LiteraBlog Dosar de autor: Holly Webb, preaiubita autoare de cărți pentru copii

Dosar de autor: Holly Webb, preaiubita autoare de cărți pentru copii

Îndrăgită autoare de cărți pentru copii, Holly Webb s-a născut în 1976 la Londra și toată viața ei a avut animale de companie. În copilărie a deținut, pe rând, un șoricel de culoarea ciocolatei pe nume Truffle, un terrier țâfnos numit Alice, ba chiar și nouă gerbili, iar acum are trei pisici pe care le cheamă Milly, Poppy și Star.

Deși în copilărie și-a dorit să devină arheolog, pentru că era îndrăgostită de mitologia greacă, Holly a descoperit, după ce a vizitat un sit arheologic, că a săpa după artefacte înseamnă să te uzi, să te murdărești și să studiezi tot felul de chestii științifice care pe ea nu o atrăgeau. Apoi și-a dorit să fie bibliotecară, fiindcă-și imagina că bibliotecarii nu fac decât să citească toată ziua. Însă, la 11 ani, a descoperit o greșeală pe coperta din spate a unei cărți, și atunci a aflat că există meseria de redactor – și a fost sigură că asta-și dorește să facă!

La 15 ani s-a dus să lucreze la Scholastic Childrens Books, o editură din Marea Britanie care publică în principal cărți educaționale și școlare pentru copii. Munca pe care o făcea nu era plătită, ci se aduna în CV-ul ei ca experiență, însă Holly afirmă că mai mult făcea fotocopii decât să citească manuscrise. Însă, după ce a terminat facultatea, s-a angajat la editură ca redactor, adică a ajuns să stea și să citească toată ziua cărți, să colaboreze cu scriitori și să bea multă cafea. Era jobul ideal pentru ea!

I-a plăcut foarte mult să fie redactor și așa a ajuns să scrie prima ei carte. Redactorilor li se întâmplă adesea să furnizeze idei scriitorilor. Lui Holly i s-a lipit de suflet o astfel de idee, despre trei surori gemene, și a continuat s-o elaboreze până a transformat-o în Becky’s Terrible Term, o carte despre trei surori identice ca înfățișare, dar cu personalități diferite.

Holly povestește că a scris cartea în timpul drumurilor cu trenul de la Reading, orașul în care locuiește, până la Londra, unde se afla sediul editurii. Stătea adeseori pe jos în trenul aglomerat și scria în caietul ei mare cu spirală. Când, în sfârșit, și-a făcut curaj să le arate textul colegilor de la editură, aceștia au încurajat-o să continue. Și astfel, la 28 de ani, Holly Webb și-a publicat prima carte.

De când a început să lucreze de acasă, obiceiurile de scris i s-au schimbat. Nu mai scrie pe jos în trenuri, ci într-o cameră micuță pe care și-a amenajat-o în spatele garajului, unde nu-i încap decât un fotoliu mare și o mulțime de rafturi pline cu cărți.

Holly a renunțat la munca de redactor când a născut primul copil, și a continuat să lucreze de acasă ca tehnoredactor și scriitor. În cele din urmă, a devenit pur și simplu scriitoare „cu normă întreagă“, și în prezent se laudă cu un număr impresionant de cărți scrise de ea – 137 – și cu trei copii, dintre care doi gemeni.

Întrebată de unde-și ia ideile, a spus că uneori se inspiră din viața reală, alteori din articole pe care le citește în ziare, din sugestiile primite de la editură sau chiar din tot felul de lucruri care i se întâmplă. A scris, de pildă, trei cărți despre aventurile prin care au trecut propriile ei pisici!

În afară de cărțile cu animăluțe, Holly Webb a mai scris câteva cărți, tot de ficțiune, în care abordează teme precum ecologia, sustenabilitatea și responsabilitatea socială (Secretul Mayei, Râul lui Izzy, Grădina lui Poppy, Visul lui Emily), o serie despre o fetiță detectiv din epoca victoriană (Maisie Hitchins), o continuare la Grădina secretă (faimoasa carte a lui Frances Hodgson Burnett), seria Animăluțe magice, seria Tripletelor și, cel mai recent, o carte de ficțiune istorică despre copiii evacuați ai Londrei din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, The Runaways.

Spre deosebire de alți autori, care spun că își iubesc toate cărțile la fel, Holly Webb a declarat că întotdeauna cartea pe care o iubește cel mai mult este cea pe care o scrie. Adăugând însă că pentru prima ei carte cu animăluțe, Lost in the Snow, va avea mereu un loc special în inima ei, fiindcă se inspiră din poveștile pe care și le imaginau ea și mama ei, în copilărie, despre pisica lor, Rosie, care apăruse pe neașteptate în biroul tatălui ei cu puțin timp înainte să se nască Holly.

Despre Laura Frunză

Traducător, blogger și om de Resurse Umane, Laura Frunză a absolvit Facultatea de Litere cu specializare pe Germana-Engleză în 2003. Din 2004 a început să lucreze în Resurse Umane, unde activează și acum, la o companie internațională.

A început să traducă în 2006 cărți pentru copii și, până în prezent, numără peste 70 de cărți traduse din diferite domenii: copii, Young Adult, ficțiune, parenting.

Printre titlurile traduse pentru editura Litera se numără seria Aripi (vol 1-3) de Aprylinne Pike, seria Tânărul Sherlock Holmes (vol 2-3) de Andrew Lane, două cărți de Agatha Christie (Cu cărțile pe față și Petrecerea de Halloween), O zi din șapte de Lauren Oliver, Plante medicinale de Rosemary Gladstar, Cum să crești un copil extraordinar cu Metoda Montessori de Tim Seldin, două cărți de Holly Webb (Timmy, un cățel în încurcătură și Catkin, pisicuța pierdută), Mă iubesc așa cum sunt de Jessica Sanders, Povești muzicale: Anotimpurile și Spărgătorul de nuci și o mulțime de alte cărți ilustrate pentru cei mici.

În paralel, Laura este blogger la https://www.laurafrunza.com/ și scrie despre provocările vieții de părinte de copil mare și mic, având o fată de 12 ani și un băiat de 4 ani. Pe blogul ei a adunat nenumărate articole personale despre ea şi copiii ei, recomandări de lecturi şi filme pentru copii și adulți, idei de petrecere a timpului liber, recomandări de produse pentru gospodărie, uz personal, servicii pentru întreaga familie, idei de lucru manual pentru acasă/şcoală şi în aer liber, impresii din călătorii, reţete culinare şi multe alte informaţii utile din diverse domenii. Blogul Laurei încurajează responsabilitatea socială, sustenabilitatea, petrecerea timpului în aer liber, cititul, păstrarea tradițiilor, gătitul acasă, călătoritul în România.

În ultimii cinci ani, blogul a fost nominalizat anual în topul celor mai influente bloguri de parenting, studiu făcut de Revista Biz şi Zelist monitor. În 2019 și 2020, a avut proiecte nominalizate la Webstock, la categoria Best Social Good campaign.

Timp de doi ani a scris articole despre tradiții, obiceiuri și nunți deosebite la o revistă de Mirese. În paralel, a făcut recenzii de cărți pentru diferite site-uri și bloguri de edituri. Este o mare iubitoare a târgurilor anuale de carte din București și la toate edițiile Bookfest și Gaudeamus poate fi văzută interacționând cu autorii, editorii, librarii și alți oameni din industrie, moderând lansări de carte și dezbateri sau găzduind ateliere creative sau de lectură pentru copii.

Este implicată în multe proiecte culturale, în special legate de cărți. A scris împreună cu alte mame din zona de bloggeri și influenceri o carte în beneficiul Asociației Prematurilor: Gloria și Unicornul Magic. A publicat o carte de do it yourself, intitulată Brâie de inspirație folclorică. A jurizat concursuri literare: doi ani la rând a fost în juriul de bloggeri pentru premiul Augustin Frățilă pentru cel mai bun roman românesc, iar în 2019 a jurizat concursul literar Legendele Vrancei, organizat de Consiliul Județean Vrancea.

În aparițiile televizate, poate fi văzută adesea vorbind despre importanța lecturii în rândul copiilor. Este implicată în diverse proiecte caritabile de donat cărți bibliotecilor și copiilor din medii defavorizate. Își dorește foarte mult ca, pe viitor, să nu mai existe niciun copil fără acces la cărți și fără măcar o carte a lui, personală. 

Despre Holly Webb

Holly Webb era editor de carte pentru copii când și-a publicat primele cărți la editura la care lucra. De atunci, a scris peste o sută de cărți pentru copii. În prezent, Holly locuiește în Berkshire cu soțul și cei trei fii ai ei. De fiecare dată când încearcă să scrie la laptop, pisicile sale își găsesc mereu de lucru pe lângă ea.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.