LiteraBlog Cele trei manuscrise CÂȘTIGĂTOARE la concursul de debut literar „Primul roman“, ediția a II-a

Cele trei manuscrise CÂȘTIGĂTOARE la concursul de debut literar „Primul roman“, ediția a II-a

Concursul de debut literar „Primul roman“, ediția a II-a, organizat de Editura Litera, a ajuns la final. Juriul – format din Doina Ruști, Cristina Bogdan, Emanuela Ilie și Ligia Pârvulescu – a ales marele câștigător, al cărui manuscris va fi publicat în „Biblioteca de Proză Contemporană“.

LOCUL 1

Pe primul loc s-a clasat manuscrisul Nașterea eroului, semnat de Andrei Ungureanu. Romanul câștigător va fi publicat în această toamnă, iar tirajul minim este de 1000 de exemplare.

Despre romanul Nașterea eroului

Este povestea unui tânăr sărac dintr-o țară francofonă, ficțională, care fuge în Europa gonit nu atât de foame și de mizerie, cât de o nevoie ineluctabilă de a-și găsi adevărata menire.

„Romanul lui Andrei Ungureanu propune o poveste proaspătă, scrisă cu talent și ancorată în realitățile actuale. Stilul fluid și scriitura convingătoare atrag imediat atenția, dar, pe lângă acestea, „Nașterea eroului“ este și o carte cu mesaj puternic, de interes general.“ (Doina Ruști)

LOCUL 2

Pe locul doi s-a clasat manuscrisul lui Radu Cernătescu, cu titlul Câinele gonfalonierului.

Despre romanul Câinele gonfalonierului

Acţiunea se desfăşoară în Florenţa anului 1494, în vremea Papei Borgia, când imoralitatea clerului, războiul iminent cu Franţa şi revoluţia lui Savonarola nu sunt decât pretexte pentru o distanţare comprehensivă de timpul prezent. Sub aparenţa unei naraţiuni postmoderne, sunt abordate teme valabile mereu, cum ar fi: libertatea, crima, homofilia, iubirea platonică, relaţia dintre intelectualitate şi popor.

LOCUL 3

Pe cea de-a treia poziție s-a clasat manuscrisul Dicționarul depresiilor și disocierilor, de Beatrice Crețu.

Despre romanul Dicționarul depresiilor și disocierilor

O confesiune în mai multe registre, cartea vorbește despre o fostă relație și despre copilărie. Scriitura dovedește în primul rând talent în construcția frazei, disponibilități lirice, dar este și un roman al căutării.

Criterii de evaluare a manuscriselor

Membrii juriului au acordat premiile în funcție de creativitate, originalitate, claritate și corectitudine în exprimare, prin atribuirea de puncte de la 1 la 10. În total au fost desemnați trei câștigători, câte unul pentru locul I, II și III. Clasamentul a fost stabilit în funcție de punctajul obținut de fiecare lucrare.

Despre „Biblioteca de proză contemporană“

Manuscrisul câștigător va fi publicat în „Biblioteca de Proză Contemporană“, coordonată de Doina Ruști.

Această colecție își propune să acorde atenție prozei cu o perspectivă epică nouă, dar și să întregească peisajul cărții românești cu viziuni narative inedite.

Romanul Paturi oculte, de Doina Ruști, a inaugurat această colecție, urmat de alte peste douăzeci de cărți, în special romane.

Cărțile colecției

Cuibul bufniței de Tudor Runcanu; I Put a Spell on You… de Allex Trușcă; Cimitirul trandafirilor de Cristi Nedelcu; Kyparissia (proză scurtă) de Alexandra Niculescu; Cabinetul albastru de Simona Preda; Sonată pentru acordeon de Radu Aldulescu; Isus din întuneric de Radu Găvan; Omulețul roșu de Doina Ruști; Povești misterioase cu femei și alte vietăți de Ioana Drăgan; Salamandre de Liviu G. Stan; Înainte de întuneric de Dan Stanca; Treisprezece (volum colectiv de proză fantastică); Toate păcatele noastre de Mihail Victus; Translucid, de Ligia Pârvulescu – manuscrisul câștigător al concursului Primul roman, ediția I; Încotro ne îndreptăm de Pavel Nedelcu; Greier de topaz de Florin Spătaru; Șapte virtuți deșarte și o păcătoasă moarte de Alexandru Lamba; Femei de iasomie de Ionel Bușe; Dragostea când te doare (volum colectiv de proză scurtă); Ultimul an cu Ceaușescu de Daniela Rațiu; a.normal de Andrei Velea.

În pregătire: Neuroleptic de Dorian Dron și Nașterea eroului de Andrei Ungureanu.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.