LiteraBlog Miercuri, 16 iunie 2021, la toate chioșcurile de presă: „100 de bătălii din istoria românilor” de Petre Otu

Miercuri, 16 iunie 2021, la toate chioșcurile de presă: „100 de bătălii din istoria românilor” de Petre Otu

Miercuri, 16 iunie 2021, la toate chioșcurile de presă din țară ajunge volumul 100 de bătălii din istoria românilor, scris de Petre Otu.

Lucrarea propune o altă perspectivă a trecutului militar na­ţional din cele mai vechi timpuri până la al Doilea Război Mondial inclusiv, respectiv o selecţie a celor mai importante o sută de bătălii. Această modalitate a fost şi este destul de uzitată pe plan internaţional şi în istoriografia românească. Totuşi, ea reprezintă o premieră în istoriografia militară românească prin gradul de sinteză pe care îl presupune analiza celor mai importante bătălii.

Volumul analizează cele mai importante confruntări armate din istoria românească, începând cu prima atestare certă a capacităţilor războinice ale geţilor, respectiv campania la nordul Dunării a arma­tei macedonene (335 î.Hr.), condusă de Alexandru Macedon, şi ter­minând cu Operaţiunea Hron–Morava din aprilie–mai 1945. Desigur, orice selecţie implică, în mod necesar, un criteriu sau un set de cri­terii care să justifice opţiunile în favoarea unuia sau altuia dintre evenimentele militare de acest tip, pe care istoria le-a consemnat.

Autorii au luat în considerare importanţa bătăliei, materializată în­tr-o serie de elemente cum ar fi: contextul desfăşurării şi beligeran­ţii implicaţi; efectivele angajate; noutăţile aduse în plan tehnologic sau sub raportul concepţiei şi execuţiei; consecinţele pe termen scurt sau mediu în plan politic şi militar; cantitatea şi calitatea izvoa­relor istorice (criteriu valabil pentru epocile veche şi medie) și altele.

De aceași autor:

Cartea poate fi achiziționată la un preț special doar la chioșcurile de presă: 29.99!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.