LiteraBlog INTERVIU VIDEO. Alexandra Niculescu despre „Kyparissia”: „După ce am descoperit Pamuk, mi-am spus că avem multe în comun și că aș putea să public”

INTERVIU VIDEO. Alexandra Niculescu despre „Kyparissia”: „După ce am descoperit Pamuk, mi-am spus că avem multe în comun și că aș putea să public”

Scriitoarea Alexandra Niculescu a vorbit, într-un dialog cu Doina Ruști, scriitoare și coordonatoarea colecției Biblioteca de proză contemporană a Editurii Litera, despre cartea sa de povestiri Kyparissia, despre literatura care i-a influențat stilul, dar și despre temele cele mai frecvente din proza sa.

„[Titlul] l-am ales după numele uneia dintre proze, în mod intenționat am lăsat-o ultima. Kyparissia, de fapt, este un oraș grecesc pe care l-am ales pentru că n-am fost niciodată acolo. Este mai mult un simbol special; personajul îl evită și caută cu totul altceva“, a spus Alexandra Niculescu.

În replică, Doina Ruști i-a răspuns: „Când am citit prima dată prozele tale, pur și simplu m-a izbit aerul de prospețime, stilul foarte natural, fără figuri de stil, fără ornare – o povestire nefardată“.

Întrebată despre momentul în care și-a dat seama că își dorește să fie scriitoare, autoarea cărții de proză scurtă a mărturisit:

„Am început acum mulți ani, însă o făceam pentru mine, deci nu aveam intenția să public. După ce am descoperit cartea lui Pamuk, Istanbul, mi-am spus că avem multe în comun și că aș putea să public. Probabil că stilul se datorează cărților pe care le citeam în perioada respectivă“.

Vă invităm să urmăriți dialogul integral aici:

Despre volumul Kyparissia

Proza scurtă a Alexandrei Niculescu construiește în primul rând senzații și stări. Atmosfera e urbană și de vacanță, cu personaje tinere care experimentează în interiorul relațiilor, călătoresc sau retrăiesc amintiri fermecătoare ale copilăriei. Pe parcursul povestirilor prinde contur Ava, un personaj-liant care se confesează cititorului într-un stil mai degrabă interiorizat, dar lejer și prietenos. Prin aglomerarea de detalii precis asamblate, povestirile compun în mod subtil, pe nesimțite, portretul câte unei stări – intens-pasionale sau, mai adesea, amestecate, de tranziție – privite cu luciditate și mereu cu umorul celui care zâmbește la propriile idealisme.

Ce spun criticii despre Kyparissia, volum apărut la Editura Litera

„Îmi plac cărțile care mă transformă din cititor în personaj. Așa mi s-a întâmplat cu povestirile Alexandrei Niculescu: am experimentat iubirea, suferința, bucuria filtrate prin stilul proaspăt al autoarei.“ (Marin Mălaicu-Hondrari)

Despre Alexandra Niculescu

Alexandra Niculescu (n. 1980, București) a publicat două volume de proză, Săptămâna merelor coapte (2012) și No, Thank You (2014). Scrie în mod frecvent proză scurtă în periodice și în antologii. Alexandra are o specializare în cultură spaniolă și îi plac dulceața de caise, pinii, hamacele și după-amiezile de vară.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.