LiteraBlog INTERVIU VIDEO. Nadine Vlădescu în dialog cu Radu Găvan despre „Isus din întuneric”

INTERVIU VIDEO. Nadine Vlădescu în dialog cu Radu Găvan despre „Isus din întuneric”

Scriitorul Radu Găvan a vorbit, într-un dialog cu Nadine Vlădescu, despre cel mai recent roman al său, Isus din întuneric, apărut la Editura Litera în colecția Biblioteca de Proză Contemporană.

„Titlul are legătură cu sculptura lui Michelangelo, Pietà, care apare în carte. Există, bineînțeles și interpretarea la îndemână – Iisus care reprezintă lumina pe care cu toții o căutăm în întuneric. Și mai există alte câteva semnificații pe care nu aș dori să le dezvălui acum. Prefer să îl las cititorului acest privilegiu de a descoperi semnificațiile”, a spus Radu Găvan, întrebat de ce a decis să își numească cel de-al patrulea roman Isus din întuneric.

Citește un fragment în avanpremieră din „Isus din întuneric” de Radu Găvan

„Ai scris această carte monumentală, cu foarte, foarte ramificații. Este o carte care, în ciuda dimensiunilor, se citește foarte bine și are foarte mult suspans și foarte multă grijă pentru construcție”, i-a răspuns Nadine Vlădescu.

Scriitorul a mai vorbit și despre evoluția sa literară, despre procesul prin care trece atunci când lucrează la un roman.

Citește și: O carte pe zi: „Isus din întuneric” de Radu Găvan

„Când spun că scriu în minte, nu e ca și cum am toate frazele în minte și apoi le scriu pe telefon sau pe laptop, ci mai mult mă gândesc cum aș dori să arate anumite scene, văd niște puncte în care îmi doresc să ajung, după care urmează scrisul – „execuția” acelor imagini pe care eu le vizualizez cumva. E ca și cum mă uit la un film și mă gândesc la filmul acela, la anumite senzații. Și atunci, când simt că este momentul potrivit, iau acele senzații și le pun pe telefon – eu scriu pe telefon”, a mai completat el.

VĂ INVITĂM SĂ URMĂRIȚI DIALOGUL INTEGRAL AICI:

DESPRE ISUS DIN ÎNTUNERIC DE RADU GĂVAN

Cu un imaginar complex și neo-mistic, cu scene memorabile, romanul aduce o poveste despre zona cea mai profundă și tragică a artei. Nebunie, stări de grație și dragoste — totul pe un fir epic simplu, cu suspans constant.

„Romanul de maturitate al lui Radu Găvan, Isus din întuneric este cartea confirmării, care-i fixează locul în literatură. Masiv, cu efuziuni lirice, construit din materia capodoperelor, poate fi considerat un manifest literar și, cu siguranță, un roman-eveniment.” (Doina Ruști)

DESPRE RADU GĂVAN

Radu Găvan (n. 29 decembrie 1978) este autorul romanelor Exorcizat (2014), Neverland (2015) și Diavoli fragili (2017). A primit Premiul de Debut „Mircea Ciobanu” al Uniunii Scriitorilor din România și Premiul pentru cel mai bun roman la Festivalul „Alexandru Macedonski” (pentru Neverland).

Tradus în germană, prezent în publicații, remarcabil și prin poeziile sale, Radu Găvan se plasează în avangarda generației lui.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.