LiteraBlog Citește un fragment în avanpremieră din „Cascada îngerilor“ de Kristin Hannah

Citește un fragment în avanpremieră din „Cascada îngerilor“ de Kristin Hannah

Cascada îngerilor, cel mai recent roman semnat de îndrăgita Kristin Hannah, a apărut la Editura Litera în colecția „Blue Moon“ și spune povestea Mikaelei Campbell, o femeie care trebuie să țină familia unită și să aibă grijă de copiii îndurerați atunci când soțul său, Liam, intră în comă.

Medicii îi spun să nu se aștepte la o însănătoșire, dar el crede că dragostea poate realiza ceea ce știința medicală nu poate. Zilnic stă la căpătâiul ei, spunându-i povești despre viața frumoasă pe care și-au construit-o împreună, sperând, împotriva oricărei rațiuni, că se va trezi. Dar apoi descoperă dovezi ale trecutului secret al soției sale: o primă căsătorie secretă cu starul de cinema Julian True.

Citește un fragment în avanpremieră din romanul „Din nou acasă” de Kristin Hannah

Disperat să o aducă pe Mikaela înapoi cu orice preț, Liam știe că trebuie să apeleze la Julian pentru ajutor. Dar oare această alegere îl va costa pe Liam soția sa, familia și tot ceea ce îi este drag? Unul dintre cele mai frumoase romane ale lui Kristin Hannah, Cascada îngerilor este un portret emoționant și de neuitat al căsniciei și al angajamentului, povestea unui om obișnuit care îndrăznește să riște totul în numele iubirii. 

 Citește un fragment în traducere din limba engleză de Simona Săsărman

În partea de nord a statului Washington, crestele zimțate ale munților de granit se înalță către cerul veșnic încețoșat, iar vârfurile lor rămân inaccesibile chiar și în această eră a elicopterelor și a iubitorilor de aventură dotați cu tehnologie înaltă. În această parte a țării, copacii sunt deși precum bărbile bătrânilor, iar cele mai puternice raze de soare sunt singurele pe care ei le lasă să treacă. Doar în lunile cele mai luminoase de vară reușesc turiștii să își găsească drumul înapoi către mașinile pe care le-au parcat la marginea drumului.

Orășelul Last Bend se află ascuns adânc în obscuritatea verde‑cenușie a acestei păduri bătrâne. Pentru vizitatori – fiindcă aici nu există străini – este genul de loc pe care mai înainte crezuseră că nu l-ar fi putut întâlni decât pe cărările întortocheate ale propriei imaginații. Străbătând străzile, oamenii ar putea jura că aud un zgomot ce seamănă cu niște hohote de râs. Apoi apar amintirile, dintre care unele sunt reale, iar altele, doar imagini fabricate, preluate din filme vechi sau din revista Life. Își aduc aminte de gustul limonadei bunicii… sau de scârțâitul leagănului de pe verandă balansându-se liniștit înainte și înapoi, înainte și înapoi, la sfârșitul unei zile înăbușitoare de vară.

Last Bend a fost fondat în urmă cu cincizeci de ani, când un scoțian masiv și lat în umeri, pe nume Ian Campbell, a renunțat la dărăpănatul lui cămin lui strămoșesc situat în Edinburgh și a pornit-o la drum în căutarea aventurii. Undeva de-a lungul drumului – legendele de familie susțin că acel loc ar fi fost Wyoming –, s-a apucat de cățărări. Astfel, el și-a petrecut următorii zece ani rătăcind de pe un munte pe altul, în căutarea a două lucruri: ascensiunea supremă și un loc asupra căruia să-și lase amprenta.

A găsit ceea ce căuta în lanțul muntos Washington’s North Cascade. Și-a revendicat acel loc, unde Big Foot reprezenta mai mult decât un basm depănat în jurul unui foc de tabără, iar ghețarii pluteau tot timpul anului în râuri albastre. S-a apropiat cât de mult a putut de mărețul munte Baker și a cumpărat în zonă patruzeci de hectare de pășune de calitatea întâi, iar apoi un lot de pământ străbătut de un drum cu prundiș, care avea să devină într-o bună zi autostrada Mount Baker. Și-a construit orașul de-a lungul coastei virgine, pline de pietriș, a lacului Angel. L-a botezat „Last Bend“, gândindu-se că singurul cămin pe care merită să-l ai este cel pe care merită să-l cauți, iar el îl găsise pe al lui după ultima cotitură a drumului.

I-a luat ceva timp să găsească femeia dispusă la un trai într-o cabană de bușteni invadată de licheni, fără electricitate sau apă curentă, dar și când a găsit-o…! O fetișcană irlandeză numai foc și pară, cu visuri ce se potriveau cu ale lui. Împreună au modelat un oraș care să corespundă fanteziilor lor îngemănate; ea a plantat de-a lungul drumului principal puieți de arțar japonez și a inițiat o serie de tradiții – Zilele Ghețarului, cursa Sasquatch și casa bântuită de Halloween de la intersecția străzilor Cascade și Main.

În anul în care formația Righteous Brothers și-a pierdut romantismul, Ian și Fiona au început să ridice casa visurilor lor, o uriașă cabană de bușteni, semicirculară, așezată pe o mică ridicătură din mijlocul proprietății lor. În unele zile în care cerul era ca de oțel, vârfurile pline de ghețari ale muntelui păreau suficient de aproape ca să le atingi. Brazii Douglas și cedrii impunători care mărgineau gazonul tuns cu grijă, protejau grădina de răsuflarea înghețată a iernii. La extremitatea vestică a terenului curgea pârâul Angel, care la sfârșitul liniștit al anului se prezenta sub forma unui torent, devenind un pârâu ce susura discret în lunile în care soarele verii strălucea fierbinte. În timpul iernii, Ian și Fiona puteau ieși pe veranda din față ca să audă, de la numai câțiva kilometri distanță, ecoul cascadei Angel.

Acum, în acel cămin locuia a treia generație de Campbell. Bine pitit sub acoperișul ascuțit al casei, era dormitorul unui băiețel. Nu se deosebea prin nimic de dormitoarele altor băieței din această eră stăpânită de mass-media – pat în formă de Corvette, postere cu Batman lipite de pereții din bușteni, cărți Goosebumps aruncate pe dușumeaua acoperită cu covoare mițoase, grămezi de dinozauri, șerpi de plastic și figurine din Războiul stelelor.

Bret Campbell, băiețelul de nouă ani, stătea liniștit în patul lui, urmărind cum ceasul digital de lângă pat își schimba cifrele roșii în obscuritatea nopții. Cinci și treizeci de minute. Cinci și treizeci și două de minute.

Dimineața de Halloween.

Își dorise să pună alarma pentru acea dimineață specială de sâmbătă, dar nu știa cum, iar dacă ar fi cerut ajutor, surpriza ar fi fost distrusă. Așa că se cuibărise sub plapuma Mr. Freeze, așteptând.

Fix la ora 5.45, a dat plapuma la o parte și a coborât din pat. Atent să nu scoată nici un zgomot, a scos sacoșa de cumpărături de sub pat și a desfăcut-o.

Nu era aprinsă nici o lumină, dar nici nu era nevoie. Se uitase la haine în fiecare noapte din ultima săptămână. Costumul lui de Halloween. Niște cizme de cowboy cumpărate de la magazinul la mâna a doua Emperor’s New Clothes, o vestă din imitație de piele de la magazinul de vechituri Dollar-Saver, o pereche de pantaloni de călărie din fetru, cusuți de mama lui, o cămașă de flanel ecosez, o pereche nou-nouță de blugi Wrangler de la magazinul Zeke’s Feed and Seed și, cireașa de pe tort, o insignă de șerif strălucitoare și o curea pentru pistol, cumpărate, amândouă, de la magazinul de jucării. Tăticul lui îi făcuse chiar și un lasou de dimensiunea potrivită pentru el, care să se poată agăța de centura pentru pistol.

Ce spun criticii despre Cascada îngerilori

„O lectură de o noapte întreagă – nu veți putea să o lăsați din mână… [Cascada îngerilor] vă va face să râdeți și să plângeți.“ (New York Post)

„O bijuterie… Hannah și-a realizat perfect ideea și a căutat în implicațiile ei fiecare gram de sentiment.“ (San Jose Mercury News)

Dosar de autor: Kristin Hannah, autoarea cu peste 20 de bestselleruri internaționale

Despre Kristin Hannah

Kristin Hannah a scris peste 20 de romane,  printre acestea numărându-se bestsellerurile  A doua șansă (On Mystic Lake, 1999), Aleea cu licurici  (Firefly Lane, 2008), carte vândută în 1,2 milioane de  exemplare, Grădina de iarnă (Winter Garden, 2010),  Privighetoarea (The Nightingale, 2015), roman tradus în  43 de limbi și vândut în 2 milioane de exemplare, și  Un nou început (The Great Alone, 2018). Proaspăt ecranizată într-un serial de succes, Aleea cu licurici a devenit bestseller absolut în 2009, un roman esențial care a adus împreună  femeile pentru o cauză comună, iar Privighetoarea a fost  votată, în 2015, cea mai bună carte a anului de către Amazon, Buzzfeed, iTunes, Library Journal, The Wall Street  Journal și The Week. În plus, romanul a câștigat Premiul  Goodreads și People’s Choice Award. Înainte să se dedice  în totalitate scrisului, Kristin a lucrat ca avocat. Locuiește  în Pacific Northwest împreună cu soțul ei.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.