LiteraBlog Festivalul de Carte pentru Copii: program ziua a III-a

Festivalul de Carte pentru Copii: program ziua a III-a

În perioada 9-13 martie 2022, Editura Litera organizează Festivalul de Carte pentru Copii, eveniment online ce își propune să-i inspire pe cei mici și să le cultive dragostea pentru lectură, prin interviuri cu autori și ilustratori, dezbateri pe teme din universul copilăriei, momente de lectură, reduceri și un atlas superb drept cadou.

A început prima ediție a Festivalului Carte pentru Copii pe Litera.ro

Pe parcursul celor cinci zile de eveniment, v-am pregătit un program bogat și diversificat pentru copii, familii, pentru profesioniști ai educației și, în general, pentru toți iubitorii de carte.

Evenimente în avanpremieră, LIVE pe pagina de Facebook a Editurii Litera:

Pe pagina de Facebook a Editurii Litera vă dau întâlnire cei mai îndrăgiți scriitori de cărți pentru copii și adolescenți precum: Elena Favilli (Povești de seară pentru fete rebele), Martin Widmark (Nelly Rapp, Maia și Alex, detectivi de succes), Ben Brooks (Povești pentru băieți care au curajul să fie altfel), Beth Turley (Dacă aceasta ar fi o poveste, Orașul cu nume de copac), Ganit și Adir Levy (Ce va face Danny?), Ruth Wielockx (Leti și Luca), T.A. Barron (Merlin), dar și personalități ale științei, politicii și culturii românești – istoricul Adrian Majuru, ambasadorul Viorel Isticioaia-Budura, astronomul Adrian Șonka și Ovidiu Raețchi, specialist în politică externă.

În plus, pe Litera.ro cititorii pot găsi la reducere atât cărțile autorilor invitați, cât și alte titluri din oferta editorială, ce vor beneficia de reduceri de până la 80% și un cadou în valoare de 59,90 lei: Atlasul minunilor lumii. Cele mai spectaculoase monumente,de Daniela Celli, la comenzi de peste 169 lei.

ZIUA III: Calendarul evenimentelor ce vor avea loc vineri, 11 martie 2022

Cea de-a treia zi de festival este deschisă de T.A. Barron, autorul celebrei serii Merlin. Îl puteți urmări de la ora 10:00, în dialog cu Andrei Ciobanu

Un dialog fascinant! Natura distorsionantă a fanteziei și orice poveste care vorbește despre fantezie și magie conferă importanță puterii de a alege, iar narațiunile cu eroi și vrăjitori în formare ne pot învăța curajul, speranța și compasiunea. 

T.A. Barron declară în acest interviu: „Eu sunt mereu atras de eroii tineri pentru că nu sunt formați. Li se poate întâmpla absolut orice, dar nu știi. Nici ei nu știu, nici noi nu știm. Și vezi partea cea mai palpitantă a călătoriei lor. Cum au ajuns în punctul în care sunt? Ce li s-a întâmplat? Care au fost visurile lor, cele mai sincere speranțe? Care au fost cele mai întunecate temeri, ce i-a speriat cel mai mult? Cum le-au depășit? Ce li s-a întâmplat între timp? În cazul tânărului Merlin, acel băiat abia supraviețuiește acelei dimineți pe plajă, acelei linii de coastă ciudate. I se întâmplă multe pe plajă, lucruri înspăimântătoare. Dar el trebuie să învețe mult ca să devină acel vrăjitor măreț. Eu știam că trebuie să îl trec pe acel băiat prin aventuri, prin experiențe fabuloase, palpitante, cu personaje bizare, risc enorm, pericole.”

T. A . Barron a crescut în Colorado. În tinerețe a călătorit un timp prin lume, visând să devină scriitor, dar nu a reușit să convingă pe nimeni să-i publice primul roman. Apoi a devenit un om de afaceri de succes, dar, la un moment dat, s-a hotărât să-și încerce din nou talentul. În 1989 și-a surprins partenerii mutându-se înapoi în Colorado și dedicându-se scrisului. De atunci a publicat peste douăzeci de volume de proză; multe dintre romanele lui au devenit bestselleruri internaționale. A câștigat Premiul Nautilus (pentru cărțile despre natură) și mai multe distincții din partea American Library Association și International Reading Association.

De la ora 13:00, actrița Monica Davidescu și Gabriela Bărbulescu discută despre cum să facem lectura atractivă pentru copii în era digitală.

Când un psiholog școlar – Gabriela Bărbulescu – întâlnește un actor – Monica Davidescu -, astrele se așează cuminți și rezultă un dialog cald, creativ și plin de informații cu adevărat utile despre cum să facem lectura mai atractivă pentru copii. 

Da, e posibil ca cititul să devină mai interesant pentru copilul tău decât jocul video la modă. Cum? Vei afla din dialogul celor două invitate și din cartea recomandată de ele – Manualul lecturii cu voce tare, de Jim Trelease. La finalul discuției, nu rata povestea Hoaței de ecrane, citită de Monica Davidescu. Dacă ești părinte (dar nu numai), o să simți ca ai găsit un aliat în personajul principal, Șterpelina, care oferă o variantă foarte simplă pentru a-i face pe cei mici să uite măcar puțin de ecrane.

Încheiem cea de-a treia zi de festival alături de Ovidiu Raețchi, care ne vorbește despre politică pe înțelesul copiilor, live, de la ora 16:00

Un eveniment inedit ce vine în ajutorul părinților! Domnul Ovidiu Raețchi, scriitor, istoric și diplomat, explică pe înțelesul celor mici cum funcționează societatea, cum se împarte produsul social general, de ce unii oameni au mai mult, iar alții mai puțin și cum cei care beneficiază de mai puțin pot să obțină mai mult.

Învățăm împreună despre cum este împărțită puterea în stat, despre dreptate, despre războaie drepte și nedrepte. O lecție frumoasă și utilă pentru cei mici pentru a înțelege contextul politic, social și istoric în care trăim!

Ovidiu Raețchi este scriitor specializat în Orientul Mijlociu. Doctorand în istorie cu o teză despre procesul de pace dintre Israel și Egipt (1979) și doctorand în științe politice cu o cercetare care urmărește evoluția Frăției Musulmane din 1928 până astăzi, Ovidiu Raețchi are un master în cultura arabă și un altul în civilizația ebraică. Licențiat în științe politice, Raețchi a urmat studii postuniversitare de securitate la București și Garmisch‑Partenkirchen.

A publicat cinci volume de eseuri și istoria civilizației: EsTeistica; Din Agora; Scurt tratat despre iubire; Soldatul Putin și Filosoful Dughin: Civilizația rusă în fața unei noi erori imperialiste; Avangarda Califatului: O istorie intelectuala a jihadismului. Raețchi se află la al doilea mandat în Camera Deputaților, în primul fiind ales în Diaspora, în colegiul Orientul Mijlociu-Africa, de comunitățile din Israel și țările arabe. În această calitate a avut întâlniri oficiale la Ierusalim, Amman, Beirut, Washington ș.a.

Împreună cu Asociația MagiCAMP suntem alături de copiii refugiați din Ucraina prin donații de cărți de colorat și articole de papetărie pentru activități de bricolat, pentru a reda măcar puțin din normalitatea copilăriei.  #citimpentrupace

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.