LiteraBlog Conversațiile necesare

Conversațiile necesare

În teorie, august e o lună în care nu se întâmplă nimic.
E spațiu de vacanță, de leneveală, de reinventare, de înghețată și de citit sub o umbrelă, la soare, eventual cu marea în fundal.

Noi credem, însă, în exercițiul conversației. Despre cărți, cu autori, în subsolul unei pagini, în prefața unei apariții, în siajul unui bestseller.
Verile sunt despre ce punem în bagaj, ce cărți luăm cu noi, unde ne ducem cu mintea, cum explorăm o poveste, cum pătrundem în interiorul ei, cum trăim acolo, cum ne bem cafeaua cu personajul principal, cum îi purtăm pantofii și îi ascultăm muzică.

Festivalul Internațional de Carte Litera (21 – 27 august, litera.ro) e despre liste de lectură și recomandări din partea unor cititori avizați, despre plăcerea întâlnirilor cu autorii și a schimbului de idei care se nasc în urma lor, despre un august în care e loc de povești, de reflecție, de ritual, de conversație.

Amitav Ghosh, Bono, Vex King, Sebastian Faulks, Samanta Schweblin, Virginia Hartman, Agatha Christie, Tracey Lien, Leonid Iuzefovici sunt autorii Litera care alcătuiesc un line-up editorial efervescent, consistent și necesar. Ei dau formă ficțională verii, îi construiesc suspans, soundtrack, perspectivă, intrigă, amprentă narativă, chipuri, voci, gesturi, stări. Sunt parte dintr-un mindset. Cel care transferă nevoia de poveste, de idee nouă, de aventură trăită între două coperte în piramida nevoilor esențiale ale minții.

Cu unii dintre ei vom sta de vorbă, alții vor fi doar subiectul unor conversații relevante despre cărți și rolul lor în verile, vacanțele și viețile noastre cu Laura Câlțea, Mihai Dinu, Adriana Mocca sau cu cititorii de pe TikTok. Fiecare experiență de lectură e transformată într-o discuție, fiecare listă de cărți vine la pachet cu o poveste, fiecare punct de vedere e parte dintr-un dialog cu ajutorul căruia vrem să construim un august al reîntâlnirii… cu noi înșine. Cei care citim de plăcere, cei pentru care povestea are gust de limonadă, de plimbare prin mintea altcuiva, de legături subtile între cărți, între paragrafe, între episoade, între pagini care ne transformă.

Programul Festivalului Internațional de Carte Litera

Conversația e SPF-ul acestui august. 
Ceva care ne apără de plafonare, de plictiseală, de derizoriu, de versiunea noastră naufragiată într-o mare de literatură.

Conversația creează orizont.
Probabil că dacă am vorbi mai mult despre cărțile pe care le citim, despre ce ne influențează și ne modulează percepția asupra lumii, am fi, cu toții, parte dintr-o societate mai bună, legată, între altele, de același fir narativ.

Conversația construiește comunitate. Ne salvează în feluri nebănuite, ne expune celor care vom fi după următoarea poveste. În august vorbim despre cărți. Vă așteptăm și pe voi.

Iată programul complet al Festivalului Internațional de Carte, ediția a III-a:

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.