Citește un fragment în avanpremieră din ,,Terapeutul de buzunar” de Dr. Annie Zimmerman
,,Terapeutul de buzunar” de Dr. Annie Zimmerman este noua apariție editorială Litera, colecția Introspectiv. Cartea este disponibilă pe litera.ro și în librării.
De la psihoterapeuta și personalitatea TikTok dr. Annie Zimmerman – un kit revoluționar, pentru tine și pentru relațiile tale, cu sfaturi despre cum poți să îți vindeci traumele trecute, să construiești legături rezistente și să preiei controlul asupra sănătății tale mintale
În fiecare zi, psihoterapeuta dr. Annie Zimmerman se întâlnește în cabinetul său din Londra cu pacienți care se luptă să trăiască. Aceștia sunt hotărâți să obțină o evoluție personală și să facă schimbări pozitive, dar se trezesc mereu împotmoliți pe drum. O întreabă: de ce nu pot dormi? De ce mă tot întorc la o relație toxică? De ce îmi pierd mereu cumpătul? Ce e în neregulă cu mine? Iată problema: cu ei nu e nimic în neregulă. Doar că își pun întrebările greșite.
În Terapeutul de buzunar, dr. Zimmerman ajută cititorii să ia contact cu trecutul pentru a identifica tiparele vechi, care nu ajută, și să scape de „falsul sine“. Combină instrumente practice cu anecdote din cabinetul de terapie, distilând concepte psihologice complexe cu căldura și empatia ei definitorii. Convingerea dr. Zimmerman – galvanizată de sutele de mii de urmăritori pe care îi are pe rețelele de socializare – este că trebuie să ne studiem cu compasiune eforturile și eșecurile, pentru a ne înțelege suferința și pentru a găsi o cale spre vindecare. Doar dacă facem astfel putem obține o schimbare semnificativă, permanentă.
În activitatea sa de psihoterapeut, dr. Zimmerman a descoperit că multe dintre problemele comune cu care se confruntă oamenii au de-a face cu o lipsă de autoînțelegere. Pentru că nu se cunosc cu adevărat, pot să nu fie conștienți de bagajul pe care îl aduc într-o relație, romantică sau de altă natură. Terapeutul de buzunar le permite cititorilor să își exploreze sinele cu blândețe, dar și cu onestitate și să afle mai multe despre relațiile prezente și viitoare punându-și întrebări fundamentale, printre care:
• Ce pot face cu stilul meu de atașament?
• Chimia intensă este un lucru pozitiv?
• De ce este frica sexy?
• De ce mă obsedează oamenii care nu mă vor?
• De ce este atât de greu să pierzi pe cineva?
• Cum mă pot vindeca?
Un instrument genial, necesar pentru cei care vor să scape de tiparele vechi și să îmbrățișeze o viață care să abunde în conștientizare de sine și în relații semnificative, Terapeutul de buzunar este o lectură obligatorie în domeniul psihologiei.
CITEȘTE UN FRAGMENT ÎN TRADUCERE DE ADRIANA VULPE
Să ne înțelegem pe noi înșine
Cei mai mulți dintre noi vor doar să fie fericiți. Alva vrea să fie fericită. Și-a petrecut toată viața alergând după fericire, dar, într-un fel sau altul, nu o poate găsi. Nu poate spune cu exactitate de ce – nimic din viața ei nu este chiar atât de rău –, dar de-abia se târăște ca printr-o pâclă, de la o zi la alta. Se trezește folosindu-și constant telefonul, jucând Candy Crush ori de câte ori poate. La întâlnirile de familie este absentă, gândindu-se fără încetare că nu reușește în viață, că nimic nu merge și că nimic nu are rost. Uneori are momente de fericire – când dansează cu prietenii, când râde la videoclipuri stupide, când își îmbrățișează pisica –, dar, în cele din urmă, simte cum pâcla o cuprinde din nou.
Se trezește din nou cu o greutate în membre. Chiar înainte de a deschide ochii, își caută telefonul pentru a se pregăti pentru o altă zi de nemulțumire. Deschide Candy Crush, o acțiune care a ajuns la fel de reflexă precum respirația. Se uită la ceas. S-a scurs o oră; a întârziat la serviciu și a ratat ora de antrenament pe care și-o promisese cu o zi înainte. Cu un geamăt frustrat, Alva își aruncă telefonul în celălalt colț al camerei. Asta e, ceva trebuie să se schimbe. Astăzi este ziua în care va rezolva această problemă – va face tot ce-i stă în putință pentru a fi fericită.
Investește masiv în industria fericirii. Își cumpără o garderobă nouă, întrebându-se dacă acesta va fi lucrul care o va face fericită. Nu se întâmplă. Şterge Candy Crush și își stabilește limite la aplicațiile ei. Funcționează câteva zile, dar întotdeauna ajunge de unde a plecat. Începe un nou regim, încercând să mănânce sănătos și să alerge. Asta îi dă un sentiment de superioritate, dar nu o face fericită, nu cu adevărat. Își dă demisia de la birou și pleacă în călătorii, petrece un an în India, Mexic, Bali. Se apucă de yoga și se simte un pic mai bine, dar tristeţea o urmărește peste tot.
Poate că are nevoie de mai mult sens, de mai mult scop. Își schimbă cariera, se recalifică pentru a deveni profesoară, sperând că lucrul cu copiii îi va oferi un sentiment de satisfacție. Așa este, dar încă are acest sentiment supărător de tristețe profundă. Poate că are nevoie de o relație, de cineva care să o iubească și să o țină în brațe. Îl întâlnește pe Jamal. Este perfect – e amuzant, sexy, ambițios și atent. Timp de câteva luni, funcționează. Este amețită și entuziasmată, totul pare puțin mai luminos. Când este cu el, nici măcar nu se mai gândește la telefon. Poate că acesta era răspunsul. Poate că ciudatul ei sentiment de deconectare a dispărut în sfârșit.
Apoi, odată ce luna de miere s-a încheiat și oxitocina („hormonul iubirii“) se liniștește, aceeași teamă necunoscută revine. Începe din nou să fie absentă la serviciu. A merge la întâlniri cu prietenii ei devine foarte solicitant. Se trezește că râde fals și spune că se simte bine, dar în interior este o altă poveste. Obiceiul Candy Crush îi revine; joacă în autobuz, imediat ce se trezește, chiar înainte de culcare. Începe să joace chiar și când stă cu Jamal, simţindu-se astfel deconectați și singuri.
Încă o dată, lumea și-a pierdut culoarea, iar Alva nu știe de ce.
De ce nu poate fi fericită? Nu e ca și cum nu ar încerca.
Problema este că Alva nu reușește nici pe departe să se apropie de miezul problemei. Toate încercările ei de rezolvare a problemelor ating doar vârful aisbergului. Să nu mă înțelegi greșit, locul de muncă, relațiile și stilul de viață au implicații uriașe asupra sănătății tale mintale, dar ele nu sunt o parte profundă a motivului pentru care tu – și Alva – vă luptați în primul rând.
CE SPUN CRITICII
„Terapeutul de buzunar este un masterclass de psihologie umană care te va ajuta să te înțelegi mai bine pe tine și relațiile tale. Dr. Zimmerman are darul de a conduce cititorii către relații mai semnificative, care împlinesc, și mai sustenabile. Această carte este pentru toți cei care vor să își crească conștiința de sine, să își întărească legătura cu ei înșiși sau să își aprofundeze conexiunea cu ceilalți.“ Dr. Nicole LePera – autoare a bestsellerelor New York Times Cum să-ți transformi viața și Cunoaște-te pe tine însuți
„Terapeutul de buzunar este un ghid vital și practic pentru înțelegerea emoțiilor, îmbunătățirea relațiilor și renunțarea la convingerile care ne limitează. Toată lumea poate beneficia de pe urma perlelor de înțelepciune și a sfaturilor experte ale lui Annie.“ Mo Gowdat – autor al bestsellerului internațional Rezolvă ecuația fericirii
„Terapeutul de buzunar este o lectură esențială pentru toți cei care vor să se înțeleagă mai bine atât pe ei înșiși, cât și relațiile lor. Este scrisă cu claritate, expertiză și experiență care îi vor ajuta pe cei interesați de autodezvoltare.“ Owen O’Kane, autor al bestsellerelor Cum să devii propriul terapeut și Ten to Zen
DESPRE AUTOARE
Dr. Annie Zimmerman este psihoterapeută și personalitate TikTok, folosind abordare psihodinamică în lucrul cu clienții. Are un doctorat în psihologie, iar experiența ei se concentrează pe a le arăta clienților modul în care anii de început ai vieții lor este posibil să fi dus la formarea de strategii care pot contribui la tipare care să nu îi ajute la vârsta adultă. Locuiește în prezent la Londra.