Dezbatere despre ficțiune și autenticitate: „Lizoanca la 11 ani”, de Doina Ruști I Cărturești la Muzeu – Chișinău
Doina Ruști este invitată la Chișinău, în perioada 30 octombrie – 2 noiembrie, pentru a lua parte la câteva evenimente în cadrul Campaniei naționale „Cartea deschisă”, inițiată de Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova, cu prilejul instituirii Zilei Naționale a Lecturii (14 februarie a.c.).
Printre altele, Doina Ruști va participa la o Discuție despre ficțiune și autenticitate, alături de doi bine cunoscuți scriitori din Chișinău: Iulian Ciocan, prozator și jurnalist, și Maria Şleahtiţchi, scriitoare, prof. univ. Evenimentul, susținut de Editura Litera, va avea loc în seara de 1 noiembrie, ora 18:30, la Librăria Cărturești la Muzeu – Chișinău.
De asemenea, Doina Ruști va participa alături de Val Butnaru la Turneul scriitorilor în Cluburile de lectură din Republica Moldova – activități ce fac parte din Proiectul cultural „Lecturi vii: cititori și scriitori”, acțiuni coordonate de Ministerul Culturii și de Ministerul Educației și Cercetării, de Guvernul României și cu sprijinul Muzeului Național al Literaturii Române, Chișinău. Printre altele, va avea o întâlnire cu studenții de la AMTAP și cu elevii Liceului Ion Creangă, autorii unui book-trailer al romanului Paturi oculte.
Romanul Lizoanca la 11 ani a apărut în anul 2009. A fost recompensat cu Premiul Academiei Române și s-a tradus în 7 limbi. Recenta ediție a apărut la Editura Litera, în seria de autor 2023, cu un bogat aparat critic și cu o prefață semnată de Pompilia Chifu.
DESPRE VOLUM
Un roman tradus în italiană, spaniolă, germană, engleză, macedoneană, sârbă, maghiară. Povestea pornește de la cazul real al unui copil acuzat că a îmbolnăvit un sat întreg.
O vară, un sat lângă București și Lizoanca. Independentă și ursuză, devenită peste noapte inamicul public principal, Lizoanca răscolește secretele micii comunități. Vârsta de 11 ani devine o matrice epică. Fiecare are o poveste legată de această vârstă. Pe măsură ce conflictul evoluează, ies la iveală secrete vechi și sordide, traume legate dramatic de timpul prezent, părți ale unei istorii pe care Lizoanca o ilustrează.
„Lizoanca la 11 ani e o experiență narativă intensă, șocantă și insolită, pe care doar o prozatoare înzestrată cu vână epică și forță interioară o putea oferi.“ Paul Cernat
DESPRE DOINA RUȘTI
Doina Ruști, prozatoare pe care Norman Manea o consideră de „mare talent”, iar Nicolae Breban „de primă mărime în literatura de azi”, a scris 10 romane și peste 150 de povestiri. Este autoarea trilogiei fanariote, compuse din romanele Homeric (2019), Mâța Vinerii (2017) și Manuscrisul fanariot (2015), dar mai ales a romanelor cu miză socială puternică: Fantoma din moară (2008) și Lizoanca la 11 ani (2009). A mai publicat Zogru (2006), Cămașa în carouri (2010), Logodnica (2017), Omulețul roșu (2010) ș.a Cel mai recent roman al său este Paturi oculte, urmat de două volume de povestiri: Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot (2022) și Depravatul din Gorgani (2023).
Scrierile sale au fost recompensate cu premii importante, printre care se numără și Premiul Academiei Române (2009), iar peste 40 de titluri din opera sa au fost traduse în 15 limbi.