LiteraBlog Dosar de autor: Lucinda Riley, autoarea celebrei serii „Cele șapte surori”, apărută la Editura Litera

Dosar de autor: Lucinda Riley, autoarea celebrei serii „Cele șapte surori”, apărută la Editura Litera

Lucinda Riley a avut cu siguranță de unde să se inspire pentru minunatele ei romane, căci propria ei viață este aidoma unui roman.

S-a născut în 1966 în Irlanda, într-o familie de artiști. Mama ei era o fostă actriță, bunica, o cântăreață de operă, iar un străunchi fusese designer de lumini la Royal Opera House din Covent Garden. Despre tatăl ei Lucinda nu-și amintește foarte multe. Autoarea afirmă că nimeni din familie nu știa cu ce se ocupă exact, că era o personalitate misterioasă și călătorea mult.

Și, întocmai ca personajul Pa Salt din seria Celor șapte surori, de fiecare dată când se întorcea, le aducea câte un suvenir deosebit dintr-o țară exotică. De la tatăl ei, un om modest și înțelept, a învățat unul dintre cele mai importante principii de viață: oamenii merită același grad de respect, indiferent că sunt regine sau femei de serviciu. Probabil că de asta Lucindei nu-i este jenă să admită că a fost cândva vânzătoare ambulantă de hârtie igienică!

Crescând într-un asemenea anturaj, era de așteptat ca Lucinda să se îndrepte tot spre zona artistică. A făcut cursuri de dans, iar la 14 ani s-a mutat la Londra, unde a urmat o școală de dans și arte dramatice. La 16 ani a primit un rol principal în serialul BBC The Story of the Treasure Seekers și a continuat, timp de șapte ani, să joace în diverse producții de teatru și cinematografie.

Un episod care ar putea fi catalogat drept ghinion a dus, în cele din urmă, la debutul carierei scriitoricești a Lucindei. La 23 de ani a făcut mononucleoză și, cât timp a stat la pat în convalescență, a scris prima ei carte, Lovers and Players. Apoi, prin intermediul unei prietene care a dat cartea unui agent, Lucinda a primit un contract pentru trei cărți.  

A aflat că este gravidă chiar înainte de petrecerea de lansare a cărții Lovers and Players și, după spusele ei, de atunci a simțit că a născut un copil și a scris o carte în fiecare an.

Secretul orhideei
n copilărie, Julia Forrester a petrecut multe ore idilice în sera domeniului Wharton Park, unde bunicul ei cultiva flori exotice.

Detalii si pret aici

Trandafirul nopții
În perioada de înflorire a Indiei Britanice, Anahita, o fată de unsprezece ani dintr-o familie nobilă, dar săracă, leagă o prietenie de-o viață cu încăpățânata …

Detalii si pret aici

Ingerul de la Marchmont Hall
Misterioase secrete de familie, istorii uitate și iubiri frânte alcătuiesc țesătura acestui minunat roman de la autoarea seriei Cele șapte surori.

Detalii si pret aici

N-a fost ocolită de suferință, căci destul de curând a rămas singură cu doi copii mici, după ce mariajul ei cu actorul Owen Whittaker s-a destrămat. La îndemnul mamei, a contactat un bărbat care publicase un anunț în rubrica „Inimi singure“ a ziarului de duminică. Se numea Stephen Riley și s-a dovedit a fi sufletul ei pereche. După șase luni de relație, s-au căsătorit în weekendul de Sfântul Valentin din anul 2000. Au făcut împreună doi copii și, dat fiind că Stephen avea el însuși trei din căsniciile anterioare, cuplul crește acum șapte copii de diferite vârste!

Lucinda se declară o mamă devotată, și copiii sunt pentru ea cea mai mare realizare a vieții

După o pauză îndelungată, punctată de eșecuri și contracte anulate, Lucinda revine în forță în lumea editorială cu romanul Secretul orhideei. La fel ca primul ei succes, Secretul orhideei a fost scris în cea mai mare parte în pat, în timp ce autoarea suferea de febra Dengue, o boală transmisă de înțepătura de țânțar și contractată pe durata unei călătorii la Phuket, în Thailanda, pe urmele tatălui ei, călătorie care i-a și inspirat romanul.

Este și primul roman semnat „Lucinda Riley“, căci romanele anterioare fuseseră publicate sub numele de „Lucinda Edmonds“. Schimbarea i-a adus, se pare, noroc, deoarece romanul publicat în 2010 s-a vândut până acum în peste trei milioane și jumătate de exemplare.

După Secretul Orhideei au urmat The Girl on the Cliff (netradusă în limba română), Grădina cu lavandă și Trandafirul nopții, care au devenit bestsellere internaționale.

Să spunem și că Lucinda nu poate sta mult timp la calculator să scrie. Atât tendinita de care suferă, cât și faptul că este hiperactivă i-au pus multe probleme – până când și-a achiziționat un dictafon și a început să-și dicteze cărțile. A ajuns astfel să se plimbe mult prin natură în timp ce-și concepe poveștile, căci natura a fost mereu o sursă de inspirație pentru ea.

După succesele internaționale, editurile au început să se intereseze și de cele opt cărți publicate de Lucinda cu mult timp în urmă, pe vremea când încă era Lucinda Edmonds. Lucinda își amintește că a trebuit să coboare în pivniță după manuscrise, pe care le-a găsit pline de pânze de păianjen și excremente de șoarece. Avea emoții să le scoată din nou la iveală, însă a primit reacții pozitive, așa că s-a apucat să le corecteze (de exemplu, unele personaje au căpătat telefoane mobile, căci telefoanele publice erau deja desuete), și, ca urmare, două chiar au fost publicate: The Italian Girl și Îngerul de la Marchmont Hall.

Cele șapte surori. Sora umbră. Povestea lui Star
În cel de-al treilea roman din seria Cele șapte surori, ne farmecă povestea lui Star D’Aplièse, care se află la o răscruce în viața personală, după …

Detalii si pret aici

Cele șapte surori. Sora furtună. Povestea lui Ally
Ally D’Aplièse se pregătește să ia parte la una dintre cele mai periculoase competiții de iahting din lume când află vestea morții subite și misterioase …

Detalii si pret aici

Cele șapte surori. Povestea Maiei
Maia D’Aplièse și surorile sale se adună în casa copilăriei – un castel fabulos, izolat, situat pe malul lacului Geneva –, după ce află că tatăl lor iubit …

Detalii si pret aici

Cele sapte surori. Sora perla. Povestea lui CeCe
CeCe D’Aplièse nu și-a găsit niciodată locul. După moartea tatălui ei adoptiv, Pa Salt, se găsește la o răscruce și trebuie să ia o hotărâre.

Detalii si pret aici

De unde s-a inspirat pentru seria Cele șapte surori

Apoi, în 2012, de Anul Nou, Lucinda a privit spre cerul înstelat și i-a venit ideea unui proiect ambițios: o serie de romane bazată pe legenda constelației Pleiadelor (cunoscută la noi și sub numele popular de Cloșca cu pui). A muncit la el timp de 8 ani. Ultimul roman din serie va apărea în 2021, dar a fost finalizat de curând: autoarea a postat nu demult pe rețelele de socializare o fotografie cu ea și manuscrisul.

Seria Cele șapte surori urmărește povestea celor șase fete (+sora pierdută) adoptate de miliardarul Pa Salt, un personaj misterios și singuratic, dar un tată devotat și iubitor. Fetele au fost botezate după cele șapte pleiade: Maia, Alciona (Ally), Asteropa (Star), Celena (Cece), Taigeta (Tiggy), Electra, Meropa. După ce moare, Pa Salt le lasă fetelor scrisori și indicii misterioase care să le ducă spre originile lor, în caz că vor dori să afle de unde au fost adoptate.

Până acum, volumele de la editura Litera ne-au purtat în Brazilia (Povestea Maiei), Norvegia (Sora furtună. Povestea lui Ally) și Anglia (Sora umbră. Povestea lui Star). Așteptăm cu interes apariția celui de-al patrulea volum, Sora perlă. Povestea lui Cece, care se va desfășura în Thailanda și Australia.

Toate volumele vorbesc despre femei puternice, din trecut și din prezent, femei ale căror merite și realizări au fost adesea trecute cu vederea.

„În timp ce călătoresc în jurul lumii pe urmele protagonistelor mele, făcând cercetări pentru poveștile lor, sunt permanent uimită de tenacitatea și curajul generațiilor de femei care au trăit înaintea mea. Fie că au luptat împotriva discriminării pe criterii de sex sau de rasă, fie că i-au pierdut pe cei dragi în războaie sau din cauza bolilor, fie că și-au făcut o nouă viață în celălalt capăt al lumii, aceste femei au pavat drumul pentru noi, astfel încât să avem libertatea de a gândi și de a acționa de care beneficiem azi. Și pe care, adesea, le considerăm de la sine înțelese“, declară Lucinda Riley.

Despre Laura Frunză

Traducător, blogger și om de Resurse Umane, Laura Frunză a absolvit Facultatea de Litere cu specializare pe Germana-Engleză în 2003. Din 2004 a început să lucreze în Resurse Umane, unde activează și acum, la o companie internațională.

A început să traducă în 2006 cărți pentru copii și, până în prezent, numără peste 70 de cărți traduse din diferite domenii: copii, Young Adult, ficțiune, parenting.

Printre titlurile traduse pentru editura Litera se numără seria Aripi (vol 1-3) de Aprylinne Pike, seria Tânărul Sherlock Holmes (vol 2-3) de Andrew Lane, două cărți de Agatha Christie (Cu cărțile pe față și Petrecerea de Halloween), O zi din șapte de Lauren Oliver, Plante medicinale de Rosemary Gladstar, Cum să crești un copil extraordinar cu Metoda Montessori de Tim Seldin, două cărți de Holly Webb (Timmy, un cățel în încurcătură și Catkin, pisicuța pierdută), Mă iubesc așa cum sunt de Jessica Sanders, Povești muzicale: Anotimpurile și Spărgătorul de nuci și o mulțime de alte cărți ilustrate pentru cei mici.

În paralel, Laura este blogger la https://www.laurafrunza.com/ și scrie despre provocările vieții de părinte de copil mare și mic, având o fată de 12 ani și un băiat de 4 ani. Pe blogul ei a adunat nenumărate articole personale despre ea şi copiii ei, recomandări de lecturi şi filme pentru copii și adulți, idei de petrecere a timpului liber, recomandări de produse pentru gospodărie, uz personal, servicii pentru întreaga familie, idei de lucru manual pentru acasă/şcoală şi în aer liber, impresii din călătorii, reţete culinare şi multe alte informaţii utile din diverse domenii. Blogul Laurei încurajează responsabilitatea socială, sustenabilitatea, petrecerea timpului în aer liber, cititul, păstrarea tradițiilor, gătitul acasă, călătoritul în România.

În ultimii cinci ani, blogul a fost nominalizat anual în topul celor mai influente bloguri de parenting, studiu făcut de Revista Biz şi Zelist monitor. În 2019 și 2020, a avut proiecte nominalizate la Webstock, la categoria Best Social Good campaign.

Timp de doi ani a scris articole despre tradiții, obiceiuri și nunți deosebite la o revistă de Mirese. În paralel, a făcut recenzii de cărți pentru diferite site-uri și bloguri de edituri. Este o mare iubitoare a târgurilor anuale de carte din București și la toate edițiile Bookfest și Gaudeamus poate fi văzută interacționând cu autorii, editorii, librarii și alți oameni din industrie, moderând lansări de carte și dezbateri sau găzduind ateliere creative sau de lectură pentru copii.

Este implicată în multe proiecte culturale, în special legate de cărți. A scris împreună cu alte mame din zona de bloggeri și influenceri o carte în beneficiul Asociației Prematurilor: Gloria și Unicornul Magic. A publicat o carte de do it yourself, intitulată Brâie de inspirație folclorică. A jurizat concursuri literare: doi ani la rând a fost în juriul de bloggeri pentru premiul Augustin Frățilă pentru cel mai bun roman românesc, iar în 2019 a jurizat concursul literar Legendele Vrancei, organizat de Consiliul Județean Vrancea.

În aparițiile televizate, poate fi văzută adesea vorbind despre importanța lecturii în rândul copiilor. Este implicată în diverse proiecte caritabile de donat cărți bibliotecilor și copiilor din medii defavorizate. Își dorește foarte mult ca, pe viitor, să nu mai existe niciun copil fără acces la cărți și fără măcar o carte a lui, personală. 

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.