LiteraBlog „Cum să-ți transformi viața“, o carte despre putere interioară și schimbare profundă

„Cum să-ți transformi viața“, o carte despre putere interioară și schimbare profundă

Eu sunt dovada vie că trezirile nu sunt experiențe mistice rezervate călugărilor, sfinților și poeților. Ele nu sunt doar pentru oamenii „spirituali“, ci pentru orice om care vrea să se schimbe, care nutrește dorința arzătoare de a se vindeca, de a înflori, de a străluci. Odată ce conștiența ta s-a trezit, totul este posibil!

Nicole LePera, psiholog și psihoterapeut, este creatoarea site-ului și fenomenului on-line theholisticpsychologist.com, care a adunat o comunitate impresionantă pe Instagram, în jurul conceptului ei inovator. Odată ce a constatat, în practica terapeutică zilnică, limitările abordărilor psihologice, psihiatrice și ale medicinei tradiționale, Nicole LePera a creat un sistem de vindecare holistic, bazat pe abordarea minte-corp-suflet ca un întreg ce trebuie tratat ca atare. Deși medicina alopată consideră corpul ca fiind separat de minte și spirit, iar psihologia și psihoterapia abordează mintea independent de corp și suflet, realitatea este că acestea trei se influențează unele pe altele, iar cel mai evident sector în care se vede această interdependență este cel al bolilor autoimune și dezvoltate pe sistem nervos.

Primul lucru de luat în considerare atunci când alegi să lucrezi la vindecarea ta interioară este că va trebui să faci o muncă zilnică, constantă, indiferent de cât este de greu și de câte ori îți vine să renunți.

Doar o practică regulată și o disciplină desăvârșită vor da rezultate pe termen lung. Un al doilea aspect asupra căruia atrage atenția autoarea este că acest proces nu este unul lin, suav și lipsit de provocări, ci un drum anevoios. Vindecarea nu se produce fără dificultate și suferință și este un proces imprevizibil. Confortul și cunoscutul sunt previzibile, de aceea un pas important în vindecare este să ți-o dorești atât de mult încât să fii dispus să treci și prin momente mai puțin plăcute, prin căderi și urcușuri, care te vor duce, într-un final, către o versiune mai echilibrată, mai conștientă și mai asumată a ta. Totul pleacă de la asumarea responsabilității față de propria viață și capacitatea de a ieși din cercul vicios al victimizării.

Cartea Cum să-ți transformi viața cuprinde trei părți. Prima parte prezintă abordarea terapiei holistice și oferă instrumente prin care cititorii pot deveni conștienți de propria persoană, de gândurile recurente pe care le au și care le influențează viața în fiecare zi și de traumele copilăriei care își pun amprenta asupra vieții adulte. Această secțiune a cărții este axată mai mult pe corpul fizic și pe felul cum dereglările de la acest nivel influențează progresele din plan mental și emoțional. Partea teoretică este presărată cu exemple concrete ale unor persoane care au urmat acest proces. Autoarea descrie într-un mod cald, familiar, cazurile practice, inclusiv exemplele din propria copilărie și viață, astfel încât cititorul se poate regăsi cu ușurință în experiențele altora.

Bestsellerul săptămânii pe Litera.ro: „Cum să-ți transformi viața” de Nicole LePera

La finalul fiecărui capitol, cititorii sunt invitați să facă o incursiune în trecut, prin amintirea unor evenimente, a unor trăiri și emoții puternice, să noteze acele aspecte și apoi să lucreze cu ele. Explicațiile sunt clare, simple și permit oricui ca, după ce citește capitolul respectiv, să poată realiza exercițiile, care consolidează informațiile și reprezintă încă un pas spre vindecare.

Cea de a doua parte abordează mintea și modul ei de funcționare, raportul între mintea conștientă și subconștient și cum legăturile cu principalele figuri din copilărie ne-au creat tiparele relaționale pe baza cărora acționăm și ca adulți. Sunt explicate pe înțelesul tuturor stilurile de atașament emoțional și modul în care acestea ne determină relațiile, felul în care primim și oferim iubirea. De asemenea, autoarea vorbește despre conceptul de „copil interior“ și influența sa asupra egoului, care ne dictează majoritatea acțiunilor. Sunt prezentate cele șapte arhetipuri ale copilului interior, precum și modul în care mecanismele de apărare pe care ni le-am creat în copilărie continuă să ne influențeze și în viața adultă.

Pe lângă exercițiile de la fiecare final de capitol, această parte cuprinde o serie de practici de vindecare pentru minte și corp, de la respirație, somn conștient, mișcare și mici jocuri vindecătoare.

Citește un fragment din volumul „Cum să-ți transformi viața” de Nicole LePera

Ultima parte a cărții merge și mai mult în profunzime și vorbește despre legăturile traumatice, care sunt cele mai evidente în relațiile de cuplu, dar se pot manifesta și în alte tipuri de relații. Nu putem fi mai conectați la ceilalți decât suntem la noi înșine, iar dependența de alte persoane pentru a supraviețui nu se încheie în copilărie. Legăturile traumatice sunt rezultatul unor dinamici relaționale cu rădăcini adânci în poveștile despre noi înșine create în copilărie și care se manifestă în relațiile de la vârsta adultă.

Autoarea descrie arhetipurile legăturilor traumatice, capcanele lor și cum putem identifica ce tip de legătură și-a pus amprenta asupra noastră. Tot în ultimul capitol se vorbește despre limite personale – cum le definim, de câte tipuri sunt și mai ales cum le menținem –, dar și despre „reparenting“, care reprezintă posibilitatea fiecăruia dintre noi de a deveni propriul părinte înțelept pe care nu l-a avut în copilărie. Este responsabilitatea noastră ca adulți să aflăm care sunt instrumentele necesare pentru a ne satisface nevoile. Când devenim propriii noștri părinți, ne identificăm nevoile fizice, emoționale și spirituale, apoi observăm modul condiționat în care am încercat să ni le satisfacem. Obiectivul procesului de „reparenting“ este să reducem vocea criticului interior și să adoptăm o atitudine bazată pe respect de sine și compasiune. Ultimele capitole ale cărții tratează maturitatea emoțională și interdependența, ca fiind condiții esențiale pentru viață și evoluție. Nu trăim singuri, ci în comunități, în colectivitate, iar calitatea relațiilor pe care le avem cu ceilalți ne determină calitatea vieții în general. Odată ce am integrat procesul de vindecare cu noi înșine, suntem pregătiți să aplicăm ceea ce am învățat în relațiile cu ceilalți, acesta fiind, de fapt, testul suprem al reușitei procesului și expresia gradului de maturitate la care am ajuns.

Principala calitate a cărții Cum să-ți transformi viața este autenticitatea. Nicole LePera nu ezită să prezinte în fața cititorilor cele mai intime și poate inconfortabile povești și secrete despre sine, parcursul anevoios pe care l-a avut, eșecurile și căderile pe care le-a suferit, dar care au adus-o cu fiecare pas mai aproape de vindecare.

Deși conține multe noțiuni de specialitate, cartea este scrisă pe înțelesul publicului larg, cu multă blândețe, cu o abordare caldă și apropiată, care oferă speranță și încredere oricui își dorește să se elibereze de traumele trecutului și să își rescrie viața într-un mod echilibrat, folosind practici și exerciții zilnice, ușor de înțeles și aplicat.

DESPRE IOANA MARINESCU

Ioana are 41 de ani, reușește să îmbine perfect rolul de mamă cu cel de femeie și se află în permanență în căutarea de forme prin care să își exprime creativitatea.

La bază este om de comunicare și PR, a lucrat în corporație până când a simțit că nu se mai regăsește în lumea rigidă de acolo, iar în 2012 a luat drumul florilor și a devenit designer floral acreditat.

Cuvintele scrise au reprezentat dintotdeauna o formă naturală de exprimare pentru Ioana, așa că în 2015 a luat ființă blogul său, cunoscut atunci drept pisicapesarma.ro.  În paralel, a lucrat ca și creator de conținut independent.

Între timp, viața sa personală a suferit schimbări majore, care s-au reflectat pe toate celelalte paliere. Astfel, în 2020, blogul a devenit ioanamarinescusima.ro, iar ea s-a acreditat ca și consilier de dezvoltare personală și a urmat cursuri de coaching și multiple terapii alternative.

„Cuvinte pe care să nu le spui niciodată copilului tău“, o carte de „urgență“, dar și de citit din scoarță-n scoarță

Toate aceste skill-uri deprinse în urma cursurilor, reușește să le folosească  în practica de zi cu zi, dar și în practica alături de clienții pe care îi ajută să își regăsească puterea interioară și bucuria de a trăi. Preferă să aplice fie metodele clasice de consiliere, fie metoda proprie, care îmbină consilierea și coachingul cu designul floral și semnificația florilor.

În prezent, împletește activitățile de coaching și dezvoltare personală cu cele de scris și predat, pentru că susține și cursuri de scriere creativă pentru copii, dar și ateliere florale pentru copii și adulți.

Ioana consideră că fiecare zi este un dar, față de care “avem datoria”, cel puțin raportându-ne la noi înșine, să ne bucurăm, așa cum și după orice furtună apare soarele și din orice experiență avem ce învăța pentru a deveni mai buni și mai împăcați cu noi.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.