6-draci banner
ikigai_slider-1903x450px(2)
pablo_slider-1903x450px
ordinea-de-zi_slider-1903x450px - Copy
omul-suspendat_slider-1903x450px - Copy
raul_slider-1903x450px - Copy
drumul-spre-casa_slider-1903x450px - Copy
litera_blog-960x316px-1
<< >>

Marea Istorie ilustrată a României. Inclusiv Basarabia.

Mă numesc, cum mă numesc, Bedros Horasangian. Adică Petre, cum ar veni pe românește. Provin dintr-o familie de armeni. Toți cei patru bunici, doi fugari din Imperiul Otoman, ceilalți doi din Bulgaria, au fost armeni. Get-beget. Și s-au pripășit prin România Mare și au trăit, cum, necum, bine sau mai puțin bine, într-o țară care a devenit a lor. Și a mea. Eu m-am născut în România și am fost cetățean român de la bun început. Nu a fost pe alese, cum de multe ori se întâmplă. Ești ce ești și basta. Am făcut școală românească – așa a decis mama, ca să nu am probleme cu limba română mai târziu, acasă se vorbea armenește și turcește – și am devenit, cu o vorbă frumoasă a lui Aznavour, și schimbând ce e de schimbat, 100 % armean și 100 % român. Așa mi-a fost dat.

Unde bat? Bat la porțile propriei mele memorii afective. Căci am bătut Țările Românești cap-coadă, cum nici părinții și bunicii lui Vlahuță, cel cu frumoasa lui România Pitorească, nu au fost în stare. N-am reușit să scriu România lui Bedros, așa cum am trăit-o pe viu, din București prin Munții Făgăraș și Retezat, din Bucovina până pe Valea Cernei și Țarcu-Godeanu, trecând prin culele din nordul Olteniei, din Munții Apuseni și peșterile adiacente, căscând gura la minunile lăsate de sași, unguri și evrei – cimitirul vechi din Siret e mai vechi decât cel din Praga!

Ardealul pe care ni l-a dat pe George Coșbuc – Noi Vrem pământ și La oglindă rămân și azi niște capodopere, chiar dacă acum stăm cu ochii ațintiți la televizor și pe tabletă. Și Lucian Blaga, cu eternitatea născută la sat, și tot așa din Delta Dunării la Prislop-ul lui Arsenie Boca și de la cetățile romanice din Țara Hațegului la Istria și Heracleea, la țărmul Pontului Euxin. N-am ajuns la Bora Bora sau în Maldive, dar am apucat un răsărit de soare pe malul lacului Lala din Munții Rodnei și un apus de soare la Sf.Ilie, Pătrăuți, clipe suspendate la Surdești, și celelalte acoperișuri în două ape, șița și turlele de lemn ale unor minuni ale acestei lumi, goticul maramureșan, mult, Valea Vaserului, cu mocănița în 7 ore, și Valea Cernei, 125 de km, în trei zile, pe jos, ore la Herina, portalul gotic de la Cârța și bisericile din deal de la Cisnădioara și Saschiz, și câte și mai câte minuni și clipe imponderabile pe care încep să le uit.

O Românie pe care o mai am încă în cap și suflet. De aceea m-am bucurat foarte tare când am pus mâna pe o carte care abia poți s-o ții în mână. Mereu bombăn la editorii ăștia care nu se gândesc că nu toți cititorii au timp să meargă și la sală, să facă exerciții cu haltere și mai știu eu ce mașinării, care-ți întăresc masa musculară. Și nu pentru a lupta pentru vreo medalie olimpică, ci pur și simplu pentru a citi. A ține în mână o simplă carte. O carte, babană, cum am fi spus când eram copii. Ce se întâmplă?

redim marea istorieEditura Litera scoate un volum de peste 800 de pagini, cu coperte tari, în condiții grafice și tipografice de excepție, pe o hârtie de bună calitate și o machetare de zile mari. „Marea Istorie ilustrată a României și a Republicii Moldova”, ediție revizuită și actualizată, din 2018 este o lucrare colectivă la care și-au adus aportul 12 autori, dintre care menționăm în mod special pe cei doi coordonatori, profesorii Ioan Aurel Pop și Ioan Bolovan. Faptul că au contribuit cercetători, istorici și cadre didactice din București, Chișinău, Cluj-Napoca și Iași, spune de la sine mesajul de solidaritate și unire al echipei care, s-o spunem de-a dreptul, a reușit o mare izbândă.

O lucrare de mare anvergură culturală, spirituală, istorico-politică, documentară și (in)formativă o carte de învățătură, identitară pentru un întreg neam, am putea spune, pentru tot ce înseamnă suflare românească. Cu mic cu mare, pentru cei care știu a citi în limba română. Nu ar trebui să lipsească din nicio bibliotecă școlară și universitară, ar fi bine să șadă la loc de frunte în orice locuință unde se vorbește și trăiește românește. Lângă Biblie , masivul Larousse, cu copertele galbene și cartea de bucate a Sandei Marin, cum era pe vremea copilăriei mele.

Este o tipăritură mare și la propriu și la figurat. La 100 de ani de la marea Unire din 1918 apare o carte care adună toată isprăvile, biruințele și necazurile românilor. Din toate provinciile românești, din toate țările de piatră, foc și de pământ, cum cu emoție le definea uitatul astăzi, inegalabilul Geo Bogza.

O carte și gr(o)asă și frumoasă, cum mai găseam pe ștergarele ce împopoțonau bucătăriile bunicelor noastre. Deasupra mașinii de gătit. Care cum aveam, că pe vremea aceea nu exista nici frigider, nici mașină de spălat vase, de televizorul care ne prostește azi, nici pomeneală. Muncă și muncă, sărbători cum necum, se trăia, mai o nuntă, mai un botez, mai o înmormântare, Paștele și Crăciunul fixau, cumva, calendarul unde zilele trecute cu roșu erau respectate. Nu era nici Ziua Europei, nici 23 August, doar Ziua Regelui și basta, Doamne Ajută! Am luat-o cam lăturiș și ar fi bine să revenim la oile, cărțile noastre.

Este vorba de această dată de un ceaslov în toată puterea cuvântului. Un cuvânt către cititor, semnat de cei doi coordonatori ne introduce în substanța cărții și a unui conținut pe măsură. O istorie a spațiului românesc și a românilor. Pe lângă și alături de care apar nu puține alte popoare. Care viețuiesc vremelnic sau se așază definitiv – ce e definitiv în istorie? Nimic, uneori, alteori totul, depinde, de sucelile oamenilor și răsucelile politice. Cronologic, dar și analitic, parcurgem durata lungă a istoriei. Din „Dacia înainte de romani”, cum se intitulează primul studiu-capitol al cărții, semnat de Aurel Rustoiu, până la „România între 1990 și 2017 sau tranziția cu specific național”, cum se numește capitolul-studiu final al lui Cosmin Popa ce închide volumul, se perindă pe sub ochii noștri marile momente/ evenimente/întâmplări al isoriei noastre. Și ale Europei, căci vrând-nevrând, am fost racordați la toate seismele politice, mișcările culturale sau economice care au traversat din Europa în Orient și Asia, tur-retur, și ne-au afectat/atins și pe noi. Putem pomeni de invaziile mongole, tătare și otomane, să urmărim relațiile mereu contondente cu imperiala Rusie sau vecinii maghiari, de ieri și de azi. Bune, rele, aici am fost, aici suntem, împreună. Etosul național și sentimentul identitar românesc sunt cele care călăuzesc firul cărții. Este meritul autorilor, dar și al editurii pentru o asemenea lucrare de anvergură.

„Cuvântul de încheiere” îi aparține lui Ioan Aurel Pop – devenit între timp și președintele Academiei Române, în timp ce Tudor Stoica semnează o utilă și concisă Cronologie istorică. Mai avem ca anexe și un capitol aparte, Suverani și șefi de stat – unde, pe lângă Petru Groza și Nicolae Ceaușescu, apar și Nicolae Văcăroiu și liberalul Crin Antonescu, care a fost Președinte Interimar al Românei din 10 iulie până în 30 august,2012.

Lista de abrevieri rămâne, ca și Bibliografia și Indicele de nume, ce completează aparatul însoțitor, util și binevenit, al cărții. Lista de mulțumiri cuprinde oameni și instituții care au asigurat materialul fotografic. Extrem de interesant și valoros, care dă eleganță fizică unei lucrări de mare valoare documentară. Una peste alta, și ca să nu mai lungim vorba, o minune de carte, care ar merita să intre în casa fiecăruia dintre noi. Sau cum fericit spune pe coperta IV, Acad. Ioan Aurel Pop, „Această carte de istorie este însă menită să învingă uitarea și să conducă la frângerea risipirii noastre.” Un sincer Bravo!, cu felicitările de rigoare pentru toți cei care, alături de autori și generosul editor, au contribuit la nașterea acestei minuni de carte.

Plec să-mi continui exercițiile de gimnastică, reprize de câte 15 flotări și 20 de genuflexiuni pentru a termina în bune condiții lectura pe îndelete a volumului.

Lecturi cu Bedros Horasangian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *