LiteraBlog Marți, 7 iunie 2022, la toate chioșcurile de presă: „Căminul fetelor orfane” de Joanna Goodman

Marți, 7 iunie 2022, la toate chioșcurile de presă: „Căminul fetelor orfane” de Joanna Goodman

Marți, 7 iunie 2022, la toate chioșcurile de presă din țară ajunge cartea Căminul fetelor orfane, de Joanna Goodman.

Două femei, două destine împletite, o poveste despre despărțire și regăsire

În Quebecul anilor 1950, francezii și englezii se tolerează reciproc cu o politețe precară – – la fel ca părinții lui Maggie Hughes. Tatăl anglofon al lui Maggie are ambiții pentru fiica sa, care nu includ căsătoria cu un tânăr francez sărac de la ferma vecină. Dar inima lui Maggie este cucerită de Gabriel Phénix. Când rămâne însărcinată la cincisprezece ani, părinții ei o forțează să o dea pe Elodie spre adopție și să își reia viața „pe calea cea bună“.

Elodie este crescută în sistemul de orfelinate pentru săraci din Quebec. Este o existență destul de precară, care ia o turnură tragică atunci când, împreună cu alte mii de orfani din Quebec, Elodie este declarată bolnavă mintal ca urmare a unei noi legi care oferă mai multe fonduri pentru spitalele de psihiatrie decât pentru orfelinate. Inteligentă și hotărâtă, Elodie rezistă la tratamentul îngrozitor al călugărițelor, câștigându-și în cele din urmă libertatea la șaptesprezece ani, când este aruncată într-o lume străină, adesea dificil de gestionat.

Maggie, căsătorită cu un om de afaceri dornic să își întemeieze o familie, nu-și poate uita fiica pe care a fost nevoită să o abandoneze, iar o reîntâlnire întâmplătoare cu Gabriel o determină să facă o alegere sfâșietoare. Pe măsură ce timpul trece, poveștile lui Maggie și Elodie se întrepătrund, dar nu se ating niciodată, până când Maggie își dă seama că trebuie să ia ceea ce își dorește de la viață și să plece în căutarea fiicei sale pierdute de mult timp, revendicând în sfârșit adevărul care le-a fost refuzat amândurora.

Ce spun criticii despre Căminul fetelor orfane

Profund și plin de semnificații, acest roman le captează atenția cititorilor și îi răsplătește cu un final fericit.” (Booklist)

Despre Joanna Goodman

Joanna Goodman este autoarea a șase romane, inclusiv a bestsellerului internațional, Căminul fetelor orfane, precum și a romanelor The Forgotten Daughter și The Finishing School, ambele bestselleruri naționale în Canada. Poveștile ei au apărut în The Fiddlehead, B & A Fiction, Event, The New Quarterly și White Wall Review, iar extrase din ele au fost publicate în antologia de ficțiune A Room at the Heart of Things a lui Elisabeth Harvor. Originară din Montreal, Joanna locuiește în prezent în Toronto împreună cu soțul și cei doi copii ai săi, lucrând la următorul ei roman.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.