LiteraBlog Lansarea volumului: „Libertate și evoluție. Ierarhii în natură, societate și știință”, de Adrian Bejan

Lansarea volumului: „Libertate și evoluție. Ierarhii în natură, societate și știință”, de Adrian Bejan

Volumul Libertate și evoluție. Ierarhii în natură, societate și știință, de Adrian Bejan, este noua apariție editorială Litera, colecția Iq230.

Vă invităm astăzi, 4 aprilie, ora 18:30, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, să luați parte la evenimentul de lansare a volumului. Întâlnirea va fi  moderată de Alexandru Morega, traducătorul volumului. Participă, alături de autor: Valeriu V. Jinescu, Nicolae Vasile, Viorel Bădescu.

Despre Libertate și evoluție. Ierarhii în natură, societate și știință

Volumul de față începe prin a ne prezenta designul familiar pe care îl găsim în jurul și în interiorul nostru (precum „ramurile” desenate de bazinele hidrografice, de plămânii umani, de sistemul circulator și de traficul din marile orașe). Ne arată apoi cum aceste sisteme sunt alimentate de motoare naturale care se află pretutindeni și cum acestea evoluează continuu datorită libertății. În cele din urmă, profesorul Bejan explică modul în care oamenii sunt conduși de forța „motoarelor“ care consumă combustibil și hrană. El arată că mișcarea lor disipează complet puterea motrice și o schimbă în mod constant pentru un acces mai facil, economii de scară, eficiență, inovație și viață.

Scrisă pentru un public larg de toate vârstele, inclusiv pentru cititori interesați de știință, de imagini din natură, de similaritate și de nonuniformitate, de istorie și de viitor, dar și pentru cei care își găsesc, pur și simplu, bucuria în jocul ideilor, cartea arată cât de numeroase concepte de „schimbare de design” capătă o justificare științifică solidă și cum ele coexistă alături de evoluția naturii, a societății, a tehnologiei și a științei.

Despre Adrian Bejan

Adrian Bejan este profesor universitar cu importante contribuții în termodinamică. După studii la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, și-a început cariera de cercetător la Universitatea din California, Berkeley, și-a continuat-o la Universitatea din Colorado, Boulder, iar în 1984 a fost numit profesor plin la Universitatea Duke, unde este Distinguished Professor. Este autorul a numeroase articole de specialitate și a peste 30 de cărți, între care: Entropy Generation through Heat and Fluid Flow, Convection Heat Transfer, Advanced Engineering Thermodynamics, Entropy Generation Minimization, Shape and Structure from Engineering to Nature, Design with Constructal Theory, Design in Nature: How the Constructal Law Governs Evolution in Biology, Technology and Social Organization și The Physics of Life: The Evolution of Everything (Fizica vieții. Evoluția pretutindeni, Humanitas, 2020). Este laureat al Medaliei Benjamin Franklin, al Premiului Humboldt, al Premiului Academiei de Științe din Turcia, iar în 2020 i s-a conferit din partea președintelui Franței titlul de Cavaler al Ordinului Palmes Académiques. I s-au conferit 18 doctorate onorifice din partea unor universități din 11 țări și este membru al Academia Europaea.

Te-ar mai putea interesa și:

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.