LiteraBlog Cărți Litera ecranizate. Descoperă cele mai captivante povești transformate în filme (III)

Cărți Litera ecranizate. Descoperă cele mai captivante povești transformate în filme (III)

Toamnă, un vânt grăbit după geam, o plapumă caldă, o cană de ceai și o lumină palidă – iată cadrul perfect în care poți deschide o carte bună sau să vezi un film, pentru a te detașa de graba zilelor și forfota de afară.

Întâmpini această toamnă cu o listă scurtă de cărți și filme bune. Am adunat cele mai noi titluri din portofoliul nostru, pe care, spre bucuria ta de cititor, le poți vedea și în varianta ecranizată.

Vă prezentăm cinci cărți de ficțiune și non-ficțiune traduse la Editura Litera, care au fost ecranizate:

Între lumi, Marc Klein

Apărut la Editura Litera în luna iulie, romanul lui Marc Klein, o poveste sfâșietoare despre dragoste și pierdere, a fost ecranizat de Netflix și s-a bucurat de un succes uluitor.

După ce și-a petrecut o mare parte a copilăriei alături de diverși asistenți maternali, tânăra Tessa Jacobs, în vârstă de 17 ani, a ajuns să creadă că nu merită să fie iubită – nu de către părinții ei adoptivi și cu siguranță nu de careva de la școală. Însă totul se schimbă după o întâlnire neașteptată cu Skylar. Relația lor de prietenie se dezvoltă rapid – pe măsură ce zidurile din jurul inimii ei se dărâmă, Tessa începe să creadă că, până la urmă, poate totuși este demnă de iubire.

Când tragedia lovește – neașteptat și dureros de crunt –, Tessa se trezește într-o rezervă de spital, incapabilă să își aducă aminte cum de a ajuns acolo. Tessa duce o luptă contracronometru pentru a dezvălui adevărul – un adevăr ce ar putea duce la însăși „viața de apoi“.

La drum împreună, Sarah Dessen

„Acest roman surprinde esența verii, ca un prag de aur între regretele trecute și viitorul necunoscut.“, declară The Washington Post.

Apărută la final de iulie, cartea prezintă povestea lui Auden, care este afectată de divorțul părinților săi și nu mai doarme de mult nopțile. Are însă ocazia să petreacă o vară lipsită de griji alături de tatăl ei și noua lui familie, în frumosul orășel de la malul mării unde locuiesc aceștia.

O slujbă la un magazin de modă o introduce pe Auden în lumea fetelor: discuții, prietenii, iubiri neîmpărtășite. Fata îl întâlnește pe Eli, un băiat singuratic, misterios, insomniac, la fel ca ea, care îi devine ghid în oraș, noapte de noapte. Cei doi pornesc la drum împreună, Auden ca să se bucure de adolescența care i-a fost refuzată, iar Eli ca să poată depăși vina pe care o simte pentru moartea unui prieten.

Povestea lui Auden și Eli a urcat ușor în topul filmelor pe Netflix, devenind o istorisire reușită despre regretele trecute și viitorul necunoscut.

O zi, David Nicholls

Autorul David Nicholls își prezintă cartea drept o poveste de iubire care vorbeşte despre prietenie, despre familie, despre nostalgie şi regret, despre felul în care speranţele şi visurile noastre nu se îndeplinesc întocmai cum am dori noi.

Deși a apărut la finalul anului 2020, cartea rămâne cea mai potrivită recomandare pentru o lectură de toamnă. Anne Hathaway și Jim Sturgess, cei doi actori ai filmului, au transmis esența acestei povești într-o versiune ecranizată care a fost îndrăgită din prima.

Despre cartea O zi, de David Nicholls

15 iulie 1988. Chiar după absolvirea facultății, Emma și Dexter trăiesc o noapte de dragoste, urmând ca a doua zi fiecare să pornească pe propriul drum. Între fata nesigură pe propriile calități, dar care visează să schimbe lumea, și tânărul playboy provenit dintr-o familie înstărită, vanitos și fermecător, se înfiripă astfel o prietenie de două decenii, descrisă prin intermediul unor frânturi de viață petrecute în aceeași zi de 15 iulie.

Undeva pe parcursul acestei călătorii îndelungate, în care speranțele se împletesc cu oportunitățile ratate, zâmbetele cu lacrimile, certurile cu împăcările, Emma și Dexter își dau seama că tot ce căutaseră întreaga viață se aflase chiar înaintea lor încă de la început.

Noi, David Nicholls

După succesul cărții și al filmului O zi, David Nicholls bucură cititorii cu o nouă operă – cartea Noi, povestea care a fost ecranizată și de BBC.

În ciuda stângăciei și a manierelor ușor necioplite, Douglas Petersen, de profesie biochimist, dă dovadă de un simț al umorului care o seduce pe frumoasa Connie, artistă în devenire, și o convinge să se căsătorească cu el. Acum, la trei decenii de la începutul relației lor, Connie îl anunță pe Douglas că se gândește să divorțeze. Totuși, nu se simte în stare să anuleze călătoria în Europa, planificată pentru a încuraja înclinațiile artistice ale fiului lor de șaptesprezece ani. Iar Douglas, în adâncul ființei lui, este convins că acest voiaj le va reaprinde dragostea și îl va ajuta să-și refacă relația cu fiul său. De pe străzile Amsterdamului în faimoasele muzee ale Parisului, din cafenelele venețiene pe însoritele plaje din Barcelona, odiseea lui Douglas Petersen însuflețește bătrâna Europă pe măsură ce el experimentează propria trezire la viață.

Criză a vârstei a doua, criză a cuplului, criză a adolescenței: Noi înseamnă voi…

Vezi și: David Nicholls în dialog cu Marius Chivu

Bridgerton. Vicontele care ma iubea. Povestea lui Anthony. Vol. 2, Julia Quinn

După succesul primului sezon al serialului Bridgerton, cel de-al doilea sezon, bazat pe povestea de dragoste a lui Anthony, a bătut și el toate recordurile Netflix. Iată ce spune The Washington Post despre roman: „Dacă nu ați citit niciodată romane de dragoste, începeți cu acesta!“.

Cartea face parte din colecția „Moon Light“ și îți aduce pe noptieră povești de viață și de dragoste care te vor purta pe aripile visării și te vor face să simți gustul aventurii.

Cel mai râvnit burlac, dar și cel mai greu de prins în capcana mariajului, Anthony Bridgerton, nu doar că s-a decis să se căsătorească – dar și-a ales chiar și o soție! Singurul obstacol în calea intențiilor sale este Kate Sheffield, sora mai mare a alesei sale și cea mai băgăcioasă femeie care poate fi întâlnită în sălile de bal londoneze. Aprigă și spirituală, Kate îl scoate din minți pe Anthony cu încăpățânarea ei de a împiedica această căsătorie – însă, când închide ochii noaptea, Kate este cea care îi bântuie visele tot mai erotice…

Contrar convingerilor larg răspândite, Kate este destul de sigură că libertinii, chiar și după ce s-au cumințit, nu ajung să fie cei mai buni soți – iar Anthony Bridgerton este cel mai rău dintre crai. Kate este hotărâtă să-și protejeze sora, însă se teme că și propria inimă este vulnerabilă. Iar când buzele lui Anthony le ating pe ale ei, își dă seama că a rezista în fața pasiunii nu este deloc cel mai ușor lucru din lume…

Vom completa această listă cu o ultimă recomandare – Better Call Saul, unul dintre cele mai populare seriale de la AMC din această toamnă.

Better Call Saul este un spin-off al serialului de succes Breaking Bad, avându-l ca protagonist pe Jimmy McGill în rolul unui fost escroc mărunt, care mai târziu devine Saul Goodman, clientul cu glas fin al temutului cartel Mexican, pe măsură ce își dezvoltă cabinetul de avocatură. Vince Gilligan, care a scris ambele seriale, le-a combinat pe cele două într-un mod foarte inteligent, aducând înapoi mai multe personaje și locații importante din Breaking Bad și dând sens multor evenimente din trecut prin Better Call Saul.

Ultimul sezon, cel de-al șaselea, a avut premiera pe AMC în România, pe 8 septembrie. Serialul a primit șapte nominalizări pentru cea de-a 74-a ediție a Premiilor Emmy! A fost votat printre cele mai bune la categoriile: „Cel mai bun serial dramatic“, „Cel mai bun actor principal într-un serial dramatic“ și „Cea mai bună actriță în rol secundar într-un serial dramatic“.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.