INTERVIU VIDEO cu Alex Michaelides, autorul bestsellerului „Pacienta tăcută”
Scriitorul Alex Michaelides a vorbit, într-un interviu acordat în exclusivitate, despre Pacienta tăcută, bestseller internațional, dar și despre Fecioarele, roman în curs de apariție la Editura Litera.
Într-un dialog cu Nadine Vlădescu, traducătoare și interpretă de conferință, scriitorul a vorbit despre influența pe care pregătirea sa profesională – psihoterapia – a avut-o asupra deciziei sale de a deveni scriitor.
Citește și: Editura Litera împlinește 32 de ani! De ziua editurii te invităm la Zilele aniversare pe litera.ro
„Cartea este despre o pictoriță faimoasă, Alicia, care își împușcă soțul într-o zi și îl omoară, după care nu mai vorbește deloc. Romanul este povestit de către Theo Faber, psihoterapeutul care încearcă să discute cu ea și să o facă să vorbească din nou, precum și să descifreze misterul a ceea ce s-a întâmplat în noaptea în care și-a omorât soțul.
Eu nu sunt psihoterapeut, am studiat psihoterapia, dar am renunțat la ea din mai multe motive. În primul rând pentru că eram prea egoist ca să fiu terapeut. După ce mă întâlneam cu pacienții mei, voiam să mă duc acasă și să scriu despre ei. Al doilea motiv a fost că voiam să fiu scriitor și să scriu o carte bună. Am vrut să renunț la pregătirea pentru a fi psihoterapeut, pentru că am întâlnit mulți terapeuți, unii erau foarte buni, alții erau foarte slabi și asta m-a făcut să vreau să scriu o poveste foarte complexă în care sunt portretizați terapeuții și procesul psihoterapiei în general și nu într-un stil atât de simplist precum am văzut la televizor. Cum mă simt să am un asemenea succes? Grozav! A durat ceva să mă obișnuiesc cu el, a fost un succes neașteptat. Când am scris cartea, am scris o pentru mine. Nu aveam un agent la vremea respectivă și nu mă așteptam să o citească cineva, așa că am fost puțin șocat timp de un an și ceva. Nu știam ce să fac, lumea îmi spunea : „trebuie că ești foarte fericit, trebuie că ești foarte fericit”, dar eu nu mai simțeam așa, era foarte ciudat.
Însă acum după doi ani mă simt mult mai relaxat legat de acest subiect și asta mi-a permis să scriu altă carte”, a spus el.
Citește și: Zilele Aniversare Litera 2021: reduceri de până la 90% și un kit literar cadou la orice comandă!
Alex Michaelides a mai vorbit și despre impactul pandemiei asupra carierei sale, despre sursele de inspirație din spatele celui mai nou roman al său, Fecioarele, despre scriitorii pe care îi citește în această perioadă.
Vă invităm să urmăriți interviul integral aici!
Despre Pacienta tăcută, volum apărut la Editura Litera
Viața Aliciei Berenson este aparent perfectă. Pictoriță renumită, căsătorită cu un fotograf de modă, Alicia trăiește într-o casă superbă cu vedere spre parc, într-una dintre zonele cele mai râvnite din Londra. Într-o seară, când soțul ei Gabriel se întoarce acasă târziu de la o ședință foto, Alicia îl împușcă de cinci ori în față și apoi rămâne tăcută mai mulți ani.
Refuzul ei de a vorbi sau de a da orice fel de explicații transformă o tragedie domestică într-un eveniment teribil, un mister care stârnește imaginația publicului și o face pe Alicia celebră. Prețul tablourilor ei crește astronomic, iar ea, pacienta tăcută, este ascunsă la The Grove, un spital psihiatric de maximă securitate din nordul Londrei, ca să fie ferită de tabloide și de lumina reflectoarelor.
Theo Faber este un psihoterapeut care a așteptat multă vreme prilejul de a lucra cu Alicia. Hotărârea lui de a o face să vorbească și să dezvăluie motivul pentru care și-a împușcat soțul îl poartă pe un drum plin de primejdii – o căutare a adevărului care amenință să-l distrugă.
Citește și: Invitați speciali la Zilele Aniversare Litera 2021. Nu rata întâlnirile online!
Ce spun criticii despre Pacienta tăcută
„Un debut impresionant… Pacienta tăcută este o carte remarcabilă, inteligentă și plină de imaginație.“ (The Times)
„O poveste plină de suspans, inteligentă și sofisticată… un roman excepțional.“ (Lee Child)
„O carte pe care n-o poți lăsa din mână, dinamică și dătătoare de fiori, cu un final ce îi va ului chiar și pe cititorii cei mai avizați de romane de suspans.“ (Booklist)
Citește și: INTERVIU VIDEO cu Kristin Harmel, autoarea romanului „Ultima geană de lumină”
Despre Alex Michaelides
Alex Michaelides s-a născut în Cipru, tatăl său fiind grec-cipriot, iar mama englezoaică. A studiat literatura engleză la Universitatea Cambridge și a făcut un masterat pentru a deveni scenarist la Institutul American de Film din Los Angeles. A scris scenariul filmului The Devil You Know (2013), cu Rosamund Pike, și a fost coscenarist la The Con is On (2018), cu Uma Thurman, Tim Roth, Parker Posey și Sofia Vergara. Pacienta tăcută (2019) este primul său roman.
Despre Nadine Vlădescu
Nadine Vlădescu este traducătoare, interpretă de conferință și gazda podcastului Litera Cu Voce Tare.