LiteraBlog Festivalul Internațional de Carte: program ziua II

Festivalul Internațional de Carte: program ziua II

În perioada 28 iulie – 1 august 2021, Editura Litera organizează Festivalul Internațional de Carte. Din Melbourne, New York sau Roma până la București, vă dăm întâlnire, în premieră, cu autori ai bestsellerurilor internaționale publicate la Editura Litera: Gina Wilkinson, Ottessa Moshfegh, Sandro Veronesi, David Nicholls, Jeanine Cummins, Rumaan Alam, Maylis de Kerangal, Thomas Erikson, Andri Snær Magnason, Samanta Schweblin, Ashley Audrain ș.a. 

Timp de 5 zile, vă așteptăm să urmăriți LIVE pe paginia de Facebook a Editurii Litera, evenimente editorial, dezbateri, întâlniri, lansări de carte și interviuri online cu cei mai în vogă scriitori ai momentului.

ZIUA II: Calendarul evenimentelor ce vor avea loc joi, 29 iulie 2021

Scriitorul islandez  Andri Snær Magnason deschide ziua II a Festivalului Internațional de Carte, într-un dialog cu Alida Mocanu despre volumul Despre timp și apă

Dacă previziunile oamenilor de ştiinţă cu privire la viitorul oceanelor, al atmosferei, al sistemelor climatice, al gheţarilor şi al ecosistemelor din zona litorală se vor dovedi corecte, atunci va trebui să ne întrebăm ce cuvinte ar putea cuprinde aceste probleme de o asemenea amploare? Prin prisma cărei ideologii ar putea fi abordate? Cum să ne stăvilim aceste dorinţe, consumerismul şi materialismul care ameninţă să copleşească biosistemele fundamentale ale planetei?

Secolul XXI va fi martorul unor schimbări fundamentale în natura apei de pe planeta noastră. Gheţarii se vor topi. Nivelul oceanului planetar va creşte. Temperatura la nivel global va creşte, ceea ce va aduce secete şi inundaţii. Aciditatea oceanelor va atinge un nivel fără precedent în cincizeci de milioane de ani. Toate acestea în timpul vieţii unei persoane care se naşte acum şi va ajunge la nouăzeci de ani.

Schimbări care se petreceau într-o sută de mii de ani se desfăşoară acum într-un secol. O asemenea viteză ţine de domeniul mitologiei; influenţează toată viaţa de pe Pământ, rădăcinile a tot ce gândim, alegem, producem şi credem. Are un impact asupra tuturor celor pe care îi cunoaştem şi îi iubim.

De la ora 13:00, vă dă întâlnire online scriitorul Igor Bergler, care va discuta cu jurnalistul Dan Manolache despre noua sa carte, Minciuna lui Michelangelo. Catedrala în flăcări, în curs de apariție la Editura Litera

Asasinarea mai multor cardinali la Roma stârnește panică în Cetatea Eternă. Vaticanul e deja ros de scandaluri nesfârșite de corupție și pedofilie, iar creștinismul pierde adepți într-un ritm îngrijorător.

În spatele acestor execuții ritualice, complicate de uciderea altor cardinali în Mexic, se află o conspirație terifiantă și un secret devastator pentru Biserică, ascuns într-un document descoperit de Michelangelo Buonarroti, cu cinci sute de ani în urmă.

Contra-cronometru, cu o presiune uriașă asupra lor, serviciile secrete italiene sunt puse în fața unui puzzle de informații care trimit la profesorul Charles Baker, aflat în vizită la Palmanova, la rudele sale recent descoperite din familia nobiliară Visconti. Profesorul american și Columbus Clay – detectivul care nu uită niciodată nimic – sunt prinși în mrejele celei mai mari conspirații din istorie, țesută de-a lungul a două milenii de Biserică.

Secretul lui Michelangelo are un potențial atât de exploziv, încât simpla lui dezvăluire ar putea transforma întreaga creștinătate în scrum.

De la ora 16:00, vă invităm să urmăriți un dialog cu Doina Ruști, Cristina Bogdan, Mihai Ene și Radu Aldulescu despre concursul de debut literar „Primul roman

În perioada 17 iunie – 13 septembrie 2021, Editura Litera în parteneriat cu Idea::Bank lansează concursul de debut literar intitulat „Primul roman”. Un scriitor talentat, aflat la început de drum, va avea ocazia ca manuscrisul său să fie citit de prestigioși scriitori români și critici literari, precum: Doina Ruști, Radu Aldulescu, Cristina Bogdan, Mihai Ene.

Volumul desemnat câștigător va fi publicat în colecția „Biblioteca de proză contemporană”, coordonată chiar de Doina Ruști, iar autorul va fi recompensat cu marele premiu, în valoare de 10.000 de lei, oferit de Idea::Bank. Câștigătorii locurilor doi și trei vor primi vouchere în baza cărora să își achiziționeze cărți de pe Litera.ro, iar manuscrisele lor vor fi de asemenea publicate.

PERIOADĂ DE DESFĂȘURARE:

Concursul se va desfășura în perioada 17 iunie – 13 septembrie 2021 și include patru etape.

  • Etapa 1: 17 iunie – 19 iulie  – ÎNSCRIERE
  • Etapa 2: 21 iulie – 23 august –  JURIZARE
  • Etapa 3: 25 august – ANUNȚAREA CÂȘTIGĂTORILOR
  • Etapa 4:  13 septembrie – FESTIVITATE DE PREMIERE

Mai multe detalii despre acest concurs aici!

De la ora 18:00, scriitoarea Ashley Audrain discută cu Nadine Vlădescu despre bestsellerul Îndoiala

Blythe Connor este hotărâtă să fie o mamă bună și iubitoare pentru fiica ei, Violet, o mamă așa cum ea nu a avut niciodată. Dar încă din primele luni, haotice și istovitoare, de după naștere, Blythe nu reușește să găsească acea legătură specială pe care visase să o aibă cu fiica ei.

Cu timpul, devine tot mai convinsă că e ceva în neregulă cu Violet. Sau să fie totul doar în mintea lui Blythe? Soțul ei, Fox, îi spune că exagerează. Și, cu cât Fox îi respinge mai mult temerile, cu atât Blythe se îndoiește mai mult de propria luciditate.

Ani mai târziu, când devine mamă pentru a doua oară, Blythe cunoaște în sfârșit, alături de băiețelul lor Sam, legătura profundă, unică dintre o mamă și copilul ei. Până și Violet pare să-și iubească frățiorul. Dar, în momentul când viața, așa cum o știau până atunci, se schimbă iremediabil de la o clipă la alta, criza devastatoare o silește pe Blythe să înfrunte adevărul.

Cea de-a doua zi a Festivalului internațuonal de carte se încheie cu scriitorul David Nicholls, autorul bestsellerelor Dulce tristețe, O zi și Noi care va discuta, de la ora 20:00, despre romanele și ecranizările sale celebre cu Marius Chivu

Despre O zi

15 iulie 1988. Chiar după absolvirea facultății, Emma și Dexter trăiesc o noapte de dragoste, urmând ca a doua zi fiecare să pornească pe propriul drum.

Între fata nesigură pe propriile calități, dar care visează să schimbe lumea, și tânărul playboy provenit dintr-o familie înstărită, vanitos și fermecător se înfiripă astfel o prietenie de două decenii, descrisă prin intermediul unor frânturi de viață petrecute în aceeași zi de 15 iulie.

Undeva pe parcursul acestei călătorii îndelungate, în care speranțele se împletesc cu oportunitățile ratate, zâmbetele cu lacrimile, certurile cu împăcările, Emma și Dexter își dau seama că tot ce căutaseră întreaga viață se aflase chiar înaintea lor încă de la început.

Despre Dulce tristețe

Acum: Aflat în pragul căsătoriei, Charlie Lewis, în vârstă de treizeci și opt de ani, primește invitația la un eveniment care îl va reconecta cu un trecut aproape uitat.

Atunci: Charlie Lewis, șaisprezece ani, este genul de băiat pe care nu ți-l mai amintești din fotografia de absolvire. La examene, nu reușește să ia note de trecere. Acasă, are grijă de tatăl său deprimat – când, cu siguranță, ar trebui să fie invers. Dar în viața lui apare Fran Fisher și totul ia o întorsătură neașteptată. Pentru a-și petrece timpul cu Fran, Charlie trebuie să-și asume o provocare ce pare să-i depășească total posibilitățile: să se integreze într-un nou grup de prieteni, să se familiarizeze cu teatrul lui Shakespeare și să devină actor.

Tulburătoare, amuzantă, fermecătoare, devastatoare, Dulce tristețe este o tragicomedie despre drumul plin de obstacole către maturitate, o poveste încântătoare și plină de haz despre emoția primei iubiri și despre cum o singură vară poate schimba pentru totdeauna o viață.

Programul complet al evenimentului poate fi consultat aici!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.