LiteraBlog Cu Voce Tare, episodul 5: Nadine Vlădescu în dialog cu Vlad Eftenie, despre fotografie, stil și arhitectură

Cu Voce Tare, episodul 5: Nadine Vlădescu în dialog cu Vlad Eftenie, despre fotografie, stil și arhitectură

În episodul 5 al podcastului #CuVoceTare, Nadine Vlădescu l-a avut ca invitat pe Vlad Eftenie, fotograf, arhitect și lector la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”.

În acestă ediție, Nadine Vlădescu și invitatul său au vorbit despre arta de a privi, despre momentul observării în procesul fotografierii, despre importanța luminii în realizarea fotografiilor care l-au făcut celebru pe rețelele de socializare, cât și despre orașul București văzut prin prisma fotografiei.

„Foarte important în procesul fotografierii este momentul observării. Dincolo de fotografie – pentru că nu toată lumea face poze -, ca mod de viață pentru mine foarte important este să pot observa, să pot să văd ceea ce văd ceilalți. În timp ce privirea poate fi câteodată superficială, a vedea înseamnă a pătrunde dincolo de anumite straturi. În oraș, acolo unde mediul cotidian este aproape asemănător pentru toți, este ceva pe care îl vedem cu toții, este rutina cotidiană din care facem parte, lumea renunță să mai privească. De asta, în general, pozele pe care le realizez în oraș aduc cu sine acel factor de «Wow! Am trecut pe acolo și eu, dar nu am văzut asta!» Întocmai unui detectiv, degeaba ești într-un loc dacă nu afli ceea ce este relevant, dacă nu afli acel lucru special care poate să te conducă mai departe să-ți dea o cheie de citire. Între «a privi» și «a vedea» sigur că, tehnic vorbind, pot să nu fie diferențe, dar pentru mine contează foarte mult profunzimea modului în care trecem dincolo de ceea ce ni se pare că vedem.

Suntem învățați să credem anumite lucruri despre lumea dimprejur și ideile preconcepute nu mai trec dincolo de suprafață: te oprești și judeci. Zici: «Asta e urât!», «Asta nu mă interesează!» sau, din contră: «Ia să fac și eu ce fac toți ceilalți, ia să văd și eu cum e să fiu integrat și mă aglomerez în același loc de pe Calea Victoriei, unde e toată lumea, în loc să fiu în altă parte!»

Sunt foarte conștient că de calitatea privirii și de acuratețea ei depinde calitatea a ceea ce aflu și a ceea văd, câteodată mai mult decât ceilalți sau să văd ceea ce nu văd ceilalți. Și, cu siguranță, sunt alții care văd ceea ce nu văd eu. Se întâmplă să nu văd lucruri de foarte aproape și se întâmplă să văd lucruri la care alții nu s-ar fi gândit niciodată. Foarte important e modul în care privim, locul din care privim, modul în care reușim să declanșăm cuantic straturile orașului – pentru că ne plimbăm cu toții prin aceleași locuri și, cu toate astea, mereu se întâmplă ceva nou”, a spus Vlad Eftenie.

Vă invităm să urmăriți episodul integral pe Spotify, iTunes, Apple Podcast și Google Podcasts, dar și pe canalul de YouTube al Editurii Litera și pe Litera Blog.

Despre Vlad Eftenie

Lector Dr. Arh. Vlad Eftenie, membru al asociaţiilor profesionale OAR si RUR. Cercetare doctorală cu subiectul „Fotografia, instrument metodic de studiu în planul imaginii urbane”. Lector în cadrul departamentului Sinteza de Proiectare al UAUIM, titular al cursului teoretic „Fotografia ca instrument de studiu şi cunoastere în arhitectură”. Absolvent al UAUIM în 2003 şi al Masterului franco-român de Dezvoltare Urbană Integrată în 2005.

  • Autor şi co-autor al unor numeroase studii şi proiecte de arhitectură/urbanism în domeniile educaţiei, comercial, administrativ şi rezidential, in colectivul agenţiei de arhitectura Baumarc Proiect.
  • Autor al unor numeroase articole în reviste de specialitate având ca subiect arhitectura şi fotografia de arhitectură.
  • Autor/co-autor al unor numeroase expoziţii de fotografie urbană şi de arhitectură, atât în România (Bucureşti, Timişoara, Baia Mare, Negreşti-Oaş) cât şi în străinătate (Berlin, Lisabona, Toulouse, Padova, Dublin, Veneţia, Viena).
  • Reprezentant al României în cadrul EuroARTPhoto, expozitie cu participare internationala organizata de Ufficio Stampa sub patronajul Uniunii Europene, la Milano si Roma, 2014-2015.
  • Iniţiere şi susţinere a numeroase workshopuri şi ateliere de fotografie urbană/street/de arhitectură în Bucureşti, Cluj, Braşov, Botoşani, Constanţa.
  • Premiu în cadrul competiţiei internaţionale de fotografie urbană CBRE Urban Photographer of the Year, 2011.
  • Câştigător al secţiunii Open Low Light din cadrul Sony World Photography Awards, 2014.
  • Membru in echipa oficiala de fotografi ai Festivalului Enescu, editia 2015.
  • Colaborator al Radio Romania Cultural in cadrul rubricii „Orasul vorbeste”, din 2016
  • Inclus in galeria „Forbes Heroes” de catre publicatia Forbes Romania, 2016.

Îl puteți urmări pe site-ul oficial, pe Instagram și pe Facebook.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.