LiteraBlog Citește un fragment în avanpremieră din „Nu-ți face griji. 48 de lecţii pentru reducerea anxietăţii”, de Shunmyo Masuno

Citește un fragment în avanpremieră din „Nu-ți face griji. 48 de lecţii pentru reducerea anxietăţii”, de Shunmyo Masuno

Nu-ți face griji. 48 de lecţii pentru reducerea anxietăţii, de Shunmyo Masuno, este noua apariție editorială Litera, colecția Introspectiv. Cartea este disponibilă în librăriile din țară și pe litera.ro

Shunmyo Masuno, călugăr budist Zen şi autor al bestsellerului vândut în milioane de exemplare – Zen. Arta de a trăi simplu, vă arată cum să scăpaţi de anxietatea vieţii cotidiene în 48 de lecţii vitale, care dau forţă şi sunt uşor de aplicat.

Cu Nu-ţi face griji, veţi învăţa: Să vă concentraţi pe aici şi acum; Să vă îmbunătăţiţi cele mai importante relaţii; Să faceţi un pas înapoi în faţa îngrijorărilor; Să recâştigaţi controlul asupra gândurilor; Să învăţaţi modalităţi de a vă accepta aşa cum sunteţi.

Citește și: Top cărți de dezvoltare personală care te vor ajuta în carieră și în viața personală

Credit foto: Cristina Venedict

Citește un fragment în traducere de Andreea Lutic

PARTEA ÎNTÂI
DIMINUEAZĂ, RENUNȚĂ, LASĂ ÎN URMĂ

Metoda Zen de a ține la distanță antietatea și îngrijorarea.

1. NU TE AMĂGI
Zen ne învață să nu ne comparăm cu alții.

Există un zengo care spune: „Nu te lăsa pradă amăgirii“. Mai simplu spus, „Nu‐ți face iluzii“.

Poate ai impresia că iluziile sau amăgirile sunt născociri ale imaginației.

Dar în Zen conceptul de amăgire are o semnificație mult mai profundă și mai vastă.

Toate lucrurile care se cuibăresc în mintea ta, care se agață de sufletul tău și îl constrâng reprezintă amăgiri.

Dorința egoistă de a obține una sau alta, atașamentele la care nu vrem să renunțăm – toate acestea sunt, la rândul lor, amăgiri.

Invidia, îndoielile cu privire la propria persoană sunt tot amăgiri.

Firește, este imposibil să ne eliberăm de toate amăgirile care pun stăpânire pe mintea noastră. Aceasta este starea pe care a atins‐o Buddha. Ca ființe umane, trebuie să acceptăm că în sufletul și în mintea noastră vor exista întotdeauna amăgiri.

Ceea ce contează este să le diminuăm. Toți suntem în stare să facem asta. Dar mai întâi este necesar să discernem adevărata natură a amăgirilor noastre.

Sun Tzu a spus un lucru rămas celebru: „Cunoaște‐ți dușmanul, cunoaște‐te pe tine însuți și nu te vei teme nici de o sută de bătălii“. Altfel spus, dacă nu‐ți cunoști dușmanul, nu vei ști ce ai de făcut pentru a‐l înfrunta.

Care este sursa acestor amăgiri?

Modul de gândire dualist.

De exemplu, ne‐am obișnuit să vedem totul sub forma unor perechi de contrarii, precum viață și moarte, câștig și eșec, frumos și urât, bogat și sărac, profit și pierdere, dragoste și ură.

Percepem moartea ca pe ceva aflat în contradicție cu viața, iar când le comparăm, viața pare sacră și prețioasă, în timp ce moartea este asociată cu pustietatea și deznădejdea.

„Ce baftă are tipul ăsta. Eu niciodată n‐am noroc.“

„Cum se face că eu pierd întotdeauna, iar ea câștigă mereu?“

O experiență își pune amprenta asupra întregii noastre vieți. Iar în interiorul nostru se acumulează sentimente de invidie și de autoînvinovățire, care ajung să ne consume. Se poate spune că suntem influențați de cei din jur, că suntem controlați de iluziile pe care ni le facem.

Dar pune‐ți întrebarea: Ce sens are să te compari cu alții? Există un zengo care spune: „Odată ce te‐ai iluminat, nu mai există favoriți“.

Dacă aplicăm asta în domeniul relațiilor umane, putem să‐i acceptăm pe alții așa cum sunt, fie că ne place de ei sau îi urâm (sau fie că sunt mai buni sau mai puțin buni decât noi), fără să ne lăsăm copleșiți de emoțiile noastre.

Fondatorul școlii Soto de budism Zen, Dogen Zenji, spunea: „Faptele celorlalți nu sunt faptele mele“. Conform învățăturilor sale, ce fac alții n‐are legătură cu ce facem noi. Eforturile altcuiva nu ne ajută să avansăm. Singura modalitate de a deveni mai buni este să facem eforturi noi înșine.

Zen ne învață că fiecare lucru și fiecare persoană există în sine, în mod absolut; nu are sens să facem comparații.

Acest lucru este valabil atât în ceea ce te privește pe tine, cât și în ceea ce‐i privește pe ceilalți.

Nu are sens să facem comparații. Când încercăm să comparăm lucruri care nu se pot compara, devenim pre-
ocupați de detalii irelevante, iar asta dă naștere la anxietate, îngrijorare și frică.

Dacă încetezi să mai faci comparații, observi că 90% dintre amăgirile tale dispar. Îți simți inima mai ușoară. Trăiești mai relaxat.

„Nu te amăgi“ – gândește‐te din când în când la aceste cuvinte. Permite‐le să devină un mod de a te înveseli, de a‐ți spune: „Cred în sinele meu absolut, incomparabil!“

Credit foto: Cristina Venedict

Citește și: O carte pe zi: „Zen. Arta de a trăi simplu” de Shunmyo Masuno

Despre Shunmyo Masuno

Shunmyō Masuno este un călugăr japonez și designer de grădină. Este preot principal al templului Sōtō Zen Kenkō-ji, profesor la Universitatea de Artă Tama și președinte al unei firme de design care a finalizat numeroase proiecte în Japonia și în străinătate. A fost numit „cel mai important designer de grădină din Japonia“.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.