LiteraBlog Club de carte Litera cu MARIUS CONSTANTINESCU. Volumul „Copacii” de Percival Everett dezbătut în cadrul ediției din martie. Cum puteți participa.

Club de carte Litera cu MARIUS CONSTANTINESCU. Volumul „Copacii” de Percival Everett dezbătut în cadrul ediției din martie. Cum puteți participa.

Miercuri, 27 martie, de la ora 19:00, vă așteptăm live, pe Zoom, la cea de-a 110-a ediție a Clubului de carte Litera, moderat de Marius Constantinescu, jurnalist cultural. Alături de cititori, Marius va dezbate romanul Copacii, de Percival Everett. Autorul vizează direct rasismul și violența poliției, iar stilul său rapid și necruțător îi interzice cititorului să-și ferească privirea. Copacii este un roman extrem de puternic, relevant pe termen lung.

Click aici pentru a te înscrie la Clubul de carte Litera cu Marius Constantinescu!

Participarea la această ediție a Clubului de carte Litera va fi asigurată în limita a 30 de locuri. Pentru participare, vă rugăm să completați formularul până marți, 26 martie 2024, la ora 14:00. Dacă locurile disponibile se vor ocupa înainte de data limită de înscriere, formularul se va închide automat.

ROMAN FINALIST AL PREMIULUI BOOKER

Cu acțiunea plasată în localitatea rurală Parale din Mississippi, Copacii se deschide cu o serie de crime brutale. Cei doi detectivi de la MBI, Biroul de Investigații din Mississippi, trimiși să ancheteze întâmpină o rezistență previzibilă din partea șerifului, a adjunctului acestuia, a legistului și a numeroșilor albi rasiști din orășel.
Crimele constituie o enigmă, întrucât la fiecare loc al faptei este prezent un al doilea cadavru: cel al unui bărbat care seamănă cu Emmett Till, un tânăr negru care a fost linșat în Parale cu 65 de ani în urmă.

Detectivii bănuiesc că mobilul crimelor este răzbunarea, dar în curând descoperă că fenomenul s-a răspândit în toată țara. Se întâmplă ceva absolut straniu. Pe măsură ce cadavrele se acumulează, cei doi agenți MBI caută răspunsuri la o tămăduitoare locală care de ani întregi lucrează la o arhivă a tuturor linșajelor comise în Statele Unite, scoțând la iveală o istorie care refuză să se lase îngropată.

CE SPUN CRITICII

„Everett navighează cu mare pricepere între teroarea de neconceput și comedia bufă.“ The New York Times Book Review

„Cu o combinație acrobatică de mister polițist, horror, umor și o percepție de o acuitate formidabilă, Copacii este un omagiu adus romanului ca specie literară: greu de lăsat din mână și imposibil de uitat.“ NPR

În Copacii, imensul talent al lui Everett pentru jocurile de cuvinte – atât genul de calambur care stârnește râsul, cât și genul răscolitor – este la zenit… Everett transformă o fantezie pe subiectul răzbunării într-o capodoperă a comediei horror. Mizele narative devin mize morale, ridicate la cel mai înalt nivel.“ Los Angeles Times

„Everett alege un cocktail instabil de parodie, enigmă polițistă și dreptate socială, iar rezultatul este curajos și fascinant de volatil, un gen cu totul nou de roman despre violența din America.“ Chicago Tribune

„Copacii îmbină spiritul ludic al lui Everett cu solemnitatea elegiacă.“ The Boston Globe

„Everett ridică miza, demascând istoria americană a linșajului într-un roman de acțiune deopotrivă hilar și înspăimântător.“ The New Yorker

„Această satiră acerbă este o sursă de tulburare profundă și totodată de satisfacție.“ Booklist

„Când plin de duh, când suprarealist, când burlesc, romanul Copacii reprezintă un comentariu pertinent despre modul în care supremația albilor continuă să ne bântuie, indiferent dacă ne dăm seama sau nu.“ Oprah Daily

DESPRE AUTOR

PERCIVAL EVERETT este profesor de limba engleză la University of Southern California. Este autorul a peste treizeci de cărți, printre care se numără romanele Erasure (2001), distins cu Premiul Academiei pentru Literatură, acordat de Academia Americană de Arte și Litere, și cu Hurston/Wright Legacy Award, I Am Not Sidney Poitier (2009), câștigător al Hurston/Wright Legacy Award, Telephone (2020), finalist la Premiul Pulitzer și la Hurston/Wright Legacy Award, Copacii (The Trees, 2021), finalist la Premiul Booker, și Dr. No (2022), finalist la National Book Critics Circle Award.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.