LiteraBlog Interviu VIDEO cu Thomas Erikson, autorul volumelor „Înconjurat de idioți” și „Înconjurat de psihopați”

Interviu VIDEO cu Thomas Erikson, autorul volumelor „Înconjurat de idioți” și „Înconjurat de psihopați”

Suedezul Thomas Erikson, specialist în comportament și autor al volumelor Înconjurat de idioți și Înconjurat de psihopați, a vorbit, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Editura Litera, despre fundamentele care stau la baza cărții sale.

„Nu am ales întâmplător acest titlu. Cartea începe cu povestea unui antreprenor, un tip mai în vârstă pe care l-am întâlnit acum mult timp. El spunea că este înconjurat de idioţi. Toţi avem senzaţia asta: stai într-o întâlnire, încerci să înţelegi oamenii şi când pleci de acolo te întrebi dacă doar tu ai înţeles. Încerci să îţi faci partenerul să te asculte şi nimeni nu ascultă. Uneori ai senzaţia că eşti înconjurat de idioţi. Interesant este că unii sunt mai des înconjuraţi de idioţi decât alţii. De ce oare? Unii sunt ca nişte magneţi de idioţi: atrag ciudaţi şi psihopaţi. De obicei persoanele roşii sunt cel mai mult înconjurate de idioţi. Pot fi plini de prejudecăţi şi trebuie să fie atenţi. Avem cele mai puţin persoane roşii: 9,5% din populaţia lumii industrializate în care locuim sunt roşii, iar cea mai des întâlnită culoare este verdele, aproape 50%”, a spus Thomas Erikson făcând referire la Înconjurat de idioți, volum vândut la nivel global în peste un milion de exemplare.

Totodată, el a explicat că între cele două volume există o legătură.

Nu, nu, nu suntem înconjuraţi de psihopaţi. Psihopaţii sunt 2% din populaţie şi nu suntem înconjuraţi de ei, din fericire, pentru că psihopaţii sunt groaznici, asta chiar ar fi înfricoşător. Psihopatia este crudă. Dacă dai peste un psihopat, ai grijă pentru că te poate distruge pe deplin, te poate ruina, îţi poate distruge sănătatea mintală, viaţa, te poate face chiar să te sinucizi. Psihopatia este un subiect serios. Am scris cartea pentru că oamenii au folosit prima carte cu scopuri greşite, pe care le-am menţionat şi noi. Am primit vreo 10-15 emailuri de la persoane care au citit cartea „Înconjurat de idioţi”. Mi-au spus că este fascinantă şi apoi îmi cereau ajutorul să se folosească de alţi oameni apelând la această metodă. Le-am răspuns surprins pentru că le-am zis că eu caut cooperare şi deschidere şi comunicare mai bună. Apoi am început să mă concentrez pe manipulare ca trăsătură şi am mers pe fir înapoi până am ajuns la psihopatie, care m-a speriat groaznic. Recunosc, m-a înspăimântat! Eu eram la fel ca ceilalţi, mă gândeam la Hitler, Hannibal Lector, ucigaşi în serie, tot ce vrei. Însă lucrurile nu stau aşa. Există şi aceştia. Psihopaţii merg pe stradă ca noi, arată că noi, dar nu gândesc ca noi. Caută oportunităţi şi sunt prădători. Sună dramatic, înţeleg, dar aşa este şi nu ar trebui să subestimăm niciodată riscul pentru noi dacă dăm de un psihopat. Te va lua cu zăhărelul, se va mula pe tine, de obicei este un bărbat din diverse motive care ţin de genetică. Te va bombarda cu iubire, te va face să te simţi ca o prinţesă sau o regină, te va pune pe un piedestal şi vei simţi în final că ţi-ai găsit sufletul pereche. Se va muta cu tine în 7 zile şi vei crede că eşti norocoasă. Iar când te-a prins, va începe să te mute în direcţia dorită. Poate fi şi o femeie, cum ziceam, dar în mare sunt bărbaţi. Ai ceva ce îi place, ai ceva ce vrea, precum sex, bani, faimă, orice. Dacă ai ceva ce vrea, va încerca să ţi-l ia”, a mai spus el.

Vă invităm să urmăriți mai jos un interviu realizat de Nadine Vlădescu, traducătoare și interpretă de conferință:

Despre Înconjurat de idioți

Acest bestseller international, cu peste 1 milion de exemplare vândute, este „un ghid util de comunicare cu cei cu care nu putem comunica, scris clar, dinamic și ușor de înțeles.“ (Publisher’s Weekly)

Cu toții am dat peste idioți cel puțin o dată în viață – oameni enervanți pe care nu îi putem înțelege indiferent ce am face sau ce am zice. Dar adesea acești așa-ziși „idioți“ sunt doar oameni care gândesc și comunică altfel decât noi.

Înconjurat de idioți curăță câmpul minat al comunicării interpersonale, folosind patru profiluri comportamentale:

  • ROȘU: Curajoși și impulsivi, Roșii sunt lideri înnăscuți, cu țeluri ambițioase
  • GALBEN: Adevărați fluturași sociali, Galbenii sunt creativi și optimiști
  • VERDE: Cei mai altruiști dintre toți, Verzii sunt relaxați, prietenoși și loiali
  • ALBASTRU: Având o minte alertă, Albaștrii sunt analitici și orientați spre detalii

Incluzând ponturi despre cum să interacționezi cu fiecare culoare – de la cum să oferi feedback, la cum să scrii un e-mail – acest sistem simplu va schimba modul în care comunici cu cei din preajma ta.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.