LiteraBlog Descoperă temele esențiale ale neuroștiinței și psihologiei

Descoperă temele esențiale ale neuroștiinței și psihologiei

De-a lungul secolelor, multe dintre caracteristicile care au definit ființa umană, precum rațiunea, empatia, limbajul, morala sau capacitatea de a învăța, au fost dezbătute de diferite interpretări și școli de gândire. Toate erau întrebări pentru care părea imposibil să ai o bază solidă pe care să construiești o cunoaștere obiectivă, deoarece în cele din urmă se refereau la o entitate intangibilă, fie suflet, fie intelect sau spirit.

Totuși, această situație a suferit o schimbare dramatică în ultimul secol, în special în ultimii ani. Progresele tot mai importante în domeniul neuroștiinței și psihologiei oferă răspunsuri unor întrebări până de curând rezervate speculațiilor, ceea ce ne permite să înțelegem științific mecanismele ce explică modul în care mintea noastră funcționează. O cunoaștere fascinantă și revoluționară care ne oferă o bază din ce în ce mai solidă cu care să răspundem la o întrebare esențială: cine suntem?

„Creierul este un organ complex, cu o putere de calcul mare, care ne construiește experiența senzorială, ne reglează gândurile și emoțiile și ne controlează acțiunile.“ Eric Kandel, câștigător al Premiului Nobel pentru medicină

„Nu există știință mai importantă pentru om ca studiul propriului creier. Punctul nostru de vedere asupra întregului univers depinde de el.“ Francis Crick, descoperitor al ADN-ului și câștigător al Premiului Nobel pentru medicină

„Cunoașterea creierului echivalează cu analizarea cauzei materiale a gândirii și voinței, cu surprinderea istoriei intime a vieții în duelul său perpetuu cu energiile exterioare.“ Santiago Ramón y Cajal, neurolog, câștigător al Premiului Nobel pentru medicină

Phineas Gage, cazul care a schimbat totul

În vara anului 1848 a avut loc un episod care a revoluționat înțelegerea minții noastre. Phineas Gage, un tânăr angajat al companiei feroviare Rutland & Burlington, a suferit un accident neașteptat în timpul muncii: când au încercat să dinamiteze niște roci, o tijă de metal i-a străpuns craniul de la obrazul stâng până la frunte. Spre surprinderea tuturor colegilor săi, tânărul Phineas s-a ridicat ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, păstrându-și intacte toate facultățile mintale. Sau așa părea. În zilele următoare, Phineas, altădată responsabil, amabil și politicos, a început să se comporte într-o manieră nepoliticoasă, agresivă și lipsită de respect față de ceilalți. Ca și cum ar fi devenit o altă persoană. Cazul său trist a fost o dovadă incontestabilă că abilitățile, caracterul și comportamentul nostru nu depind de o substanță spirituală misterioasă, ci că își au sursa în creierul nostru. Astăzi știm că motivul schimbării bruște a lui Phineas Gage a fost vătămarea lobului său frontal.

Descoperă ultimele progrese în psihologie și neuroștiință

Pentru prima dată, o colecție completă care cuprinde temele esențiale ale neuroștiinței și psihologiei, prezentate într-o formă riguroasă și informativă. Un proiect editorial ambițios care te ajută să descoperi secretele sinelui nostru. Iată câteva din primele volume:

O colecție creată de o echipă multidisciplinară din dorința de a reuni rigoarea științifică și informațiile accesibile:

• Cercetători și oameni de știință afiliați unor centre de cercetare prestigioase, precum Instituto Ramón y Cajal,
CGR (Centre of Genomic Regulation), NAS (National Academy of Sciences), Federation of European Neuroscience Societies sau Harvard Medical School. Coordonate de profesorul universitar Tomás Ortiz Alonso.

Până pe 7 martie ai o ofertă specială de abonare, cu reducere, transport gratuit și cadouri:

🎁 Kit cadou: stilou cu peniță și carnet

🎁 Abonament pe o durată de 3 luni, la Voxa.ro, cea mai mare bibliotecă de audiobooks din România, la volumul 20

Abonează-te acum la colecția 𝐃𝐞𝐬𝐜𝐨𝐩𝐞𝐫𝐚̆ 𝐧𝐞𝐮𝐫𝐨𝐬̦𝐭𝐢𝐢𝐧𝐭̦𝐚 și prinde oferta de abonament cu preț special: plătești doar 49.98 lei / prima lună

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.