LiteraBlog INTERVIU VIDEO cu Janet Skeslien Charles, autoarea bestsellerului „Biblioteca din Paris”

INTERVIU VIDEO cu Janet Skeslien Charles, autoarea bestsellerului „Biblioteca din Paris”

Scriitoarea Janet Skeslien Charles a vorbit, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Editura Litera, despre bestsellerul său Biblioteca din Paris, carte tradusă în 16 țări.

Într-un dialog online cu jurnalista Ioana Bâldea Constantinescu, scriitoarea a povestit cum inspirația pentru cartea sa a venit din experiența profesională ca director de programe la Biblioteca Americană din Paris.

„Tocmai îmi terminasem prima carte, Moonlight in Odessa, și nu-mi căutam o slujbă, dar am discutat cu directorul de programe care își încheia misiunea la biblioteca din Paris și care mi-a descris postul într-un mod foarte atrăgător. Eu predasem acolo, ca voluntar, un curs de scriere creativă pentru adolescenți, așa că am decis să-mi trimit dosarul. Biblioteca Americană din Paris e un loc minunat, foarte cosmopolit, unde sunt reprezentate 60 de naționalități, așa că sunt acolo oameni din toată lumea – elevi, studenți, jurnaliști, diplomați, oameni bogați – care caută un loc unde să se simtă bine-veniți, să afle ultimele noutăți, un loc care să nu fie nici casă, nici serviciu, ci ceva la mijloc, unde te poți relaxa, poți fi tu însuți. Așa că a fost cu adevărat o experiență minunată să fac în fiecare săptămână ceea ce faci tu chiar acum, adică să întâmpin un autor, să discut despre cartea lui, să aflu ce mai scrie, ce-l pasionează. A fost minunat”, a povestit ea.

În replică, jurnalista Ioana Bâldea Constantinescu i-a răspuns că romanul său „este un fel de tărâm al cărților, unde se întâmplă de toate: și dragoste față de cărți, și dragoste în general, și ură, se construiesc tot felul de iluzii, se proiectează viitorul în diferite versiuni.”

„E un du-te-vino constant în cartea ta între Europa și America, dar și o deplasare permanentă între planuri temporale, de la al Doilea Război Mondial la Războiul Rece”, a completat ea.

Janet Skeslien Charles a vorbit și despre copilăria sa din timpul Războiului Rece și impactul pe care acest „Război ciudat” l-a avut asupra formării sale viitoare.

„În vremea copilăriei mele exista întotdeauna și o anumită nesiguranță, o frică, și aceeași nesiguranță și frică le vedem la începutul celui de al Doilea Război Mondial, în timpul așa-numitului Război Ciudat sau Drôle de guerre, când nimeni nu știa ce urmează să se întâmple, toată lumea parcă își ținea răsuflarea. Seamănă puțin cu situația noastră de azi cu COVID-ul, pentru că nu știm, de fapt, ce va urma, și asta ne sperie”, a mărturisit autoarea romanului Biblioteca din Paris.

Urmăriți interviul integral aici:

Despre Janet Skeslien

Janet Skeslien Charles este autoarea cărții premiate Moonlight in Odessa, care a fost publicată în zece limbi. Scrierile ei de mai mică întindere au apărut, printre altele, în magazinul literar Slice și în antologia Montana Noir.

Janet a devenit interesată prima oară de incredibila poveste adevărată a bibliotecarilor care l‑au înfruntat pe nazistul „Protector al bibliotecilor“ atunci când a lucrat în calitate de manager de proiecte la Biblioteca Americană din Paris. Romanul ei, Biblioteca din Paris, va fi publicat în douăzeci de limbi. Autoarea își împarte timpul între Montana și Paris.

Despre Biblioteca din Paris

Paris, 1939. Tânăra și ambițioasa Odile Souchet are tot ce și-a dorit: iubitul ei este un ofițer de poliție arătos, iar slujba de la Biblioteca Americană din Paris este visul vieții ei profesionale. Dar când naziștii mărșăluiesc în orașul ei, Odile poate pierde tot ce are mai drag, inclusiv mult iubita ei bibliotecă. Împreună cu mai multe bibliotecare, Odile devine membră a Rezistenței și luptă cu armele pe care le are la îndemână: cărțile.

Dar când războiul se termină, în loc de libertate, Odile are parte de amărăciunea unei trădări incredibile.

Montana, 1983. Lily este o adolescentă singuratică, în căutarea unei vieți mai palpitante în orășelul ei din Montana. O vecină în vârstă, care trăiește izolată, îi stârnește interesul. Pe când Lily descoperă mai multe despre trecutul misterios al vecinei, află că împărtășesc amândouă dragostea pentru literatură, că au aceleași visuri și că sunt geloase pe aceleași lucruri, fără să bănuiască secretul întunecat care le leagă.

Un roman foarte bine scris, care explorează consecințele alegerilor noastre și ale relațiilor care ne fac să fim cine suntem, Biblioteca din Paris prezintă eroismul extraordinar care se poate regăsi uneori în locurile cele mai liniștite. 

Ce spun criticii despre Biblioteca din Paris

„O imagine mai puțin cunoscută a Franței în timpul celui de-al Doilea Război Mondial care le va plăcea bibliofililor din întreaga lume. Chiar de la primele pagini m-am îndrăgostit de personajele Odile și Lily, cu luptele interioare și succesele lor. Produsul unei cercetări meticuloase, Biblioteca din Paris este o lectură irezistibilă, extrem de convingătoare.“ (Fiona Davis)

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.