LiteraBlog Cum să alegi o carte de activități pentru fiecare grupă de vârstă

Cum să alegi o carte de activități pentru fiecare grupă de vârstă

Deși, adesea, cărțile de activități au trecute pe ele o grupă de vârstă recomandată, atunci când alegem o asemenea carte, trebuie să ținem seama de câteva criterii – legate nu doar de conținut, ci și de copilul pentru care o cumpărăm.

E bine să luăm în calcul interesele copilului, etapa de dezvoltare în care se află, capacitatea lui de înțelegere și asimilare a informațiilor, cât poate să stea de liniștit și de concentrat la masa de lucru, dacă s-a deprins să țină creionul în mână, să traseze o linie dreaptă, să decupeze și, mai târziu, abilitățile lui de vorbire și matematice. Acestor factori li se adaugă, eventual, interesul părintelui față de un anumit tip de pedagogie: Montessori, Waldorf, Reggio Emilia, STEM.

Oferta Editurii Litera este foarte bogată în acest domeniu. Mai mult, avem convingerea că pe site-ul nostru puteți găsi cărți de activități pentru orice copil, din orice grupă de vârstă. Sugestiile de mai jos nu sunt exhaustive, ci menite să vă ajute să navigați printre titlurile existente și să le selectați pe cele potrivite cu nevoile voastre.

Cărți de activități pentru categoria de vârstă 3+

La vârsta asta, copiii sunt mici exploratori. Le place să descopere zilnic lucruri noi, să facă multă mișcare, și rareori rămân mult într-un loc. Este o etapă în timpul căreia începem să le exersăm răbdarea și abilitatea de a se concentra mai mult la o activitate, deprinderi necesare și pentru grădiniță.

În funcție de interesele lor, puteți alege un titlu din colecția „Prima mea carte cu autocolante“, În spațiu sau Mașini. Ei vor trebui să dezlipească autocolantele și apoi să le poziționeze într-un „tablou” cu piese lipsă. Un mic text le va oferi și câteva informații și îi va stimula să pună întrebări.

Pentru că este foarte important să le dezvoltăm de la o vârstă fragedă interesul față de natură, în paralel cu plimbările și expedițiile pe afară, ne vine în ajutor un titlu din seria „Carte de activități Montessori“. Filozofia Montessori îi stimulează pe copii să devină autonomi și să stabilească o legătură strânsă cu natura. Cartea Animale din pădure îi va ajuta să învețe animalele și detalii despre ele, formele geometrice și culorile. Conține activități premergătoare scrierii, activități matematice, autocolante și modele de decupat.

Cărți de activități pentru categoria de vârstă 5+

La cinci ani, copilul intră deja în categoria preșcolarilor. Asta înseamnă că poate exersa numerele și începe primele exerciții de scriere. În prezent, liniuțele, punctele și cifrele se învață de la grupa mijlocie în sus.

La această vârstă, copilul începe să manifeste înclinații spre anumite subiecte și să absoarbă ca un burete orice informație nouă din domeniul lui de interes. Îi plac cărțile care îi stimulează atenția și concentrarea și se simte victorios atunci când rezolvă o sarcină nouă.

Pentru partea de exersat numere, vă recomandăm cărțile din seria „Mă pregătesc de școală“ – în particular, Numerele – și cartea de activități Montessori În grădină. Ambele conțin exerciții de identificare corectă și de scriere a numerelor și mulțimilor. În plus, cartea Montessori conține și recomandări de activități în natură, informații despre animale și plante și exerciții cu autocolante.

Pentru antrenarea atenției, vă recomandăm Jocuri și activități pentru preșcolari și seria „Citește și găsește!“ Ambele conțin jocuri de căutare și exerciții de identificat elemente similare sau diferite. În plus, cărțile Dinozauri și Animale sălbatice din seria „Citește și găsește!“ conțin o mulțime de informații interesante despre subiectul lor. Aceste cărți pot fi citite chiar și seara la culcare, mai ales că multe activități nu au nevoie decât de o privire ageră și de un degețel curios.

Cărți de activități pentru categoria de vârstă 7+

Un copil de șapte ani sau mai mare știe deja să scrie și să citească literele. Are noțiuni matematice de bază și poate face chiar și o adunare sau o scădere simplă. Este mult mai ușor să-i explicăm noțiuni științifice de bază și să facem diverse activități împreună cu el.

Pentru această vârstă, a marilor întrebări și explorări, vă recomandăm cărți cu activități mai complexe, de tip sudoku sau rebus, plus diferite tipuri de probleme intuitive sau cu rezolvare creativă. Cele mai bune cărți de acest tip sunt Activități pentru copii isteți. Inginerie, Antrenează-ți mintea! Activități superinteligente și Cățeluși și pisicuțe îndrăgite. Carte de activități. Sunt cărți care garantează copilului ore întregi de distracție și care îl ajută în același timp să înțeleagă anumite noțiuni științifice, să-și exerseze capacitatea de deducție, memorare și rezolvare de enigme și să simtă că învățarea poate fi și amuzantă!

Cărți de activități pentru categoria de vârstă 10+

De la vârsta aceasta începe să fie mai greu să atragem atenția unui copil cu o carte de activități, de aceea trebuie să fiți siguri că ceea ce îi oferiți conține o provocare suficient de complexă pentru el. O carte precum Descoperă matematica. Numere, calcule și raționamente îl va ajuta atât la școală, la rezolvarea problemelor, cât și în viața reală, căci contribuie la dezvoltarea gândirii analitice, raționale. Principiile matematice sunt prezentate într-o formă aplicată la lumea reală, pentru a contracara falsa idee că ”în viață n-o să-mi trebuiască niciodată așa ceva!” Printre probleme, teoreme și experimente, cartea prezintă și câteva personalități celebre din domeniul matematicii, căci copiii țin mai bine minte șirul lui Fibonacci sau diagrama Venn dacă află câte ceva despre viața lui Fibonacci (Leonardo din Pisa) și a lui John Venn.

Copiii diferă între ei și fiecare are propriul univers interior, unic și complex. Selecția generoasă de cărți de activități de la Editura Litera le oferă suficient material pentru a îmbogăți acest univers, de la vârste fragede până la gimnaziu. În portofoliul nostru există cărți de acest tip chiar și pentru vârsta adolescenței și a liceului – cărțile de colorat pentru adulți, menite să stimuleze latura creativă și înclinația pentru frumos a tinerilor.

DESPRE LAURA FRUNZĂ

Traducătoare, bloggeriță și specialistă în resurse umane, Laura Frunză a absolvit în 2003 Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, cu specializare în germană-engleză. Din 2004 a început să lucreze în domeniul resurselor umane, în care activează și acum, la o companie internațională.

A început să traducă în 2006, mai întâi cărți pentru copii, și, până în prezent, a tălmăcit peste 70 de titluri din diferite domenii: copii, young adult, ficțiune, parenting.

În paralel, Laura este blogger pe https://www.laurafrunza.com/ și scrie despre provocările vieții de părinte, pentru că are o fată de 12 ani și un băiat de 4 ani. În ultimii cinci ani, blogul a fost nominalizat anual în topul celor mai influente bloguri de parenting, conform unui studiu realizat de Revista Biz şi Zelist monitor. Este implicată în multe proiecte culturale, în special legate de cărți. Își dorește foarte mult ca, pe viitor, să nu mai existe niciun copil fără acces la cărți și fără măcar o carte a lui, personală. 

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.