul sângeriu”, „Dincolo de limite”, „Executantul” și „Agenții de rezervă”. 

Duminică, 5 decembrie, de la ora 20:00, doi dintre cei mai îndrăgiți actori de seriale, Jon Bernthal și Nikolaj Coster-Waldau vin în sufrageria ta cu „Executantul”, un thriller de acțiune despre alegeri greșite. Jacob Harlan (Coster-Waldau) conduce sub influența alcoolului și trece pe roșu la semafor, ceea ce duce la moartea prietenului lui cel mai bun. E condamnat la șapte ani de închisoare, iar timpul petrecut acolo și violența trăită îl schimbă complet pe Jacob. 

Mark Wahlberg se întoarce, de această dată alături de Will Ferrell, în comedia polițistă „Agenții de rezervă/ The Other Guys”. Terry Hoitz (Wahlberg) e nechibzuit și își asumă prea multe riscuri, în timp ce Allen Gamble refuză să-și asume vreun risc. Asta înseamnă că amândoi sunt obligați să completeze hârțogăraia pentru detectivii-vedetă interpretați de Samuel L. Jackson și Dwayne „The Rock” Johnson. Din distribuție fac parte și Michael Keaton și Eva Mendes. 

O altă poveste de impact difuzată în săptămânile următoare la AMC este „Diamantul sângeriu/ Blood Diamond”, cu unul dintre cei mai importanți actori în viață, Leonardo DiCaprio. El este Archer, un bărbat torturat de originile sale, care a reușit să aibă o poziție importantă în cadrul traficului de diamante ilegale. Aflat în Sierra Leone, atunci când îi cunoaște pe Solomon (Djimon Hounsou) și Maddy (Jennifer Connelly), Archer are șansa să-și răscumpere greșelile trecutului.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.