INTERVIU VIDEO. Cristi Nedelcu, despre „Cimitirul trandafirilor”: „Atunci când scrii, iei povești, oameni și situații din viața reală”
Scriitorul Cristi Nedelcu a vorbit, într-un dialog cu Doina Ruști, scriitoare și coordonatoarea colecției Biblioteca de Proză Contemporană a Editurii Litera, despre romanul său Cimitirul trandafirilor, despre cariera sa ca jurnalist de investigație, despre puterea poveștilor și despre sursele de inspirație ale acestui roman.
„Am scos nu atât povești, cât oameni. Am făcut interviuri cu oameni remarcabili; cred că cele mai dragi pentru mine au fost cele cu Iosif Sava și cu Adam Michnik. Dar alți oameni pe care i-am adus în fața telespectatorilor erau oameni care nu erau cunoscuți, dar care aveau niște povești absolut fabuloase. Poveștile astea sunt cele care fac ca o comunitate să își simtă identitatea. Poveștile oamenilor pe care îi considerăm obișnuiți“, a spus Cristi Nedelcu, întrebat fiind despre „poveștile adevărate“ pe care le-a scos la iveală în cariera sa de jurnalist.
„Scrii proză realistă cu lejeritate, foarte percutantă, convingătoare, într-o frază scurtă – asta mi-a plăcut de prima oară în scrierile tale –, și recentul roman este scris la fel. Este o poveste fluidă și pornește de la un caz de investigație. Așa pare, așa m-a convins pe mine“, i-a răspuns Doina Ruști, întrebându-l apoi pe Cristi Nedelcu cum se leagă romanul lui de activitatea din presă.
„La această întrebare o să răspund cu o frază pe care a spus-o Nae Caranfil când a venit la Craiova și și-a lansat filmul Closer to the Moon.Întrebat fiind același lucru, el a răspuns – și spun și eu acum: „75% este realitate și restul de 75% este ficțiune. (…) Atunci când scrii, iei povești, oameni și situații din viața reală. Însă, în momentul în care le-ai pus pe hârtie, oamenii devin personaje și personajele nu mai au legătură cu oamenii reali.”
Vă invităm să urmăriți dialogul integral aici:
Despre romanul Cimitirul trandafirilor
Două povești de viață și de dragoste desfășurate la distanță de câteva decenii se influențează și se întrepătrund. Investigând un dosar al Securității comuniste, un istoric descoperă treptat o existență nu cu mult diferită de a sa, care-i va pune într-o cu totul altă lumină propria viață. Roman scris în stil jurnalistic, Cimitirul trandafirilor este totodată o interogație asupra rosturilor intime ale istoriei și societății și o încercare de a răspunde la întrebarea „există destine care se repetă peste ani?”
Ce spun criticii despre Cimitirul trandafirilor, roman apărut la Editura Litera
„Plăcută surpriză. Un roman extrem de bine închegat, cu nerv, cu personaje bine conturate.“ (Bedros Horasangian)
Despre Cristi Nedelcu
Scriitor, jurnalist și blogger, Cristi Nedelcu (n. 1969, Craiova) a debutat în revistă în 1993 în Dilema și în volum în 2006 cu cartea de eseuri Însemnări despre Shakespeare. Are un doctorat cu tema „Semiotica bancului“. Este membru al Uniunii Scriitorilor și PEN Club România. Până acum a publicat teatru, eseu și proză scurtă.