LiteraBlog Fii mai bun în fiecare zi! Un îndemn de la Axel Scheffler

Fii mai bun în fiecare zi! Un îndemn de la Axel Scheffler

Știți îndemnurile acelea „de Crăciun să fim mai buni?” De obicei, astfel de îndemnuri apar în preajma sărbătorilor, pentru că perioadele festive trezesc tot felul de emoții la ambele capete ale gesturilor de bunătate și adesea ni se pare că, dacă facem gesturi deosebite la anumite ocazii, ele vor fi mai speciale.

Dar bunătatea e ceva ce ar trebui să fie un mod de viață și nu un gest ocazional. Iar adevărata bunătate e cea formată din lucrurile mărunte pe care le facem zi de zi pentru oameni, pentru animale, pentru natură, pentru societate și pentru noi înșine. Da, să nu uităm niciodată că prima persoană cu care trebuie să fim buni în fiecare zi este propria noastră persoană. Dacă ne trezim dimineața și ne umplem sufletele de bunătate și înțelegere față de noi înșine, atunci nu avem cum să nu împărțim din acest preaplin și celor din jur.

Dar cum să facem asta? Cum să creștem bunătatea în noi și în copiii noștri? Simplu, citindu-le despre asta și oferindu-le exemplul personal. Copiii noștri trebuie să învețe că a fi bun este un mod de viață și că asta nu înseamnă doar să ajuți o bătrânică să treacă strada, așa cum îi învață manualele din școala primară.

Și totuși, ce înseamnă să fii bun? Cum pot fi copiii noștri buni, la vârste la care ei cred că un gest mic nu poate schimba lumea?

Proiectul lui Axel Scheffler, Fii bun!, este un mod grozav prin care le putem arăta copiilor cât de complex este comportamentul acesta generos față de alții. Treizeci și opt de ilustratori s-au unit și și-au donat munca pentru a crea această carte în sprijinul organizației caritabile Three Peas. În limba engleză, numele organizației înseamnă „trei boabe de mazăre” și deviza ei este ”fii un bob de mazăre și fă o diferență”. Ei cred că oricine poate ajuta, oricât de mic ar fi. Beneficiarii lor sunt refugiați din calea războiului, foametei și persecuțiilor.

Citește și: Sărbătorim Ziua cărții pentru copii cu reduceri de până la 80%, carte cadou și evenimente online

Deci primul pas pe care îl puteți face este să cumpărați această carte. Apoi să o citiți și să puneți în practică ce învățați din ea.

Cartea se deschide cu un îndemn pe care îl puteți adresa și voi copilului: „imaginează-ți o lume în care toți oamenii sunt buni.” Afirmația este ipotetică, dar întrebarea care urmează este cât se poate de concretă: „cum putem s-o transformăm în realitate?” Provocați-vă copiii să dea cât mai multe răspunsuri la întrebarea asta.

Credit foto: Cristina Venedict

Dacă nu le vine nicio idee, continuați să le citiți. „Iată cum poți începe…” spune autorul, și continuă să dea exemple de gesturi mici care pot produce o schimbare mare: să oferim cuiva un zâmbet, să-i ascultăm pe ceilalți când sunt triști, să îmbrățișăm pe cineva singur, să încurajăm pe cineva speriat, să oferim ajutor cuiva care are necazuri, să înveselim pe cineva, să nu excludem pe cineva de la joacă, să ridicăm un obiect pe care l-a scăpat cineva, să lăsăm pe cineva în fața noastră la rând, să fim buni cu animalele, să dăm dovadă de răbdare și așa mai departe. Lucruri mici care, adunate laolaltă, creează ceva mare: o lume mai bună, în care sprijinul reciproc, incluziunea și toleranța sunt principii după care trăiește fiecare om.

Uneori copiii nu sunt convinși că gesturile lor mici chiar pot face diferența, așa că autorul îi îndeamnă să-și facă un borcan al bunătății, în care, pentru fiecare gest frumos, trebuie să pună o bilă sau un nasture într-un borcan și să vadă cât de repede se umple! Un astfel de reper vizual îi va ajuta pe copii să înțeleagă mai bine amploarea pe care o poate lua suma gesturilor mici adunate.

Și pentru că pe 2 aprilie sărbătorim Ziua Cărții pentru Copii, ne dorim să o sărbătorim aducându-ne contribuția la a face din lumea aceasta un loc mai bun pentru copiii noștri. Astfel, toate comenzile pe site-ul Litera în valoare mai mare de 99 de lei vor primi cadou cartea Fii bun! de Axel Scheffler.

Despre Fii bun! de Axel Scheffler

Imaginează-ți  o lume în care toți oamenii sunt buni. Ce-am putea să facem ca să devină realitate? O carte plină de idei bune și generoase, care îți va arăta că, oricât de mic sau de timid ai fi, poți schimba lumea și o poți transforma într-un loc mai bun.

DESPRE LAURA FRUNZĂ

Traducătoare, bloggeriță și specialistă în resurse umane, Laura Frunză a absolvit în 2003 Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, cu specializare în germană-engleză. Din 2004 a început să lucreze în domeniul resurselor umane, în care activează și acum, la o companie internațională.

A început să traducă în 2006, mai întâi cărți pentru copii, și, până în prezent, a tălmăcit peste 70 de titluri din diferite domenii: copii, young adult, ficțiune, parenting.

În paralel, Laura este blogger pe https://www.laurafrunza.com/ și scrie despre provocările vieții de părinte, pentru că are o fată de 12 ani și un băiat de 4 ani. În ultimii cinci ani, blogul a fost nominalizat anual în topul celor mai influente bloguri de parenting, conform unui studiu realizat de Revista Biz şi Zelist monitor. Este implicată în multe proiecte culturale, în special legate de cărți. Își dorește foarte mult ca, pe viitor, să nu mai existe niciun copil fără acces la cărți și fără măcar o carte a lui, personală. 

Despre Axel Scheffler

Axel Scheffler a dat viață unora dintre cele mai îndrăgite personaje din poveștile pentru copii și a ilustrat peste 100 de cărți. Ilustrațiile sale inteligente și pline de umor au primit numeroase premii internaționale.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.