LiteraBlog Citește un fragment din „Nebunie și glorie. America, Rusia și războiul politic 1945-2000” de Tim Weiner

Citește un fragment din „Nebunie și glorie. America, Rusia și războiul politic 1945-2000” de Tim Weiner

Nebunie și glorie. America, Rusia și războiul politic 1945 – 2000, desemnată cea mai bună carte de non-ficțiune din 2021, potrivit Kirkus Reviews, a apărut la Editura Litera în luna septembrie 2021, în colecția Kronika.

Prin relatări pline de culoare și informații palpitante de culise, Weiner dezvăluie rădăcinile războiului politic – conflictul pe care America și Rusia l-au întreținut prin spionaj, sabotaj, diplomație și dezinformare – din 1945 până în 2020. America a câștigat Războiul Rece, dar Rusia câștigă azi. Vladimir Putin a ajutat la alegerea candidatului dorit de el la Casa Albă, cu o campanie sub acoperire care continuă și în acest moment. Rusia lui Putin a revigorat operațiunile de spionaj din epoca sovietică, obținând informații chiar mai importante și influență asupra poporului și guvernului american. Și, cu toate acestea, SUA nu au opus decât o rezistență redusă. Acest lucru a pus democrația americană în pericol.

Weiner ne duce în spatele ușilor închise, aruncând lumină asupra operațiunilor de spionaj rusești și americane și asupra consecințelor acestora. Pentru a ajunge în mijlocul problemelor și pentru a găsi soluții potențiale, el examinează operațiunile CIA de durată din secolul XX, mașinațiunile politice globale puse la cale de KGB pe tot mapamondul, eroziunea războiului politic american după Războiul Rece și cum Rusia secolului XXI a ținut aprinsă flacăra Războiului Rece. Nebunie și glorie este un apel de urgență către lideri și cetățeni să înțeleagă natura războiului politic și să-i schimbe cursul înainte de a fi prea târziu.

Citește un fragment din Nebunie și glorie. America, Rusia și războiul politic 1945-2000, în traducere din limba engleză de Claudia Lupu

Timp de 75 de ani, America și Rusia au luptat pentru stăpanirea lumii. In secolul XX, America a caștigat Războiul Rece și părea, cel puțin pentru un timp, că triumful său va dura, iar libertatea va inflori pretutindeni. Dar momentul acela a dispărut. In secolul XXI, Rusia a luptat impotriva Americii și a aliaților săi pe ascuns și prin subversiune. Stratagemele ei au subminat democrația americană, o structură politică ce a rezistat in fața unui război civil și a două războaie mondiale de-a lungul unui sfert de mileniu. Rezultatul ar putea determina dacă America va rezista sau dacă democrații ori autocrații vor conduce lumea. Armate puternice, forțe navale și arsenale, pline de arme nucleare, s-au dovedit a fi inutile in acest conflict. Lupta depinde de războiul politic.

Războiul politic este modul in care națiunile iși proiectează puterea și acționează impotriva inamicului, cu excepția lansării de proiectile sau a trimiterii de trupe. Conduita sa necesită intregul spectru de informații și de diplomație, de la operațiuni secrete la persuasiune coercitivă și orchestrarea abilă a acestor instrumente de către președinte. Statele Unite au construit o mașinărie puternică pentru războiul politic după cel de-al Doilea Război Mondial, iar aceasta a accelerat căderea Uniunii Sovietice, dar motorul american a inceput să dea rateuri la inceputul secolului, iar astăzi aproape că a murit. Rușii s-au folosit de războiul politic cu indemanare și viclenie din momentul in care Vladimir Putin a ajuns la putere, acum 20 de ani. Incă din 2014, aceștia au lansat atacuri impotriva sistemului politic american, iar in 2016 au ajutat la alegerea unui președinte la cheremul lui Putin,punand democrația in pericol. In 2020, ei și-au consolidat abilitatea de dezinformare și inșelăciune, avand incă o dată America drept țintă. Trebuie să știm cum funcționează războiul politic inainte ca următorul atac să fie lansat. Iar acesta va veni curand.

Războiul este starea naturală in lumea pe care am construit-o. Mai bine de 200 de milioane de combatanți și civili au fost uciși in ultimul secol. Ruinele mocninde ale Primului Război Mondial l-au declanșat pe cel de-al doilea, iar din cenușa acestuia a răsărit norul toxic al Războiului Rece. Printre idealurile zdrobite de aceste conflicte erau regulile pornite de la inițiative nobile, codificate timpuriu in secolul XX: războaiele erau purtate intre combatanți dezinformați, incepeau intr-o zi cu o declarare oficială a ostilităților și sfarșeau in alta prin semnarea cu demnitate a unui tratat de pace. Națiunile nu interveneau in conflictele interne ale altora. Acestea s-au dovedit a fi promisiuni ieftine pentru miile de trupe americane trimise in Siberia pentru a lupta impotriva Armatei Roșii din august 1918 pană in iunie 1920, la 19 luni de la Armistițiu; slabă consolare pentru cele 13 milioane de polonezi care s-au trezit in septembrie 1939 captivi ai rușilor, sechestrați in urma unei clauze secrete a pactului pe care Stalin l-a semnat cu Hitler.

Două legi de război incă valabile in august 1945, după ce președintele Harry S. Truman a lansat bomba asupra Japoniei. Una era puterea de luptă – voința unei națiuni de a sacrifica viața soldaților săi. A doua era armamentul – puterea de distrugere a arsenalului unei națiuni. Pentru moment, deși nu pentru mult timp, Statele Unite dețineau, exclusiv, cea mai puternică armă din lume. Distrugerea orașelor pană la niște resturi radioactive i-a lăsat pe cei in viață să se intrebe cum va arăta cel de-al Treilea Război Mondial dacă Stalin ar deține secretul acelei arme. De fapt, el il cunoștea, deși nimeni din Washington nu știa atunci acest lucru. Americanii care răspundeau de securitatea națională au inceput să-și imagineze inimaginabilul, iar apariția armelor nucleare a inceput să le schimbe modul de gandire. Cei mai ințelepți dintre ei preconizau că, dacă jucau cartea cea mare cu rușii, următorul război ar fi distrus tot ce ne-am dorit să apărăm, iar cei rămași in viață ii vor fi invidiat pe cei morți.

Cand cele două părți n-au reușit să ajungă la un consens privind pacea și au pornit in lupta pentru dominarea națiunilor lumii, acestea trebuiau să găsească un mod de a se lupta intre ele prin proiectarea clandestină a puterii – spionaj și subminare, subterfugiu și sabotaj, alegeri compromise și lovituri de stat subtile, dezinformare și inșelăciune, represiune și asasinare. Americanii nu știau aproape nimic despre acest mod de a purta un război. Rușii il practicau deja de patru secole.

Ce spun criticii despre Nebunie și glorie. America, Rusia și războiul politic 1945-2000

„O carte bine scrisă și provocatoare despre cea mai periculoasă confruntare a epocii noastre… Iar Weiner este cel mai potrivit să descopere și să explice fața ascunsă a acesteia… Pe scurt, Nebunie și glorie este genială.“ (The Washington Post)

„Nebunie și glorie este un semnal de alarmă pentru națiune despre pericolul reprezentat de Rusia. Această carte detaliază bătălia lungă de 75 de ani dintre Statele Unite și Rusia – succesele și eșecurile sale. Ca fost director al CIA și fost secretar al apărării, pot atesta realitatea războiului politic. Cea mai cutremurătoare concluzie este că suntem în pericol să pierdem acest război. (Leon E. Panetta, președinte al Panetta Institute for Public Policy și fost secretar al apărării)

„Un studiu fascinant despre competiția mondială dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică (ulterior Rusia), de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Weiner are din plin cunoștințele și experiența necesare pentru a scrie o astfel de carte… demonstrează cu talent existența subversiunii, a diseminării dezinformării și a intervențiilor militare care reprezentau standardul în competiția dintre Moscova și Washington și însuflețește povestea cu portrete ale personajelor principale. Plină de informații și plăcută la citit.“ (The New York Times Book Review)

„O relatare plină de detalii și de culoare… Fanii cărților de acțiune și de spionaj vor fi încântați.“ (Publishers Weekly)

Citește și: O carte pe zi: „Nebunie și glorie. America, Rusia și războiul politic 1945-2000” de Tim Weiner

Despre Tim Weiner

A câștigat Premiul Pulitzer și National Book Award pentru reporta­jele și scrierile sale despre securitatea și serviciile secrete naționale. S-a ocu­pat de CIA, de Războiul din Afghanistan și de crizele și conflictele care au afec­tat aproximativ 14 națiuni, scriind de­spre ele în The New York Times. Weiner a predat istorie și a ținut cursuri de scriere creativă la Princeton și Colum­bia. Nebunie și glorie este cea de-a șa­sea carte a sa. La Editura Litera au mai apărut, de același autor, FBI. O istorie secretă și CIA. O istorie secretă.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.