LiteraBlog Lansarea volumului: „Intelectualii și fascismul în România interbelică. Asociația Criterion”, de Cristina A. Bejan

Lansarea volumului: „Intelectualii și fascismul în România interbelică. Asociația Criterion”, de Cristina A. Bejan

Volumul Intelectualii și fascismul în România interbelică. Asociația Criterion, de Cristina A. Bejan, este noua apariție editorială Litera, colecția Kronika.

Este primul studiu apărut în limba engleză despre Asociația Crite­rion și cel mai cuprinzător scris până la ora actuală. Disponibilă acum și în limba română în traducerea Alinei Pavelescu, această carte își propune să studieze complexitatea vieții intelectuale a României în momentele dinaintea distrugerii ei.

Vă invităm vineri, 31 martie, ora 17:00, în spațiul distins al librăriei Cărturești Carusel, la evenimentul de lansare a volumului. Un eveniment moderat de Camelia Crăciun. Participă, alături de autoare: Adrian Cioflâncă, Valentin Sandulescu, Liviu Neagoe și Alina Pavelescu.

Despre Intelectualii și fascismul în România interbelică. Asociația Criterion

În Bucureștiul anilor 1930, cele mai strălucite minți se unesc pentru a forma Asociația Criterion. Legați de prietenie și de visul unei Românii noi, moderne, printre membrii asociației se numărau istoricul Mircea Eliade, criticul Petru Comarnescu, dramaturgul evreu Mihail Sebastian și mulți alți filosofi și artiști printre care Marietta Sadova. Împreună, aceștia au construit o scenă culturală plină de viață, care a prosperat pentru câțiva ani, până când fascismul și scandalurile i-au scindat.

Cristina A. Bejan prezintă cum Garda de Fier de extremă dreapta a ajuns să eclipseze liberalismul în cazul multora din elita intelectuală română, recurgând la jurnale, memorii și la alte scrieri pentru a analiza confruntarea dintre culturi și extremism în perioada postbelică.

Ce spun criticii despre Intelectualii și fascismul în România interbelică. Asociația Criterion

„De ce intelectuali precum Emil Cioran și Mircea Eliade au cedat ispitei Gărzii de Fier? Și de ce alte figuri, precum Eugène Ionesco, au rezistat? Acestea sunt câteva dintre întrebările puse în studiul de față, unic și bine argumentat.“ (Dennis Deletant)

„O reconstrucție meticuloasă și impresionantă care pune în lumină trăsăturile fascinante și uneori contradictorii ale acestei mici elite artistice și intelectuale din Bucureștiul interbelic.“ (Radu Harald Dinu, Slavic Review)

„În România, noua dreaptă a fost reprezentată de Legiunea Arhanghelul Mihail, Garda de Fier, condusă de Corneliu Zelea Codreanu. Această mișcare este fundalul pentru istoria bogată a Asociației Criterion, un salon intelectual sclipitor din Bucureștiul anilor 1930, pe care o scrie Cristina A. Bejan.“ (Marci Shore, Times Literary Supplement)

„Studiul realizat de Bejan reușește să arate gradul în care o generație de inte­lectuali cu intenții bune, produși ai optimismului modernist și care își doreau să creeze o lume mai bună prin idei și cuvin­te, au fost inițial incapabili să-și imagineze declinul ordinii lor civilizate.“ (Philip Ó Ceallaigh, Los Angeles Review of Books)

„Cristina A. Bejan, o autoare a cărei cercetare se concentrează pe fundalul cultural al fenomenelor radicale din România secolului XX, ne oferă o înțelegere profundă a dinamicilor interne, a complexităților profunde și a nuanțelor complexe care definesc o scenă intelectuală heterogenă, pentru care proiectul Criterion reprezintă un exemplu deseori trecut cu vederea.“ (Răzvan Ciobanu, Studia Politica. Romanian Political Science Review)

„Datorită amplorii cercetării întreprinse de Cristina A. Bejan, Intelectualii și fascismul în România interbelică ar trebui să facă parte din bibliografia obligatorie a oricărei facultăți umaniste din România.“ (Liviu Neagoe, istoric)

Despre Cristina A. Bejan

Cristina A. Bejan este scriitoare prolifică româno-americană, care a publicat texte de istorie, piese de teatru și poezii. Are un doctorat și diplomă de master în is­torie modernă de la Universitatea din Ox­ford, studiile sale fiind finanțate integral prin burse Rhodes și Fulbright. În prezent, predă istorie și dramaturgie la Metropolitan State University of Denver din Colorado, SUA. A fost cercetător la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington D.C., unde a publicat 64 de articole în Encyclopedia of Camps and Ghettos, volumul al III-lea, editată de muzeu. Bunicii ei români s-au cunoscut ca studenți în Bucureștiul interbelic.

Te-ar mai putea interesa și:

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.