LiteraBlog Luni, 27 iunie 2022, la toate chioșcurile de presă: „În mintea tiranilor. Profiluri psihologice, narcisism și dictatură“, de Dean A. Haycock

Luni, 27 iunie 2022, la toate chioșcurile de presă: „În mintea tiranilor. Profiluri psihologice, narcisism și dictatură“, de Dean A. Haycock

Luni, 27 iunie 2022, la toate chioșcurile de presă din țară ajunge cartea În mintea tiranilor. Profiluri psihologice, narcisism și dictatură, de Dean A. Haycock.

Nu oricine poate deveni tiran. E nevoie de un anumit concurs de împrejurări pentru a dobândi controlul absolut asupra unei țări întregi. În primul rând, trebuie să te naști cu potențialul de a căpăta trăsături de personalitate brutale – mai exact, o combinație de narcisism, machiavelism și paranoia, plus o dorință ieșită din comun de a deține controlul. În al doilea rând, aceste predispoziții antisociale trebuie să-ți fi fost consolidate în copilărie, poate în urma unor abuzuri fizice sau psihice. În fine, trebuie să ajungi la maturitate într-o perioadă de instabilitate politică a țării tale.

Împreună, aceste ingrediente i-au ajutat, de pildă, pe Stalin, Hitler, Mao Zedong, Saddam Hussein sau Muammar Gaddafi să acapareze puterea și să capete drept de viață și de moarte asupra propriilor compatrioți. Este exact tipul de putere pe care au sperat s-o obțină și alții – de pildă, Osama bin Laden sau conducătorii Statului Islamic.

Profilul psihologic, un fel de „incursiune“ în mintea liderilor străini și a teroriștilor, este una dintre metodele prin care guvernele încearcă să le înțeleagă, să le prevadă și să le influențeze acțiunile. În mintea tiranilor ne arată cum aceste profiluri ne pot dezvălui motivațiile unor lideri periculoși, ajutându-ne să le prezicem acțiunile și chiar să-i oprim. Astăzi, când numărul conducătorilor puternici și autoritari crește peste tot în lume, înțelegerea comportamentului tiranic ne ajută să identificăm și să contracarăm expansiunea extremismului politic.

Ce spun criticii despre În mintea tiranilor. Profiluri psihologice, narcisism și dictatură

„Sunt cărți care îți oferă o înțelegere mai profundă a lumii noastre și a celor care o amenință. «În mintea tiranilor» este una dintre ele.“ (Charles C. Ouimet, profesor emerit de neuroștiințe, Universitatea de Stat din Florida)

„Jumătate thriller, jumătate neurobiologie. Fascinantă de la un cap la altul!“ (Kirkus Reviews)

Despre Dean A. Haycock

Dean A. Haycock și-a obținut doctoratul în neurobiologie la Universitatea Brown și a câștigat o bursă de cerce­tare din partea Institutului Național de Sănătate Mintală din SUA pentru a urma studii postdoctorale la Universi­tatea Rockefeller din New York.

Rezultatele cercetărilor sale au fost publicate în prestigioase reviste de specialitate. Din 1993 este autor de lucrări științifice și medicale și consultant pentru diferite publicații. Articole de referință i-au apărut în numeroase ziare și reviste.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.