LiteraBlog Citește un fragment în avanpremieră din ,,Cei șase hormoni care îți vor revoluționa viața” de David J.P. Phillips

Citește un fragment în avanpremieră din ,,Cei șase hormoni care îți vor revoluționa viața” de David J.P. Phillips

,,Cei șase hormoni care îți vor revoluționa viața” de David J.P. Phillips este noua apariție editorială Litera. Cartea este disponibilă pe litera.ro și în librării.

Substanțele neurochimice afectează cam totul în corpul nostru, inclusiv modul în care gândim și simțim. David J.P. Phillips, speaker și life coach suedez apreciat la nivel internațional, vă ghidează prin modalitățile de a vă controla puterea impresionantă a minții și de a vă optimiza fabrica chimică a corpului prin explorarea în detaliu a celor șase substanțe neurochimice care vă pot transforma viața din interior.

Iată un manual al stărilor care vă va ghida prin modalitățile de utilizare a acestor șase substanțe-cheie, produse în mod natural de corpul nostru pentru a crea o rețetă unică cu ajutorul căreia să vă schimbați viața.

Dacă aveți probleme să vă simțiți motivați sau vă este greu să vă bucurați de micile lucruri din viață, deprinderea modului în care să vă echilibrați DOPAMINA vă va ajuta să vă simțiți mai motivați. Dacă veți apela la OXITOCINĂ, vă veți umple paharul cu compasiune, generozitate și un simț al conexiunii cu lumea și oamenii din jur. Dacă doriți cu disperare să coborâți din caruselul emoțiilor, concentrați-vă pe SEROTONINĂ, hormonul care servește drept fundație pentru fericirea și armonia de durată.

Vă simțiți bine, dar vă lipsește acel mic imbold suplimentar pentru a vă pune mai mult la încercare? CORTIZOLUL produs în doze mici vă poate ajuta să ieșiți din zona de confort – și să vă și placă. Când nu se întâmplă nimic, oricine se poate plictisi. Râdeți, zâmbiți mai des sau transpirați la sală și veți pune în mișcare ENDORFINELE. Sau, dacă vreți să intrați la o ședință importantă mustind de încredere în sine, TESTOSTERONUL este aliatul vostru. Doar să aveți grijă să nu îi creșteți nivelul când luați decizii importante de viață.

CITEȘTE UN FRAGMENT ÎN TRADUCERE DE DIANA POPESCU-MARIN

Stai pe un scaun de bar. Pielea lui tocită a fost martoră, de-a lungul anilor, a nenumăratelor gânduri pe care diferiți oameni au încercat să se le înece în alcool, dar și a câtorva evenimente fericite. Miroase la fel ca în oricare alt bar: un pic înțepător, un pic stătut.

Te apleci peste bar și imediat îi atragi atenția barmaniței: „Un Cocktail al Îngerilor, vă rog!“

Barmanița ridică privirea și curiozitatea i se citește în ochi: „Grozav! Sunt foarte cerute acum. Ce ați dori în el?“ Îi răspunzi că ai avea nevoie de ceva motivație pentru stimularea
dispoziției. „Aș dori dopamină și serotonină, vă rog.“ După un timp, revine cu paharul tău, pe care l-a pus, protocolar, pe o tăviță aurită. E un pahar pentru Martini, care conține un cocktail și o scobitoare din lemn înfiptă nu într-o măslină verde, cum ai crede, ci într-o bucată de ananas proaspăt. „Să-l beți cu plăcere!“

Imaginează-ți cum ar fi dacă la fel de ușor ne-am putea schimba starea de spirit! Imaginează-ți cum ar fi dacă tot ce-ar trebui să faci ar fi să pleci de acasă și să intri în cel mai apropiat bar, unde să comanzi acel sentiment de care ai nevoie, să plătești, să rostești un toast și apoi să te întorci acasă simțindu-te altfel! Imaginează-ți acum ceva și mai simplu! Imaginează-ți că în creierul tău există o uzină chimică ce produce șase substanțe pe care le poți folosi pentru a crea un anume sentiment pe care ți-l dorești, când vrei – totul gratis! Păi, tocmai de asta dispui! Și e vorba totodată de cunoștințe anume pe care doresc să ți le împărtășesc în această carte; vreau să te transform în propriul barman, astfel încât să poți decide oricând cum să te simți. Când vrei să te simți plin de energie și de dopamină? Când să fii cu mintea prezentă și plină de oxitocină? Când să fii relaxat și plin de serotonină? Când să fii euforic și încărcat cu
endorfine? Și când să te simți plin de încredere și mustind de testosteron?

Pare ciudat, sau poate nu, dar tot mai mulți oameni în ziua de azi aleg să prepare și să savureze un Cocktail al Diavolului, care – în contextul acestei metafore – înseamnă că se expun unui stres intens și prelungit, precedat, de preferință, de anxietate, dezamăgire și de gânduri obsesive.

Această stare este adesea descrisă ca o viață trăită în nuanțe de gri, lipsită de emoții, ca și cum ai exista într-o bulă ireală, în care fiecare zi seamănă cu precedenta, iar viața decurge fără manifestări majore de bucurie. Dacă totuși bei prea multe cocktailuri din acestea pentru o perioadă lungă, starea ta poate escalada până la disforie, anxietate și depresie prelungită. Te vei întreba, probabil, de ce ar alege cineva să consume un asemenea cocktail. Așa cum văd eu lucrurile, există trei motive principale (există însă și altele):

  • Primul motiv ar fi acela că nu au știut niciodată că se poate trăi și altfel. Școlile noastre nu abordează aceste subiecte, care sunt, de fapt, cele mai importante lecții pe care le putem învăța despre viață: ce este o emoție, ce emoții trăim, cum funcționează ele și, ce e mai important, cum putem învăța să le stăpânim. Emoțiile pe care le avem au impact asupra tuturor acțiunilor noastre, ceea ce face ca studierea lor să fie infinit mai importantă decât orice materie studiată la școală.
  • Al doilea motiv se găsește în societatea pe care am creat-o, în care succesul se măsoară în bani, iar nevoia constantă de mai mult capătă prioritate față de mulțumirea tihnită.
  • Cel de-al treilea motiv este acela că devenim precum oamenii de care ne înconjurăm. Dacă prietenii tăi înghit zilnic Cocktailul Diavolului, expunându-se stresului, presiunii, veștilor rele, comparației cu semenii, dorinței constante de mai mult și trăind – între timp – doar sporadice momente de satisfacție, să nu fii surprins dacă ajungi la rândul tău în același loc. E ca și fumatul pasiv.

Când am reușit să-mi depășesc starea de melancolie, cunoștințele dobândite în privința emoțiilor mele și a surselor lor, aflate în biologie și neuroștiință, au fost de-a dreptul vitale pentru evoluția mea. Dar, chiar dacă te simți fantastic de bine, această carte îți va furniza o perspectivă utilă și relevantă asupra vieții, asupra rolurilor pe care le îndeplinești ca ființă umană, ca lider, partner, prieten sau părinte. La fiecare curs pe care îl țin există cel puțin un participant care spune, invariabil, ceva de genul: „Imaginează-ți că ești nevoit să ajungi la jumătatea vieții înainte de a învăța ce este o emoție și de a înțelege că noi chiar putem alege ce simțim!“ A existat și o situație în care cineva a spus: „Parcă aș vedea prima oară în viață imaginea unui televizor în culori“. Un cuplu a rostit aceste cuvinte cu lacrimi în ochi. Cu toate acestea, comentariile care au cel mai mare impact asupra mea sunt cele pe care le primesc de la părinți. Cel mai recent aparține lui Joakim, un tată al cărui fiu în vârstă de șase ani, pe nume Theodor, trecea printr-o perioadă de furie pe care cu greu o putea depăși. Tatăl lui i-a explicat că emoțiile pot fi chemate prin gânduri și că oamenii sunt capabili să-și aleagă gândurile. I-a sugerat să încerce să se gândească împreună la altceva. Theodor l-a privit entuziasmat și a fost de acord. Câteva minute mai târziu, zâmbea cu gura până la urechi și-i spunea tatălui: „Uite, uite, a funcționat! Uită-te la mine, tati! Uite ce fericit sunt!“ Fie ca Theodor și tatăl lui să reprezinte pentru voi o sursă de inspirație, astfel încât să vă puteți învăța copiii, fie că sunt mici sau la vârsta adolescenței, lucrurile pe care le veți învăța din această carte. Imaginați-vă cum ar arăta lumea dacă toți am putea înțelege că nu suntem emoții – ci, mai degrabă, emoțiile noastre sunt în mare măsură idei temporare pe care ni le formăm despre noi înșine și despre lume, idei pe care suntem, de fapt, liberi să le alegem!

Aceste emoții pe care le putem alege în general prin intermediul gândurilor noastre sunt în principal produse de un proces în care substanțele numite neuromodulatori trimit „imbolduri“ anumitor neuroni, în diferite direcții, producând, la rândul lor, experiențele pe care le trăim prin intermediul diferitelor emoții. Dar este vorba de mai mult decât de neuromodulatori. Per total, în organismul tău funcționează aproximativ 50 de hormoni și 100 de neurotransmițători, iar la dispoziția ta se află o mulțime de cărți și de articole care descriu toate substanțele pe care le cunoaștem în numeroase detalii. Recomand din toată inima o aprofundare a lumii biochimiei – poate fi chiar mai palpitantă decât un roman polițist cu cronici excepționale! Cu toate acestea, cartea de față nu este destinată celor care intenționează să se concentreze mai mult asupra studiului academic detaliat al diverselor descoperiri științifice făcute până acum. Aici e vorba de o carte care poate fi descrisă ca pop-științifică și care a fost scrisă ca o relatare simplistă care poate ajuta pe oricine să înțeleagă cum ne afectează biochimia și cum o putem, la rândul nostru, influența. Aceste emoții pe care le putem alege în general prin intermediul gândurilor noastre sunt în principal produse de un proces în care substanțele numite neuromodulatori trimit „imbolduri“ anumitor neuroni, în diferite direcții, producând, la rândul lor, experiențele pe care le trăim prin intermediul diferitelor emoții. Dar este vorba de mai mult decât de neuromodulatori. Per total, în organismul tău funcționează aproximativ 50 de hormoni și 100 de neurotransmițători, iar la dispoziția ta se află o mulțime de cărți și de articole care descriu toate substanțele pe care le cunoaștem în numeroase detalii. Recomand din toată inima o aprofundare a lumii biochimiei – poate fi chiar mai palpitantă decât un roman polițist cu cronici excepționale! Cu toate acestea, cartea de față nu este destinată celor care intenționează să se concentreze mai mult asupra studiului academic detaliat al diverselor descoperiri științifice făcute până acum. Aici e vorba de o carte care poate fi descrisă ca pop-științifică și care a fost scrisă ca o rela‑ tare simplistă care poate ajuta pe oricine să înțeleagă cum ne afectează biochimia și cum o putem, la rândul nostru, influența.

Când permiți lucrurilor să se complice, riști să împrumuți cunoștințelor pe care dorești să le împărtășești o dimensiune intimidantă, nicidecum atrăgătoare. Acest subiect a fost de prea multe ori discutat într-o manieră inaccesibilă, dar acum, că am simțit pe pielea mea efectul pe care acest material l-a avut asupra zecilor de mii de oameni pe care i-am pregătit, mă simt încurajat să încerc măcar să corectez lucrurile. E timpul ca aceste cunoștințe să devină accesibile tuturor. Doresc ca această carte să prezinte, într-o manieră simplă, digerabilă, cel mai important lucru din viața ta: emoțiile. Dacă simți nevoia să aprofundezi sau să lărgești informația despre care discut aici, la finalul cărții vei găsi o listă burdușită cu referințe și lecturi suplimentare.

CE SPUN CITITORII

ACEASTĂ CARTE ESTE PENTRU CEI CARE VOR SĂ SE BUCURE DE VIAȚĂ – ÎN MOD NATURAL

„Un manual la îndemână pentru influențarea fericirii umane cu ajutorul propriei biologii. Nu se poate mai bine de atât!“ THOMAS ERIKSON, autorul bestsellerului Înconjurat de idioți

„Folositor pentru toți cei care doresc să își lumineze viața.“ SUNDAY TIMES

„Acești șase hormoni au puterea de a vă schimba viața.“ TELEGRAPH

DESPRE AUTOR

DAVID J.P. PHILLIPS este speaker, autor și life coach suedez, apreciat la nivel internațional, pasionat de ajutarea oamenilor din toată lumea pentru a-și dezvolta modul de comunicare interpersonală. A ținut numeroase conferințe TEDx pe subiecte incluzând abilitățile de comunicare eficientă și puterea de a spune povești, care au avut peste zece milioane de vizualizări în total. Cea mai cunoscută conferință a sa, How To Avoid Death By PowerPoint, a stat și la baza primei sale cărți cu același nume, care a fost publicată în mai mult de 30 de țări. Cei șase hormoni care îți vor revoluționa viața (Sex substanser som förändrar ditt liv) a fost bestseller în Suedia imediat după publicarea sa, în noiembrie 2022. 

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.