LiteraBlog Citește un fragment în avanpremieră din „Oamenii lui Putin. Cum a recuperat KGB-ul Rusia și apoi a atacat Occidentul” de Catherine Belton

Citește un fragment în avanpremieră din „Oamenii lui Putin. Cum a recuperat KGB-ul Rusia și apoi a atacat Occidentul” de Catherine Belton

Oamenii lui Putin. Cum a recuperat KGB-ul Rusia și apoi a atacat Occidentul de Catherine Belton a apărut la Editura Litera în colecția „Kronika” și spune povestea completă a modului în care s-au sfârșit speranțele de construire a unei noi Rusii, cu consecințe dramatice pentru locuitorii ei și, din ce în ce mai mult, pentru întreaga lume.

Interferență în alegerile americane. Sponsorizarea politicii extremiste din Europa. Război în Ucraina. În ultimii ani, Rusia lui Vladimir Putin a dus o campanie concertată de a-și extinde influența și de a submina instituțiile occidentale. Dar cum și de ce s-a întâmplat și cine a orchestrat asta?

În Oamenii lui Putin, jurnalista de investigații și fosta corespondentă la Moscova Catherine Belton dezvăluie povestea nespusă despre cum Vladimir Putin și un mic grup de kaghebiști din jurul lui au ajuns la putere și și-au jefuit țara. Săpând până în adâncurile operațiunilor Kremlinului lui Putin, Belton accesează jucători-cheie din interior pentru a dezvălui cum i-a înlocuit Putin pe afaceriștii independenți ai epocii Elțîn cu noua generație de oligarhi loiali, care în schimb au distrus economia Rusiei și sistemul său legal și au extins influența Kremlinului în Statele Unite și în Europa. Rezultatul este o expunere teribilă și lămuritoare despre revanșa luată de KGB – o poveste care începe în ceața prăbușirii URSS, când rețelele de operativi au putut sifona miliarde de dolari din întreprinderile de stat și să-și mute prada în Occident. Putin și aliații lui și-au finalizat mai apoi planul, reafirmând puterea Rusiei în timp ce preluau controlul asupra economiei ruse, suprimând vocile independente și lansând operațiuni de influență sub acoperire în străinătate.

Citește un fragment în traducere din limba engleză de Gabriel Tudor

Sankt-Petersburg – Este începutul lui februarie 1992 și o mașină oficială a administrației orașului străbate lent principala arteră a orașului. O zloată cenușie a fost parțial îndepărtată de pe trotuare, iar oamenii înfruntă gerul îmbrăcați în anonime paltoane cenușii și încovoiați de vântul puternic. Dincolo de fațadele deteriorate ale clădirilor cândva impozante de pe Nevski Prospekt, magazinele stau aproape pustii, cu rafurile practic goale, după șocurile produse de implozia instantanee a Uniunii Sovietice. Sunt abia șase săptămâni de când Uniunea Sovietică a încetat să mai existe, în ziua fatidică în care președintele rus Boris Elțîn și liderii celorlalte republici sovietice i-au semnat dintr-o trăsătură de stilou, încetarea existenței. Distribuitorii de alimente din oraș se străduiesc să reacționeze la schimbările rapide, întrucât strictele reglementări sovietice, care au guvernat vreme de decenii lanțurile de aprovizionare și au păzit prețurile fixe, au încetat subit să mai existe.

La cozile din stațiile de autobuze și prin piețele improvizate apărute peste tot prin oraș și unde localnicii caută să facă rost de bani vânzând pantofi și alte bunuri casnice, toată iarna s-a discutat numai despre penuria de alimente, rațiile date pe cartelă și situația tot mai îngrijorătoare. Pentru a înrăutăți și mai mult lucrurile, hiperinflația face ravagii prin economiile oamenilor. Unii avertizau chiar în privința spectrului foametei, provocând panică într-un oraș încă marcat de amintirile cumplitei blocade din al Doilea Război Mondial, când zilnic mureau de foame aproape 1 000 de oameni.

Dar funcționarul de la volanul Volgăi negre pare calm. Personajul suplu și hotărât care scrutează cu atenție drumul este Vladimir Putin. Are 39 de ani, este viceprimar în Sankt-Petersburg și a fost recent numit șef al comitetului orășenesc pentru relații externe. Scena este filmată pentru o serie de documentare despre noua administrație a orașului, acesta fiind centrat pe figura viceprimarului cu aspect tineresc, printre ale cărui responsabilități se numără și asigurarea unor importuri adecvate de alimente. În timp ce imaginile îl înfățișează în biroul lui din clădirea primăriei, aflată în Smolnîi, Putin derulează șiruri de cifre despre tonele de cereale primite ca ajutor umanitar din Germania, Marea Britanie și Franța. Nu există nici un motiv de îngrijorare, susține el. Aproape zece minute sunt dedicate unor explicații atente asupra măsurilor luate de comitetul lui privind asigurarea unor stocuri alimentare de urgență, inclusiv prin semnarea de primarul orașului, Anatoli Sobciak, și de premierul britanic, John Major, a unui acord crucial, în valoare de 20 de milioane de lire sterline, pentru achiziționarea de furaje pentru vite. Fără acest act de generozitate din partea Marii Britanii, șeptelul tânăr din regiune nu ar fi supraviețuit, afirmă Putin.

Felul în care Putin stăpânește toate detaliile este impresionant. La fel și modalitatea în care înțelege uriașele probleme cu care se confruntă economia orașului. El vorbește fluent despre necesitatea dezvoltării unei clase de întreprinzători mici și mijlocii, care să aibă rolul de coloană vertebrală a noii economii de piață. De fapt, susține el, „clasa antreprenorială ar trebui să devină baza dezvoltării întregii noastre societăți, în ansamblu“. Vorbește cu precizie despre problemele pe care le ridică transformarea marilor întreprinderi ale industriei de apărărare construite în regiune în epoca sovietică, în fabrici destinate producției civile, spre a le menține în viață. Uzine mari, precum Kirovski Zavod, un important producător de tancuri și de piese de artilerie, aflat în sudul orașului, fuseseră principalii angajatori din regiune încă din perioada țaristă. Acum, ele erau în impas, întrucât se terminaseră nenumăratele comenzi de echipament militar care alimentaseră și în cele din urmă falimentaseră economica sovietică. „Trebuie să aducem parteneri occidentali și să integrăm uzinele noastre în economia globală“, spune tânărul oficial din administrația locală.

Însuflețindu-se dintr-odată, el vorbește despre răul pe care comunismul l-a făcut izolând în mod artificial Uniunea Sovietică de relațiile economiei de piață, care se manifestau în restul lumii dezvoltate. Crezurile comuniste ale lui Marx și Lenin „au provocat pagube colosale țării noastre“, spune el. „În viața mea a existat o perioadă în care am studiat teoriile marxiste și leniniste și le-am găsit interesate și, ca mulți dintre noi, logice. Dar, pe măsură ce am crescut, adevărul mi-a devenit tot mai clar – aceste teorii nu sunt a ltceva decât niște basme dăunătoare.“ De fapt, revoluționarii bolșevici din 1917 au fost responsabili de „tragedia pe care o trăim astăzi – tragedia prăbușirii statului nostru“, declară el, cu îndrăzneală, celui care-l intervievează. „Ei au împărțit țara în republici care nu existau mai înainte și apoi au distrus ceea ce unește popoarele țărilor civilizate: au distrus relațiile de piață.“

Au trecut doar câteva luni de la numirea sa în funcția de viceprimar al Sankt-Petersburgului, dar deja prestația lui Putin este puternică și atent regizată. Întâmplător, el stă invers pe scaun, prinzând cu brațele spătarul acestuia, dar orice alt detaliu legat de atitudinea sa indică precizie și pregătire. Filmul de 50 de minute îl arată pe salteaua de judo, prinzându-și adversarii și răsucindu-i prin aer, peste umăr, vorbind fluent germana cu un om de afaceri venit în vizită sau discutând la telefon cu Sobciak despre ultimele acorduri de ajutor din străinătate. Pregătirea meticuloasă îl vizează inclusiv pe omul pe care l-a solicitat expres să realizeze acest interviu și să regizeze filmul: un producător de filme documentare cunoscut și apreciat în toată Uniunea Sovietică pentru un serial în care a surprins în amănunt existența unui grup de copii – o versiune sovietică a popularului serial de televiziune britanic Seven Up. Igor Șadhan este un evreu care s-a întors recent la Sankt-Petersburg după ce a realizat o serie de filme despre ororile Gulagului sovietic, în nordul îndepărtat; este un om încă afectat de amintirea insultelor antisemite din epoca sovietică și care, după cum însuși recunoaște, încă lasă capul în jos, înfricoșat, când trece pe lângă fostul sediu al KGB de pe Liteinîi Prospekt.

Ce spun criticii despre Oamenii lui Putin. Cum a recuperat KGB-ul Rusia și apoi a atacat Occidentul

„[Oamenii lui Putin] va deveni cu siguranță relatarea cea mai importantă despre Putin și putinism.“ (Anne ApplebaumThe Atlantic)

Această carte zguduitoare, imaculat documentată, este fără îndoială cel mai bun volum scris despre Putin, despre oamenii din jurul lui și poate chiar despre Rusia contemporană însăși, în ultimele trei decenii.“ (Peter Frankopan, The Financial Times)

„Cartea [lui Catherine Belton] are un ritm alert, este documentată cu minuție și este plină de date necunoscute până acum – sau cunoscute de mai puțină lume… Este cel mai bun exemplu de carte scrisă de un jurnalist, cu ochi pentru o poveste bine condusă și personaje impresionante și din fericire ferită de teoretizări academice. Și ce povești are de spus Belton...“ (Owen MatthewsSpectator)

Luând urma banilor și scufundându-se adânc în mlaștina afacerilor necurate, [Belton] a recompus o imagine terifiantă a unui regim criminalizat ale cărui metode seamănă mai mult cu ale mafiei decât cu ale unui stat. (Arkadi OstrovskiThe Sunday Times)

„Belton își populează panoplia de companii-fantomă și de defenestrări fatale cu personaje captivante… Expune fără odihnă un regim criminal care se revarsă dincolo de granițele sale.“ (Stephen Kotkin, Times Literary Supplement)

Despre Catherine Belton

Catherine Belton este corespondent Reuters, specializat în jurnalism de investigație. În perioada 2007–2013 a fost corespondentul la Moscova al Financial Times, iar în 2016 – corespondent pe probleme juridice al publicației. A scris anterior materiale despre Rusia pentru Moscow Times și Business Week. În 2009 a fost pe lista scurtă pentru premiul acordat celui mai bun jurnalist pe probleme de afaceri al anului, acordat cu ocazia British Press Awards. Locuiește la Londra.

Te-ar mai putea interesa și:

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.