Interviu VIDEO cu Rumaan Alam, autorul bestsellerului „Lasă lumea în urmă”: „Trăim prin incidente, dar nu ştim cum să le înţelegem”
Scriitorul american Rumaan Alam a vorbit, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Editura Litera, despre cum a luat naștere cartea sa, Lasă lumea în urmă, carte în curs de ecranizare, publicată în 23 de țări deja și finalistă la National Book Award 2020.
„Adevărul este că eu nu ştiu ce se întâmplă în lumea din carte. Asta deoarece cartea nu este interesată de ea, de presiunea din exterior, ci de reacţiile celor din carte. Prima editoare a acestei cărţi mi-a spus ceva cu privire la o primă versiune a cărţii. Iniţial, cartea nu a avut această voce naratoare, urma doar personajele. Relata despre personaje la persoana a treia, dar acum în carte avem un fel de o voce desprinsă, un fel de Dumnezeu. Editoarea mi-a spus că cititorul trebuie să ştie ceva ce personajele nu ştiu. Singurul mod de a face asta era să existe o voce care să vorbească direct cu cititorul. A fost o soluţie excelentă la această problemă. Ascultaţi-vă mereu editorii pentru că au idei bune! Este distractiv şi este menită să fie amuzantă, sarcastică, nemiloasă. A venit din două surse. Una este că le citesc copiilor mei, seara, la culcare. Ei trăiesc povestea lui Pippi Şoseţica sau Alice în Ţara Minunilor prin perspectiva autorului, dar prin mine, care le-o citesc. Ei o aud cu vocea mea, ceea ce este un truc interesant.
Cealaltă idee a fost de la telefoane. Dacă aş mânca acum cu tine, la Bucureşti, ceva delicios, sunt sigur, am primi amândoi o notificare pe telefon spunând că s-a întâmplat ceva în Miami. De dimineaţă m-am trezit şi am văzut că preşedintele Haitiului a fost asasinat. Aşadar, primeşti o informaţie şi nu ştii ce să faci cu ea. Nu te opreşti din mâncat ca să citeşti relatarea. Îţi termini ziua ştiind că a fost asasinat preşedintele Haitiului, s-a prăbuşit o clădire în Miami, Donald Trump încă se plânge de rezultatele alegerilor, oamenii încă mor de coronavirus şi asta devine naraţiunea zilei tale, a unui cetăţean al lumii. Încerci să le dai un înţeles. Sunt legate sau nu? Nu ştiu răspunsul. Aşa cum ai spus şi tu, nu ştim multă vreme. Când vorbim acum despre Primul Război Mondial, citind cărţile de istorie, ştim că Gavrilo Princip l-a asasinat pe arhiduce şi a dus la declanşarea Primului Război Mondial. Noi nu am ştiut asta când s-a întâmplat. A devenit povestea creată punând cap la cap toate aceste incidente, mult mai târziu. Aşadar, trăim prin incidente, dar nu ştim cum să le înţelegem. Acesta mi s-a părut un mod interesant de a vorbi despre viaţa contemporană”, a spus Rumaan Alam, vorbind despre vocea naratorului din romanul său.
Citește și: O carte pe zi: „Lasă lumea în urmă” de Rumaan Alam
Vă invităm să urmăriți mai jos un interviu realizat de Nadine Vlădescu, traducătoare și interpretă de conferință:
DESPRE LASĂ LUMEA ÎN URMĂ
Amanda și Clay pleacă în vacanță împreună cu copiii lor, departe de agitația din New York, într-un colț îndepărtat din Long Island, unde urmează să stea într-o casă luxoasă, închiriată pentru o săptămână. În prima zi, adulții cumpără cantități enorme de mâncare, dulciuri și băuturi scumpe și profită din plin de piscină. Copiii stau cu ochii lipiți de televizor și de telefoane. Noaptea, însă, paradisul lor se destramă odată cu bătăile în ușă ale unui cuplu în vârstă, de culoare: Ruth și G.H., proprietarii casei, pe care nu-i întâlniseră niciodată personal, aduc vestea că în New York a avut loc o pană de curent, care a lăsat orașul în beznă. În împrejurări tot mai alarmante, cele două familii sunt puse la încercare: Câtă încredere să aibă unii în alții? Este casa de vacanță, izolată de civilizație, un loc în care să se simtă în siguranță? Și, în definitiv, ce s-a întâmplat în lumea de afară, pe care au vrut să o lase în urmă?
Citește și: Top cărți Litera pentru lista ta de lectură în 2021
Rumaan Alam scrie un roman provocator și plin de suspans despre complexitatea misiunii de părinte, despre rasă și clase sociale, despre relevanța unor principii și valori în situații de criză extremă.
CE SPUN CRITICII DESPRE LASĂ LUMEA ÎN URMĂ DE RUMAAN ALAM
„Cea mai bună carte pe care o puteți citi în acest moment… O cursă teribilă perfect construită și, în același timp, un roman de idei, Lasă lumea în urmă combină tehnica narativă iscusită, o perspectivă nemiloasă asupra culturii consumeriste și câteva momente cu adevărat șocante… O lectură excepțională care vă va urmări multă vreme după ce veți parcurge în goană ultimele pagini.“ (USA Today)
„Atât de inteligent și atât de subtil, încât atrage cititorul într-o falsă impresie de siguranță și stăpânire a situației… Inițial, cartea pare să fie despre căsătorie și familia modernă, priorități și alegeri, despre felul în care se măsoară succesul în secolul XXI – atâta tot. Dar este mult mai mult de atât… Perfect sincronizat cu incertitudinea lumii în care trăim.“ (Library Journal)