LiteraBlog Festivalul Internațional de Carte: program ziua V

Festivalul Internațional de Carte: program ziua V

În perioada 28 iulie – 1 august 2021, Editura Litera organizează Festivalul Internațional de Carte. Din Melbourne, New York sau Roma până la București, vă dăm întâlnire, în premieră, cu autori ai bestsellerurilor internaționale publicate la Editura Litera: Gina Wilkinson, Ottessa Moshfegh, Sandro Veronesi, David Nicholls, Jeanine Cummins, Rumaan Alam, Maylis de Kerangal, Thomas Erikson, Andri Snær Magnason, Samanta Schweblin, Ashley Audrain ș.a. 

Timp de 5 zile, vă așteptăm să urmăriți LIVE pe paginia de Facebook a Editurii Litera, evenimente editorial, dezbateri, întâlniri, lansări de carte și interviuri online cu cei mai în vogă scriitori ai momentului.

ZIUA V: Calendarul evenimentelor ce vor avea loc duminică, 1 august 2021

Gabriela Bărbulescu și invitații săi deschid ultima zi a Festivalului Internațional de Carte cu un dialog despre efectele învățământului online, de la ora 11:00

Gabriela Bărbulescu este profesor, autor de manuale și auxiliare educaționale.

Maria Kovacs este expert în educație, fondatoarea Fundației „Noi orizonturi”.

Doru Căstăian este profesor de filosofie, autor de manuale și auxiliare.

De la ora 13:00, Radu Găvan discută cu Alida Mocanu despre romanul său, Isus din întuneric

Cu un imaginar complex și neo-mistic, cu scene memorabile, romanul aduce o poveste despre zona cea mai profundă și tragică a artei. Nebunie, stări de grație și dragoste — totul pe un fir epic simplu, cu suspans constant.

„Romanul de maturitate al lui Radu Găvan, Isus din întuneric este cartea confirmării, care-i fixează locul în literatură. Masiv, cu efuziuni lirice, construit din materia capodoperelor, poate fi considerat un manifest literar și, cu siguranță, un roman-eveniment.” (Doina Ruști)

Radu Găvan (n. 29 decembrie 1978) este autorul romanelor Exorcizat (2014), Neverland (2015) și Diavoli fragili (2017). A primit Premiul de Debut „Mircea Ciobanu” al Uniunii Scriitorilor din România și Premiul pentru cel mai bun roman la Festivalul „Alexandru Macedonski” (pentru Neverland).

Tradus în germană, prezent în publicații, remarcabil și prin poeziile sale, Radu Găvan se plasează în avangarda generației lui.

Citește și: Festivalul Internațional de Carte: program ziua I

De la ora 16:00, vă invităm să urmăriți un dialog despre volumul Femei invizibile. Manipularea datelor într-o lume concepută pentru bărbați, cu jurnalistele cristina Stănciulescu și Mara Coman

Imaginează-ți o lume în care:

  • Telefonul este prea mare pentru mâna ta.
  • Doctorul îți prescrie un medicament care nu e bun pentru corpul tău.
  • Într-un accident de mașină ai cu 47% mai multe șanse să fii rănit serios.

Dacă vreunul dintre aceste lucruri sună cunoscut, atunci foarte probabil ești femeie.

De la politicile guvernamentale și cercetarea medicală la tehnologie, locuri de muncă și media, Femei invizibile ne dezvăluie cum, într-o lume construită în principal de și pentru bărbați, ignorăm în mod sistematic jumătate din populație, adesea cu consecințe dezastruoase. Caroline Criado Perez aduce laolaltă pentru prima dată o gamă impresionantă de studii de caz, de povestiri și de cercetări noi din toată lumea, care ilustrează modurile ascunse în care femeile sunt uitate și impactul profund pe care îl are acest lucru asupra noastră.

Citește și: Festivalul Internațional de Carte: program ziua II

Cum se traduce literatura? Aflați răspunsul începând cu ora 18:00, de la Nadine Vlădescu și invitații săi, traducătorii: Justina Bandol, Bogdan Perdivară, Alex Călin

Nadine Vlădescu este traducătoare și interpretă de conferință, gazda podcastului „Cu Voce Tare”.

Justina Bandol (n. 1971) este redactor de carte și traducător. A redactat primele trei volume din Lupta mea de Karl Ove Knausgård și i-a tradus tetralogia anotimpurilor. Este îndrăgostită de literatură, de istorie și de natură.

Bogdan Perdivară și Alex Călin sunt trăducători.

Citește și: Festivalul Internațional de Carte: program ziua III

Rumaan Alam, autorul bestsellerului Lasă lumea în urmă închide Festivalul Internațional de Carte, într-un dialog cu Nadine Vlădescu, de la ora 20:00

Amanda și Clay pleacă în vacanță împreună cu copiii lor, departe de agitația din New York, într-un colț îndepărtat din Long Island, unde urmează să stea într-o casă luxoasă, închiriată pentru o săptămână. În prima zi, adulții cumpără cantități enorme de mâncare, dulciuri și băuturi scumpe și profită din plin de piscină. Copiii stau cu ochii lipiți de televizor și de telefoane.

Noaptea, însă, paradisul lor se destramă odată cu bătăile în ușă ale unui cuplu în vârstă, de culoare: Ruth și G.H., proprietarii casei, pe care nu-i întâlniseră niciodată personal, aduc vestea că în New York a avut loc o pană de curent, care a lăsat orașul în beznă. În împrejurări tot mai alarmante, cele două familii sunt puse la încercare: Câtă încredere să aibă unii în alții? Este casa de vacanță, izolată de civilizație, un loc în care să se simtă în siguranță? Și, în definitiv, ce s-a întâmplat în lumea de afară, pe care au vrut să o lase în urmă?

Rumaan Alam scrie un roman provocator și plin de suspans despre complexitatea misiunii de părinte, despre rasă și clase sociale, despre relevanța unor principii și valori în situații de criză extremă.

Citește și: Festivalul Internațional de Carte: program ziua IV

Programul complet al evenimentului poate fi consultat aici!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.