Citește un fragment în avanpremieră din „Beauvoir. O viață“, de Kate Kirkpatrick
Beauvoir. O viață, de Kate Kirkpatrick, a apărut la Editura Litera.
Simbol al feminității eliberate, relațiile neconvenționale ale lui Simone de Beauvoir au inspirat și au scandalizat o generație. Filosoafă, scriitoare și simbol al feminismului, a câștigat premii literare prestigioase și a transformat modul în care gândim despre gen odată cu Al doilea sex. Dar, în ciuda succesului ei, nu a putut să nu se întrebe dacă nu cumva s-a vândut prea ieftin. Legătura ei cu Jean-Paul Sartre a fost considerată una dintre poveștile de dragoste legendare ale secolului XX. Dar pentru Beauvoir aceasta a venit cu un preț: vreme de decenii, a fost considerată o gânditoare lipsită de originalitate care aplica ideile lui Sartre. În ultimii ani, au ieșit la lumină noi materiale care au scos în evidență ingeniozitatea filosofiei proprii lui Beauvoir și importanța celorlalte iubiri din viața ei. Această biografie inedită folosește jurnale și scrisori nepublicate până acum pentru a spune povestea fascinantă a modului în care Simone de Beauvoir a devenit ea însăși.
CITEȘTE UN FRAGMENT ÎN TRADUCERE DIN LIMBA ENGLEZĂ DE CARMEN BEATRICE CARANFIL
Capitolul 1
Crescând ca o fată
La 4:30, în dimineața zilei de 9 ianuarie 1908, Simonne Lucie Ernestine Marie Bertrand de Beauvoir s-a născut în Arondismentul 6 din Paris și în convențiile sociale sufocante de atunci. Prima ei gură de aer a pătruns prin ferestrele întredeschise de la etajul al doilea, care încadrau perfect bulevardul Raspail, iar până a împlinit patru ani a perfecționat arta de a-și prezenta propria carte de vizită din geanta de mătase pe care o purta când o însoțea pe mama ei în vizite. Beauvoir a locuit în aceeași zonă șic a Parisului aproape toată viața ei, dar, la momentul venirii ei pe lume, averea familiei era în scădere.
Familia Bertrand de Beauvoir era de origine burgheză și provenea din Bourgogne. Unul dintre strămoșii lor a primit un titlu aristocratic în 1786, dar și-a pierdut capul la scurt timp după Revoluție, în 1790. Cu toate că avusese loc cu mai mult de un secol înaintea nașterii ei, acest incident a reușit totuși să-i împartă pe biografii lui Beauvoir în două tabere, care s-au contrazis în ceea ce privește opinia despre statutul social al familiei: Bair acorda o importanță deosebită moștenirii genealogice, pe când Hélène, sora lui Simone, nu a considerat nici pe departe acest aspect un factor semnificativ. După decapitarea distinsului strămoș, familia Bertrand de Beauvoir n-a mai acordat la fel de multă atenție sângelui lor aristocratic.
Cu toate acestea, încă dețineau un teren cu un castel în Limousin. Tatăl lui Simone, Georges de Beauvoir, nu fusese însă primul născut, deci nu avea să-l moștenească. Era inteligent și fermecător, dar aspirațiile lui nu erau în concordanță cu ale părinților săi – voia să fie actor. Tatăl său l-a încurajat să se reorienteze către o profesie mai degrabă respectabilă și a avut câștig de cauză: Georges a studiat dreptul și a lucrat în biroul unui cunoscut avocat din Paris. Nu era câtuși de puțin ambițios: nici tatăl, nici fratele lui nu au fost nevoiți să muncească pentru a se întreține și, chiar dacă mama lui a încercat să-i insufle valoarea muncii, nu s-a prins nimic de el. Voia totuși să-și întemeieze o familie, astfel încât a renunțat în cele din urmă la stagiatură și a început să profeseze pe cont propriu, cu speranța că această hotărâre avea să-i ofere noi perspective.
Datorită eforturilor tatălui său, și-a găsit o pretendentă potrivită: Françoise Brasseur, o tânără dintr-o familie din nord, cu o zestre considerabilă. Chiar dacă numele lor nu includea și o particulă aristocratică (ca „de“ în Bertrand de Beauvoir), membrii familiei Brasseur erau mult mai înstăriți decât cei din familia Bertrand de Beauvoir. Gustave Brasseur, tatăl miresei, era un bancher de succes din Verdun. Françoise era primul copil, dar ultimul pe lista lui afectivă: nașterea ei îi spulberase speranțele de a avea un moștenitor. A fost trimisă la mânăstire și nu a primit prea multă atenție din partea părinților ei, până în momentul în care s-au confruntat cu probleme financiare, dificultăți care le-au reamintit că au o fiică numai bună de măritat. Nu a fost singura dată când familia Brasseur și-a manifestat dezamăgirea la nașterea unei fete: după ce a simțit asta ca fiică, Françoise s-a confruntat cu același sentiment și ca mamă, și pentru tot restul vieții sale a suferit din cauza indiferenței părinților ei.
Cele două familii s-au întâlnit prima dată în 1905, pe teren neutru, în stațiunea Houlgate din Normandia. Françoise nu era încântată de această întâlnire, dar, în același timp, era agitată cu privire la ritualurile convenționale pe care trebuia să le îndeplinească: potrivit tradiției, prima întâlnire cu pețitorul ei a fost atent aranjată. La hotel a fost înconjurată de colegele ei de la mânăstire, într-un scenariu care-i prezenta frumusețea și poziția socială, pentru ca el să-i poată evalua aptitudinile potențialei lui partenere de viață, în timp ce ea conducea conversațiile, savurându-și ceaiul. La câteva săptămâni de la întâlnire, Georges i-a cerut mâna. Și, chiar dacă uniunea lor fusese aranjată, până în momentul nunții lor, pe 26 decembrie 1906, ei se îndrăgostiseră deja unul de celălalt.
CE SPUN CRITICII DESPRE BEAUVOIR. O VIAȚĂ
„Fascinantă și minuțios documentată.“ (Daily Mail)
„Biografia lui Kirkpatrick este un exercițiu de cercetare meticuloasă. Folosind jurnale recent publicate – doar de puțin timp puse la dispoziția cercetătorilor –, refuză caracterizările simple și o dezvăluie pe Beauvoir în toată genialitatea și complexitatea ei… Beauvoir este un omagiu minunat adus unei femei remarcabile.“ (Times Higher Education)
„O carte care trebuie citită încet și savurată. Sunt prea multe detalii pentru a o înghiți pe nemestecate. Dar merită timpul pe care îl acorzi pentru a citi portretul fascinant al unei femei care a inspirat alte femei din întreaga lume și care a schimbat modul în care gândesc mulți.“ (The Sunday Times)
„Revelator.“ (The Daily Telegraph)
„În biografia lui Kirkpatrick, Beauvoir este prezentată cu întregul ei corp de lucrări, în întreaga sa complexitate, cu întregul său curaj – mult mai mult decât ar putea face un gând citat greșit.“ (Literary Review)
„În excelenta sa nouă biografie, Kate Kirkpatrick ne arată de ce avem atât de multe de învățat de la Beauvoir.“ (New Statesman)
DESPRE KATE KIRKPATRICK
Kate Kirkpatrick este lector la catedra de religie, filosofie și cultură la King’s College, în Londra.
Ea este membră a Societății Regale de Arte, membră asociată a Academiei de Învățământ Superior și trezorier al Societății Sartre din Marea Britanie.
Este autoarea mai multor cărți despre Jean-Paul Sartre și Simone de Beauvoir.