Citește un fragment în avanpremieră din „Boli provocate de stres” de Dr. Tim Cantopher
Volumul Boli provocate de stres. Sfaturi pentru persoanele care se consumă prea mult de Dr. Tim Cantopher a apărut la Editura Litera, în colecția „Introspectiv”. Scrisă în stilul deja caracteristic al autorului, cunoscut pentru bestsellerul Cum să facem față persoanelor toxice, cartea îmbină cunoștințe deosebite, prezentate pe înțelesul tuturor, cu strategii foarte eficiente.
Despre volumul Boli provocate de stres. Sfaturi pentru persoanele care se consumă prea mult
Trei din patru adulți se vor simți copleșiți de stres într-un anumit moment din viață – dacă nu cumva în mod constant. Deși este o condiție foarte subiectivă, un lucru este cert: prea mult stres și incapacitatea de a rezista la acesta te pot îmbolnăvi.
Dr. Tim Cantopher a diagnosticat și a ajutat sute de oameni suferind de boli provocate de stres și, în această carte, ne prezintă concluziile trase după decenii de cunoștințe acumulate. Ne ajută să înțelegem cauzele stresului (trecute și prezente) și să recunoaștem oamenii care îl pot agrava. Oferă tratamente și strategii pentru a face față bolilor provocate de stres de care am putea suferi – fie că sunt fizice sau psihologice – și ne sfătuiește cum să ne vindecăm și să nu ne mai îmbolnăvim.
Urmăriți un dialog cu autorul, despre cărțile sale apărute în traducere în limba română la Editura Litera!
Citește un fragment în avanpremieră, în traducere din limba engleză de Roxana I. Nicolescu și Elena Arhire
Ce este stresul?
Aceia dintre voi care sunt lingviști pedanți obișnuiesc să își exprime dezaprobarea atunci când se menționează acest subiect și cu siguranță fac asta și acum. „Nu vorbește despre stres; se folosește doar pentru a descrie o suprasolicitare.“ Ei bine, aveți oarecum dreptate, deoarece cuvântul „stres“ provine din știința ingineriei. Se referă la o linie de forță pe o structură, aflată într-o direcție sau într-un unghi diferit față de cele în care a fost proiectată structura. Suprasolicitarea se referă la reacția structurii la acel stres. Așadar, un pod nu este supus la stres de greutatea maximă admisă, dar dacă începe să fie utilizat de vehicule mai grele decât cele pentru care a fost proiectat sau dacă este împins în lateral de vântul puternic ori de valurile mari, stresându-i-se articulațiile cele mai slabe, podul va resimți suprasolicitarea, posibil cu consecințe dezastruoase.
Însă limba este într-o continuă schimbare și atât de mulți oameni au folosit cuvântul „stres“ pentru a desemna o reacție la un factor de presiune extern, încât a căpătat acest nou sens. Așadar, dacă te stresează această utilizare generalizată a termenului, îmi pare rău, dar așa va fi această carte. Stresul pe care poate că îl vei resimți va fi provocat de conflictul dintre lejeritatea mea literară și dragostea ta pentru precizie, iar eu îmi cer scuze pentru asta.
Deci, așa văd eu lucrurile. Stresul este resimțit atunci când o persoană este trasă sau împinsă într-o direcție în care nu s-ar îndrepta firesc sau într-un ritm în care nu ar funcționa în mod normal, ori cu un elan pe care nu l-ar avea de obicei. Persoana respectivă îndură o forță pentru care nu este pregătită.
Nu doar lucrurile neplăcute sau solicitările exagerate pot cauza stresul. Cu câțiva ani în urmă, când banii valorau mai mult decât acum, toți câștigătorii premiilor loto de peste un milion de lire sterline dintr-o perioadă de câțiva ani au fost monitorizați în anul care a urmat câștigului ce le schimbase viața. Peste 50% dintre ei au făcut o boală provocată de stres în cursul acelui an. Cum a fost posibil? „Aș putea face față unui asemenea stres“, te aud spunând. Sunt convins că ai putea, emoțional, dar asta nu înseamnă că organismul tău, inclusiv sistemul tău nervos, poate.
Tipuri de stres
Cei mai mulți dintre noi resimt stresul atunci când se confruntă cu un pericol, solicitări extreme sau schimbări bruște. În schimb, unii oameni resimt stresul atunci când le este zădărnicită înclinația naturală de a trăi pe muchie de cuțit. Astfel, un soldat din trupele speciale care este demobilizat va fi stresat de faptul că este obligat să aibă o activitate de birou de rutină și s-ar putea îmbolnăvi, după ce a făcut față cu aplomb situației de a fi împușcat. Faptul că nu poți să faci ceea ce ți-ai dori îți generează stres. Așadar, stresul nu e provocat doar de lucrurile cu care te confrunți, ci și de tine. Atunci, iată o soluție la această problemă. Indiferent cu ce grozăvii te confrunți în viață, probabil că poți face ceva ca să te simți mai puțin stresat, întrucât poți schimba cele mai multe lucruri legate de tine. Da, chiar și personalitatea ta. Îți voi arăta mai târziu cum să faci acest lucru.
Stresul nu este întotdeauna dăunător și, în orice caz, este de neînchipuit ca cineva să ducă o viață complet lipsită de stres. Presupun că ai putea să te naști într-o familie minunată, să fii inteligent, popular și să arăți superb, iar apoi să fii ucis brusc de un asteroid care te lovește în cap la vârsta de 25 de ani. Soția mea, care este americancă, spune că în viața următoare se va naște „frumoasă și proastă“, pentru că, astfel, toată lumea te iubește și te întreține fără ca tu să vezi problemele înainte ca altcineva să le rezolve. Dar chiar și așa, ar trebui să fii întradevăr foarte prost ca să nu găsești ceva care să te streseze. Nu, hai să fim serioși, cu toții avem parte de stres în viață. Dar acest lucru nu ne îmbolnăvește neapărat. De fapt, cei mai mulți dintre noi avem nevoie de un pic de stres ca să simțim că trăim cu adevărat și ca să funcționăm la maximum. Acesta este motivul pentru care oamenii joacă diverse jocuri. Eu joc golf. Este un joc care te scoate din sărite, este imposibil de stăpânit (încerc de 35 de ani și încă nu am reușit, deși mereu cred că sunt aproape) și te supune adesea la stres. Îl ador. De ce? Ei bine, în parte, este vorba de context – nimeni nu va avea de suferit dacă am o rundă proastă, este lipsit de sens și prostesc. Și pentru că are un sfârșit. Stresul se încheie la cea de-a optsprezecea gaură și este văzut cu alți ochi când revii la club.
Stresul care te îmbolnăvește
Unul dintre aspectele cele mai importante care separă stresul inofensiv de stresul care te îmbolnăvește este durata. Putem face față unei scurte perioade de stres, atâta timp cât nu este prea traumatizant sau copleșitor. Problemele apar când rămânem stresați lungi perioade de timp, pentru că nu așa am fost proiectați. Am fost proiectați pentru viața pe câmpiile primordiale cu milioane de ani în urmă. Selecția naturală ne-a adaptat foarte bine la acel mediu. Structura noastră de bază nu a evoluat prea mult de atunci pentru că puține lucruri din viața noastră de azi ne amenință atingerea vârstei de reproducere. În acele vremuri, viața era în mare parte plictisitoare, presărată ocazional cu scurte perioade de pericol extrem sau cu oportunități. Dacă o antilopă trece pe lângă peștera ta, ai cam 20 de secunde să faci cev în acest sens, altfel, tu și familia ta nu veți mânca timp de o săptămână. Pe de altă parte, dacă ieși din peșteră și dai peste un tigru cu dinți sabie, ceea ce faci în următoarele 20 de secunde va determina dacă îți vei transmite sau nu genele mai departe. Așadar, am devenit foarte pricepuți să facem față perioadelor scurte de stres. Hormonul numit adrenalină a apărut pentru a genera o serie de modificări foarte rapide în organism atunci când apare nevoia. Face o treabă excelentă, transformându-ne în mașini subtil adaptate, capabile de luptă sau de fugă la cel mai înalt nivel al capacităților organismului nostru.
Citește și: O carte pe zi: „Cum să facem față persoanelor toxice” de Tim Cantopher
Despre Tim Cantopher
Dr. Tim Cantopher a studiat la University College London și University College Hospital. S-a format ca psihiatru la St James’ Hospital din Portsmouth și la St George’s Hospital Medical School. Din 1983 este membru al Colegiului Regal al Psihiatrilor, iar în 1999 a fost ales în conducerea acestuia. A colaborat în calitate de consilier psihiatru cu Priory Group of Hospitals din 1993 până în 2015. A mai publicat o serie de proiecte de cercetare în domeniul psihiatriei. Este autorul cărților Cum să facem față persoanelor toxice (Editura Litera, 2019), Depressive Illness: The curse of the strong, Beating Insomnia și Dying for a Drink.
Citește și: Bestsellerul săptămânii pe Litera.ro: Volumul „Cum să facem față persoanelor toxice” de Dr. Tim Cantopher