LiteraBlog INTERVIU VIDEO cu Tudor Runcanu despre cartea sa „Cuibul bufniței”. „E o narațiune foarte colorată și din pricina imaginilor splendide”

INTERVIU VIDEO cu Tudor Runcanu despre cartea sa „Cuibul bufniței”. „E o narațiune foarte colorată și din pricina imaginilor splendide”

Scriitorul Tudor Runcanu a vorbit despre romanul său Cuibul bufniței într-un dialog moderat de Justina Bandol, traducătoare și redactor coordonator în cadrul editurii Litera.

Invitați la eveniment au fost Radu Vancu, scriitor, poet, conferențiar la Facultatea de Litere a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, regizorul Radu Teampău și Nadine Vlădescu, traducătoare și interpretă de conferință.

„Problema mea este că nu am știut ce vreau să fac. Ba am fost rock star, ba acum sunt scriitor, am făcut și teatru, am făcut și film, am făcut și televiziune, radio. De aceea nu am niciun orgoliu vizavi de faptul că aș putea să fiu scriitor. Sunt oricând pregătit în fața plutonului de execuție care ar putea să spună: «Nu ești!» Așa cum, până la urmă, nu am fost aproape nimic sau am fost prea multe deodată“, a precizat Tudor Runcanu în deschiderea dialogului.

Justina Bandol i-a întrebat pe invitați ce anume cred ei că i-ar plăcea cititorului din romanul Cuibul bufniței.

E limpede că pentru el (n.r. – Tudor), cheia existenței este frumosul în toate manifestările lui posibile, exact ca pentru Boris Vian, care și el se mișca între literatură, muzică, teatru, film. Nu exista modalitate umană a frumosului care pentru Vian să nu reprezinte un punct hipergravitațional, care să-l atragă, pe care să-l încerce, pe care să-l experimenteze. M-a bucurat foarte mult citindu-l (pe Tudor – n.r.); citeam o proză care, spre deosebire de majoritatea prozei generației noastre, nu mai vine dinspre hiperrealism, dinspre biografism, despre scrierea cu sine și trecerea autoficțională în pagină a biografiei tale. Generația noastră cam așa a făcut proză. La el nu e nimic din asta; e o decolare din start într-o suprarealitate încărcată simbolic, în care personajele sunt astrologi, ceasornicari, sunt asasini culinari, sunt detectivi metafizici. E o narațiune foarte colorată și din pricina imaginilor splendide. Runcanu se pricepe foarte bine la construcția imaginilor perceptibile senzorial – îți izbesc ochiul imediat, cam ca în poezie, de fapt. E colorată și din pricina încărcăturii simbolice. E o proză foarte specială, care nu seamănă cu nimic din ce s-a scris la noi“, a răspuns Radu Vancu.

„Tudor e un prozator aparte în peisaj. Face și o pată de culoare în colecția noastră“, a completat Justina Bandol.

Barocul pe care îl simt la Tudor Runcanu nu cred că vine neapărat din scriitură, ci din substanță și din puterea de a evoca o lume fantastică, care este tot timpul în mișcare. Un mecanism de ceas cu miliarde de rotițe – le și auzeam cum se mișcă și clinchetul lor. Am avut sentimentul de plăcere pură, e cumva senzația că e o descoperire, te pasionează și te fură. Mă simțeam cumva între Familia Addams și un roman al lui Pascal Bruckner pe care l-am și tradus, Un an și o zi, și un stil care mie îmi aduce aminte de Kazuo Ishiguro în Nemângâiații, de exemplu. E foarte încărcat, ai la fiecare colț o surpriză, iar mie jocul ăsta a început să-mi placă. Amănunte care sunt grotești în sine devin total grăitoare”, a precizat, la rândul său, Nadine Vlădescu.

 Urmăriți interviul integral aici:

DESPRE ROMANUL CUIBUL BUFNIȚEI:

Personajul principal din Cuibul bufniței este invitat într-o zi la o partidă de cărți, în casa unei văduve misterioase și seducătoare. Într-un burg cu turnuri gotice, toropit de soare, povestea lui începe leneș, aproape placid, dar virează curând spre fantastic și baroc, căci nimic din ceea ce i se întâmplă și nimeni dintre cei pe care-i cunoaște nu e ce pare a fi, și el însuși se dovedește un personaj greu încadrabil în tipare. Treptat, din împletirea peripețiilor bizare ale protagonistului cu amintirile lui fabuloase din perioada războiului, se naște o parabolă despre putere, fascinație și libertate, în care un rol important îl joacă… astrele și bucătăria sofisticată.

CE SPUN CRITICII DESPRE ROMANUL CUIBUL BUFNIȚEI, APĂRUT LA EDITURA LITERA

„Pentru Tudor Runcanu, proza înseamnă plăcerea aproape fizică a fabulației și știința de a construi fraza ca pe un mecanism sofisticat. N-am nici o îndoială c-o să vă placă.“ (Radu Vancu)

DESPRE TUDOR RUNCANU:

Tudor Runcanu (n. 1973, Oradea) a debutat cu versuri, apoi a publicat proză, teatru și critică literară în revistele EchinoxSteauaApostrof. A compus muzica operei rock Richard al III-lea, pusă în scenă la Teatrul Național din Cluj. Specialist în teatrologie, lucrează în radio din 1993 și face muzică în formulă solo.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.