LiteraBlog INTERVIU VIDEO. Doina Ruști despre romanul Paturi oculte: „Și în cazul Paturilor oculte există acel spațiu oniric care mă duce din nou spre epoca fanariotă“

INTERVIU VIDEO. Doina Ruști despre romanul Paturi oculte: „Și în cazul Paturilor oculte există acel spațiu oniric care mă duce din nou spre epoca fanariotă“

Scriitoarea Doina Ruști a vorbit, într-un interviu acordat Litera.ro, despre autorii care i-au influențat opera, despre sursele de inspirație pentru personajele sale și numele acestora, dar și despre cel mai recent roman al său, Paturi oculte, apărut în Biblioteca de Proză Contemporană, colecție pe care o și coordonează.

Întrebată de Nadine Vlădescu, traducătoare, interpretă și gazda podcastului „Cu voce tare“ de unde-i vin ideile de personaje, scriitoarea Doina Ruști a răspuns: „Aș zice că, poate, din ghinion, pentru că de câte ori ies din casă mă întâlnesc cu o sumă de spiriduși, de personaje care nu există decât în cărți și de visători care mă îndeamnă să intru acolo pe niște porți nevăzute. Dar, lăsând gluma la o parte, sunt crescută cu literatura sud-americană pe masă, lucru care nu e deloc neglijabil. Toată generația mea cred că este legată de realismul magic de tip sud-american“.

Nimic nu are un început ferm, nimic nu se termină printr-o simplă tăietură de ramă. Și în cazul Paturilor oculte există acel spațiu oniric care mă duce din nou spre epoca fanariotă.

Doina Ruști a mai povestit că a început să scrie romanul în perioada pandemiei, însă sursa originală de inspirație au fost doi studenți de la Facultatea de Litere.

„Deși trăim într-o perioadă grea acum, există o legătură între noi toți cei care suntem închiși în case, iar această legătură este venită dintr-o memorie a emoțiilor. Iar de aici, de la această revelație că lumea comunică încă prin nevăzute canale, mi-am dat seama că literatura însăși este un astfel de canal și am început să scriu despre acele locuri unde se află paturi oculte, niște întâmplări care nu au murit încă și care încă fac acea hartă nevăzută a Bucureștiului“, a mărturisit scriitoarea.

Vă invităm să urmăriți interviul integral aici:

DESPRE PATURI OCULTE, CEL MAI RECENT ROMAN AL SCRIITOAREI DOINA RUȘTI

Doi studenți de la Litere se îndrăgostesc în mod straniu, după ce intră în contact cu niște paturi mistice. Aventura lor generează un șir de întâmplări, care duc spre proprietarii anteriori ai paturilor și chiar mai departe, în dumbrava crepusculară. Scris alert, în decupaje care mențin tensiunea pe tot parcursul cărții, noul roman are în prim-plan o poveste contemporană, cu ramificații nu doar în trecut, ci și în lumea subtilă, a cauzelor și a marilor întrebări. Un roman ontologic într-un stil simplu, etalat pe un background erudit.

CE SPUN CRITICII DESPRE PATURI OCULTE

 Il Libero: „Scriitoare de talent, Doina Ruști persiflează fantasticul noir.”

El Mercurio, Santiago de Chile: „Plină de umor în unele secvențe, în altele tragică și feroce, uneori fantastică și luminoasă ca o pictură de Chagall.“

La Stampa: „Cu totul copleșitoare este explozia de expresii originale și fulminante prin care Doina Ruști își descrie personajele.“

DESPRE DOINA RUȘTI

Doina Ruști, scriitoare cunoscută în țară și în străinătate, a scris, printre altele, trilogia fanariotă: Homeric, Mâța Vinerii, Manuscrisul fanariot. Romanul său Paturi oculte deschide cea mai nouă colecție lansată la Editura Litera – „Biblioteca de Proză Contemporană”.

Despre Nadine Vlădescu

Nadine Vlădescu este traducătoare, interpretă de conferință și gazda podcastului Litera Cu Voce Tare.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.