Club de carte Litera cu Marius Constantinescu. Volumul „O soție de poveste” de Olga Grushin, dezbătut în cadrul ediției din decembrie. Cum puteți participa
Miercuri, 22 decembrie 2021, de la ora 18:30, vă invităm să povestim alături de jurnalistul cultural și moderatorul Clubului, Marius Constantinescu, despre cea mai recentă carte a scriitoarei Olga Grusin, O soție de poveste, în cadrul celei de-a 85-a ediții a Clubului de Carte Litera ce va avea loc exclusiv pe Zoom. Romanul, publicat în 17 limbi, este o interpretare metaforică și plină de amuzament a unui basm străvechi. O lectură numai bună de savurat și „disecat” în preajma sărbătorilor!
Participarea la Clubul de carte Litera va fi asigurată în limita a 30 de locuri. Pentru participare, vă rugăm să completați formularul de înscriere, până marți, 21 decembrie 2021, ora 14:00. Dacă locurile disponibile se vor ocupa înainte de data limită de înscriere, formularul se va închide automat
Click aici pentru a te înscrie la Clubul de carte Litera cu Marius Constantinescu!
Narațiunea începe în universul atemporal al basmelor, cu flash-uri surprinzătoare din diverse epoci, și se termină în Manhattanul zilelor noastre. Confuzia dintre vis și realitate, tranziția spontană dintr-un spațiu în altul și dintr-o epocă în alta, metamorfozarea personajelor de la cele unidimensionale din basm la cele complexe din realitate, înlocuirea simbolisticii și a recuzitei au, pe lângă menirea de a captiva și a fascina, pe aceea de a evidenția universalitatea temei. Pentru lectura acestui roman, cititorul are o singură regulă și o singură șansă: trebuie să intre în joc.
O soție de poveste, cea mai recentă carte a scriitoarei Olga Grusin este o interpretare metaforică și plină de amuzament a unui basm străvechi. Cenușăreasa s-a căsătorit cu bărbatul visurilor sale. Dar oare au trăit fericiți până la adânci bătrâneți? După treisprezece ani și jumătate, lucrurile sunt departe de a fi perfecte. Într-o noapte, nefericită și epuizată, ea se strecoară afară din palat și caută ajutor la o vrăjitoare care, pentru un anumit preț, oferă farmece și poțiuni soțiilor dezamăgite.
Dar pe măsură ce ingredientele se adaugă în ceaun, amintirile căsniciei nefericite ies la suprafață, iar Cenușăreasa începe să nu-și mai dorească o poțiune de dragoste; acum, îl vrea pe prinț mort.
Narațiunea romanului O soție de poveste începe în universul atemporal al basmelor, cu trimiteri surprinzătoare în diverse epoci, și se termină în Manhattanul zilelor noastre. Confuzia dintre vis și realitate, tranziția spontană dintr-un spațiu în altul și dintr-o epocă în alta, metamorfozarea personajelor de la cele din basm la cele din realitate au menirea de a captiva și de a evidenția universalitatea temei. Pentru lectura romanului Olgai Grushin, cititorul are o singură regulă și o singură șansă: trebuie să intre în joc.
Ce spun criticii despre O soție de poveste
„Ușurința cu care Grushin folosește cuvintele ține de miracol. Este genul de proză care te îndeamnă la introspecție.” (New York Journal of Books)
„O comedie întunecată plină de inventivitate și de creativitate.” (Time Out)
„Amestec de genuri literare de un comic întunecat… Un straniu și minunat triumf.” (O, the Oprah Magazine)
„O interpretare comică a unui basm străvechi.” (Los Angeles Times)
Despre Olga Grushin
Olga Grushin s-a născut la Moscova în 1971. Și-a petrecut copilăria la Praga și s-a mutat în Statele Unite ale Americii la 18 ani. Scrie în limba engleză, iar romanul ei de debut, Viața din visele lui Suhanov (Editura Litera, 2021) a fost distins cu “New York Public Library Young Lions Fiction Award”. I-au urmat romanele The Line (2010), Forty Rooms (2016) și O soție de poveste (The Charmed Wife (2021). În prezent locuiește în Washington, DC.