LiteraBlog INTERVIU VIDEO. Marius Constantinescu în dialog cu Santiago H. Amigorena, laureatul premiului Goncourt – Alegerea României

INTERVIU VIDEO. Marius Constantinescu în dialog cu Santiago H. Amigorena, laureatul premiului Goncourt – Alegerea României

Scriitorul Santiago H. Amigorena, autorul romanului Ghetoul interior, apărut la Editura Litera, consideră că Holocaustul „a fost asasinatul unei culturi și al unei lumi, care erau cultura și lumea evreilor din estul Europei“.

Într-un dialog online cu jurnalistul cultural Marius Constantinescu, Amigorena povestește cum s-a născut acest roman, în care istoria personală, de familie, se împletește cu tragicele evenimente petrecute în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

În interviul exclusiv acordat pentru Editura Litera, autorul distins cu Premiul Goncourt – alegerea României oferă o perspectivă asupra impactului pe care îl poate avea limbajul într-un anumit moment istoric, așa cum s-a întâmplat într-unul dintre cele mai întunecate episoade din trecutul recent al Europei de Est.

„Când am început să scriu, nu m-am gândit nicio secundă că subiectul cărții ar putea fi Holocaustul. Pentru mine, tema erau bunicul meu și tăcerea lui, care existau totuși la 12 000 de kilometri distanță de locul unde s-a întâmplat Holocaustul. Deci Holocaustul e o pânză de fundal a poveștii lui, care l-a afectat pe el așa cum i-a afectat și pe oamenii care se aflau în Europa. Nu pot spune că eu am fost afectat de Holocaust așa cum au fost afectați atâția oameni care au scris despre el (…) Era ceva despre care nu era interzis să vorbești, dar toată lumea accepta faptul că bunicul meu nu vorbea despre asta”, a declarat scriitorul Santiago H. Amigorena în interviul acordat.

Urmăriți interviul integral aici: 

Despre Santiago H. Amigorena

Santiago H. Amigorena, scriitor, regizor, producător și scenarist, s-a născut pe 15 februarie 1962 la Buenos Aires. În 1973, familia sa a plecat în exil la Paris, unde locuiește și în prezent. Este autorul a zece cărți, cea mai recentă fiind Ghetoul interior, roman apărut la Editura Litera în luna mai 2020, în colecția Clasici contemporani.

Despre Ghetoul interior

În Ghetoul interior, Santiago H. Amigorena îndrăznește să-și arunce personajul, pe Vicente Rosenberg, în vârtejul unei introspecții dureroase, violente pe alocuri, în căutarea unei justificări pentru ceea ce nu poate fi cuprins cu mintea: oroarea supremă a secolului XX, Holocaustul.

Oscilând între normalitate și depresie adâncă, strivit între două lumi, cea interioară și cea exterioară, cea a vinovăției și cea a inocenței, între Bătrânul Continent și Lumea Nouă, eroul se refugiază într-o tăcere aparent fără întoarcere. Efortul de raționalizare îl conduce la chestionarea propriei identități, astfel că, obosit să fie polonez, Vicente se detestă pentru a fi visat să devină german și ajunge să-și urască identitatea evreiască. Numai iubirea, celălalt mare mister, reversul fecund al violenței și barbariei sterile, îl poate elibera de el însuși.

Cartea, cu puternice tușe autobiografice, se citește dintr-o răsuflare. Forța evocativă a autorului, stilul său direct, ce nu ocultează însă reflecția asupra condiției umane, captivează încă de la primul paragraf. Dincolo de lectură, cititorului i se propune o experiență formatoare și transformatoare.

Ce spun criticii despre romanul Ghetoul interior

 Héléna Villovitch, Elle: „Santiago H. Amigorena dezvăluie în Ghetoul interior o dramă familială cumplită, așterne cuvinte simple și noi peste traumatismul colectiv, leagă intimul de universal. Este o carte bulversantă, trebuie s-o spunem… și s-o citim!

Jérôme Garcin, L’Obs: „Santiago H. Amigorena își dezleagă astăzi bunicul de jurământul de tăcere și ne îngăduie să auzim vocea, atât de disperată și de demnă, a străbunicii sale. Mai mult, le reunește în această carte cu accente de kadiș, pe care le-o încredințează copiilor săi astfel încât aceștia să știe de unde vin și cu cine seamănă.“ 

Despre Marius Constantinescu

Prezentator şi realizator radio-TV, a absolvit Școala Superioară de Jurnalism în 2001 și Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării în 2002. Are un Master în Publicitate, obţinut la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti şi altul în Istoria Artei (Universitatea Naţională de Arte Bucureşti). A lucrat în publicitate şi, după opt ani de radio (Radio România Tineret, Actualităţi şi Cultural), a descoperit televiziunea şi libertatea dată de jocul cu imaginea.

Carte de vizită sunt titlurile pe care le-a transformat în repere: Marile picturi ale lumii, V… de la vizual, Jurnal Cultural, Profil. Poveste. Personaj (TVR Cultural, TVR1, TVR2). Din 2005, a fost legat de fiecare ediţie a Festivalului Internaţional George Enescu, unde prezintă concertele transmise în direct şi realizează interviurile (exclusivităţi naţionale) cu cei mai importanţi artişti invitaţi.

A obţinut trei premii APTR, unul dintre ele pentru Profil. Poveste. Personaj, proiect care a devenit şi carte (Editura ART). În 2013 a publicat CORTEZ, un alt fel de biografie a celebrei mezzo-soprane Viorica Cortez (Baroque Books & Arts). În 2015, volumul a fost republicat în ediţie nouă la Editura Humanitas. Tot la Humanitas şi tot în 2015 i-a apărut şi Press Pass. Interviuri şi pagini de jurnal de la Festivalul Internaţional George Enescu, ediţiile 2011 şi 2013.

Cel mai recent volum este ROSÉ (Nemira, 2017). În prezent, Marius Constantinescu prezintă şi coordonează seria Interviurilor Enescu (TVR), prezintă şi realizează magazinul de arte VIZUAL (TVR3), semnează editoriale de art & lifestyle, este MC pentru evenimente culturale de anvergură şi susţine cursuri şi ateliere de perfecţionare pentru publicul matur. Anul 2018 i-a adus onorantul titlu de Ambasador Principal al celui mai ambiţios documentar despre biodiversitatea României, România Neîmblânzită, o producţie Off The Fence. Din 2019 este și editorialist al revistei ELLE.

Marius este căsătorit cu scriitoarea și jurnalista Ioana Bâldea Constantinescu și au împreună o fiică.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.